EKONOMİ - 10 Mayıs 2022 Salı 12:18

Don vuran kayısıların yerine üreticiler sebze ekimine yöneldi

A
A
A
Don vuran kayısıların yerine üreticiler sebze ekimine yöneldi

Dünyanın kayısı başkenti Malatya’da geçtiğimiz günlerde meydana gelen don olayının ardından bazı kayısı bahçeleri zarar görmüştü.

Dünyanın kayısı başkenti Malatya’da geçtiğimiz günlerde meydana gelen don olayının ardından bazı kayısı bahçeleri zarar görmüştü. Don hadisesi sebebiyle kayısı bahçeleri zarar gören ve bu yıl ürün elde edemeyecek olan üreticiler ise sebze ekimine yöneldi.


Malatya’nın Battalgazi ilçesindeki üreticiler, bu yıl kayısıda yaşanan don olayından dolayı kayısıda verim alamadıkları ve sebze fiyatlarının da yüksek olması sebebiyle biber, domates, patlıcan ekimine yöneldiklerini ifade ettiler. Battalgazi ilçesinde yaklaşık 45 yıldır sedir üreticiliğini yaptığını belirten Yusuf Ulutaş, kayısısı yanan vatandaşların biber, patlıcan, domates ekimine ağırlık verdiklerini ifade ederek, “İşimiz Şubat’ın 1’den başlıyor Haziran’ın sonuna kadar devam ediyor. Yaklaşık 45 yıldır uğraşıyoruz. Biber, domates, patlıcan sedirleriyle uğraşıyoruz. Sedir destesi 8 TL’den satıyoruz. Ama toptan alımlarda indirim yapıyoruz. Geçen yıl destesi 5 TL’ydi. Bu sene şartlar zor naylon, tohum, işçilik, sulama, gübresi pahalı olduğu için. Kayısısı yanan vatandaşlar biber, patlıcan, domates ekiyor. Kayısı meyve tutmayınca üretici sebze ekiyor” dedi.


Yetiştirdikleri sebze sedirlerin yerli olduklarını ifade eden sedir yetiştiricisi Ayfer Ulutaş ise “Tohumlarımız kendi üretimimiz ve yerli hibrit tohum değil. En güzel üretim yerli üretim. Çapalama yapıyoruz, gübresini atıyoruz, tırmıklıyoruz, tohum atıyoruz tekrar tırmık yapıyoruz fıskiyelerini düzüyoruz uğraşıyoruz. İşi çok zor ama uğraşıyoruz” şeklinde konuştu.


Seralarının ağaçtan olması nedeniyle zarar gördüğünü ve bu konuda yetkililerden destek beklediklerini belirten Ulutaş, “Yalnız seralarımız ağaçtan olduğu için köylüye bir destek çıksınlar. Bana ağaç olan sera yerlerinden bir kısmını demirden yapsalar diğer yerleri kendi imkanlarımın yettiği kadar yapabilirim. Sedirlerin destesinde 20 tane var 8 TL’den veriyoruz. Köylünün alım gücü düşük olduğu için bizler de düşük fiyattan veriyoruz. Vatandaşlar yerli sedirleri tercih ediyor” diye konuştu.


Sedir almak için gelen üreticiler ise Malatya’da don olayından dolayı kayısının az olması ve sebze fiyatlarını yüksek olmasıyla birlikte sebze üretiminde yoğunluk yaşandığını belirterek, verim alamadıkları kayısıların yerine sebze üretimine ağırlık vereceklerini belirtti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Geçirgen: “Bakanımıza çiftçilerimiz adına teşekkür ediyorum” Hakkari’nin Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen, Dilimli Barajı suyunun tarımda kullanılması kararı için Orman ve Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür etti. Yüksekova ilçesinde 14 bin dekarlık tarım arazisini suya kavuşturacak Dilimli Barajı sulamasının 1’inci kısım yapım işinin sözleşmesi imzalandı. 535 milyon TL tutarındaki projenin 2028 yılının ilk çeyreğinde hizmete sunulması öngörülürken, ilk etabın hizmete girmesiyle işlenecek 14 bin dekarlık tarım arazisinden yıllık 110 milyon liralık gelir elde edilmesi ve bin 300 kişiye istihdam sağlanması bekleniyor. Yüksekova’nın tarım arazilerinde kullanıma girecek büyük hizmet olan Dilimli Barajı, çiftçiler tarafından memnuniyetle karşılandı. “Bakanımızın bu değerli hizmeti için çiftçilerimizin adına teşekkür ediyorum” Konuyla ilgili açıklama yapan Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirken, proje için Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür etti. Uzun zamandır çiftçilerin bu müjdeyi beklediğini kaydeden Geçirgen, “Dün itibarıyla bu güzel müjdeyi Sayın Bakanımız Orman ve Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı açıkladı. Dilimli Barajı’nın 1’inci kısmının sözleşmesi yapıldı. Bu da bin 395 hektarlık alana ulaşacağı anlamına geliyor. İnşallah yakın zamanda diğer kısmalarda tamamlanır. Yüksekovalı çiftçilerimiz uzun zamandır bu mağduriyeti yaşıyordu. Tarım alanlarına ekim yapamıyorlardı. Dolayısıyla da araziler boş kalıyordu. Artık Dilimli Barajı ile topraklarımız üretime kavuşacak” dedi. “Yüksekova kendi kendine yetebilecek” Yüksekova’nın tarım ile anılacağını belirten Geçirgen, “Yüksekova’da tarım seviyesi yükseldikçe insanımızın, çiftçilerimizin refah seviyesi de artacaktır. Bu konuda katkı ve destek sunan Vali Ali Çelik, kaymakam ve belediye başkanlarımıza teşekkür ederim. Ayrıca çiftçilerimiz adına Sayın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür ederiz. Şimdiye kadar Yüksekova tarımda hep dışa bağlıydı. Bundan sonra Yüksekova kendi kendine yetebilecek bir seviyeye gelecek. Hatta komşu şehirlere yetebilecek kadar tarım ürünlerini üretebilecek bir ovamızın olduğunu söyleyebiliriz. Ziraat Odası olarak çiftçilerimize daha fazla katkı sunmaya çalışacağımız sözünü veriyoruz” şeklinde konuştu.
Hakkari Başkan Geçirgen: “Bakanımıza Çiftçilerimiz adına teşekkür ediyorum” Hakkari’nin Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen, Orman ve Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’ya Dilimli Barajı’nın suyunun tarımda kullanılmasının kararı için çiftçiler adına teşekkür etti. Yüksekova ilçesinde 14 bin dekarlık tarım arazisini suya kavuşturacak Dilimli Baraj Sulamasının 1’inci kısım yapım işinin sözleşmesi imzalandı. 535 milyon TL tutarındaki projenin 2028 yılının ilk çeyreğinde hizmete sunulması öngörülürken, İlk etabın hizmete girmesiyle işlenecek 14 bin dekarlık tarım arazilerinden yıllık 110 milyon liralık gelir elde edilmesi ve bin 300 kişiye istihdam sağlanması bekleniyor. Yüksekova’nın Tarım arazilerinde kullanıma girecek büyük hizmet olan Dilimli Barajı, çiftçiler tarafından memnuniyetle karşılandı. “Bakanımızın bu değerli hizmeti için Çiftçilerimizin adına teşekkür ediyorum” Konuyla ilgili Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirken proje için Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür etti. Uzun zamandır çiftçilerin bu müjdeyi beklediğini kaydeden Geçirgen, ““Dün itibariyle bu güzel müjdeyi sayın bakanımız Orman ve Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı açıkladı. Dilimli barajının 1’kısmının sözleşmesi yapıldı. Buda bin 395 hektarlık alana ulaşacağı anlamına geliyor. İnşallah yakın zamanda diğer kısmalarda tamamlanır. Yüksekovalı çiftçilerimiz uzun zamandır bu mağduriyeti yaşıyordu. Tarım alanlarına ekim yapamıyorlardı. Dolayısıyla da toprak arazileri boş kalıyordu. Artık Dilimli barajı ile topraklarımız üretime kavuşacak” dedi. “Yüksekova kendi kendine yetebilecek” Yüksekova’nın tarım ile anılacağını belirten Geçirgen, “Yüksekova’da tarım seviyesi yükseldikçe insanımızın, çiftçilerimizin refah seviyesi de artacaktır. Bu konuda katkı ve destek sunan Vali Ali Çelik, kaymakam ve belediye başkanlarımıza teşekkür ederim. Ayrıca çiftçilerimiz adına sayın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür ederiz. Şimdiye kadar Yüksekova tarımda hep dışa bağlıydı. Bundan sonra Yüksekova kendi kendine yetebilecek bir seviyeye gelecek. Hatta komşu şehirlere yetebilecek kadar tarım ürünlerini üretebilecek bir ovamızın olduğunu söyleyebiliriz. Ziraat Odası olarak çiftçilerimize daha fazla katkı sunmaya çalışacağımız sözünü veriyoruz” şeklinde konuştu.