YEREL HABERLER - 08 Aralık 2011 Perşembe 15:20

SADRETTİN KONEVİ MALATYA`DA ANILDI

A
A
A
SADRETTİN KONEVİ MALATYA`DA ANILDI

13. yüzyılda yaşamış büyük mutasavvıf, ilim ve fikir adamı Sadreddin Konevi, memleketi Malatya’da düzenlenen panelle anıldı.
Malatya Belediyesi’nin Belediye Konferans Salonu’nda düzenlediği panele, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altunyuva, Baro Başkanı Eyüp Kutlubay, MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Namık Şahin, Türkiye Muhtarlar Derneği Malatya Şube Başkanı Mustafa Eren ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kalabalık vatandaş topluluğu katıldı. Panele Marmara Üniversitesi İlahiyat
Fakültesi Tasavvuf Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden ve İslam Ülkeleri Parlamento Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saffet Sancaklı ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Demirli konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "13. yüzyılın başlarında yaşamış olan Konevi Malatya’da doğmuş, Malatya’da yaşamış; daha sonra eğitim için birçok şehre gitmiş, Şam’dan sonra Konya’ya yerleşerek Konya’da kalmış ve orda vefat etmiş. Konevi ismini almış. Böyle büyük bir zatın, gerçekten bu toprakların yetiştirmiş olduğu, bu şehirde yaşamış olan bir şahsiyeti tanıtmamız ve bugünkü değerli vatandaşlara tanıttığımız kadar gelecek nesillere de aktarmayı bir görev olarak görüyorum"
dedi.
Panelin oturum başkanlığını yapan Malatya İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saffet Sancaklı, Selçuklu döneminin iki önemli kültür merkezinin Malatya ve Konya olduğunu belirterek, Sadreddin Konevi’nin 1207 yılında Malatya’da doğduğunu, 12 yıl kadar burada yaşadığını aktardı. Prof. Dr. Sancaklı, Konevi’nin Muhyiddin İbni Arabi, Hz. Mevlana, Şems-i Tebrizi, Ahi Evran’la aynı dönemde yaşadığını ve Hz. Mevlana’nın vasiyeti üzerine cenaze namazını kendisinin kıldırdığını ifade etti.
Konevi’nin 9 eserini tercüme eden İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Demirli ise "Konevi’nin İslam Tefekkürü İçerisindeki Yeri" konulu bir sunum yaptı. Konevi’nin çok büyük bir düşünür olduğunu belirten Doç. Dr. Demirli, bütün araştırma sürecinin hep hayranlıkla devam ettiğini vurguladı. İslam Tefekkürü denilince Konevi’nin ilk 10 kişi arasında sayılabileceğini dile getiren Demirli, "Konevi, Malatya’dan Konya’ya ve oradan bütün dünyaya bir irfan
köprüsüdür" dedi.
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden ve İslam Ülkeleri Parlamento Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç da panelde "Sadreddin Konevi’den Günümüze İslam Anlayışı" konulu bir sunum yaptı. Muhyiddin İbn-i Arabi’nin de 10 yıl Malatya’da kaldığını aktaran Kılıç, Konevi’nin eserleriyle ilgili bilgiler verdi.
Prof. Dr. Kılıç, Malatya’nın geçmişten günümüze kadar birçok önemli ilim ve tefekkür sahibi insanlara ev sahipliği yaptığını belirterek, bu geleneğini keşfetmesi ve gelecek nesillere bu değerleri aktarması gerektiğini belirtti. Panelin sonunda Belediye Başkanı Ahmet Çakır, panelistlere kayısı ve ürünlerinden oluşan birer hediye verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir