YEREL HABERLER - 12 Aralık 2013 Perşembe 11:49

‘yeni Süper Güç Çin’de Tarım Sektörü’ Semineri Düzenlendi

A
A
A
‘yeni Süper Güç Çin’de Tarım Sektörü’ Semineri Düzenlendi

İnönü Üniversitesi Battalgazi Kampusu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen, ‘Yeni Süper Güç Çin’de Tarım Sektörü’ başlıklı seminerde, ‘Anavatanından Anadolu’ya Kayısı’ başlığı altında konuşan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, “Araştırıcılara göre kayısının anavatanı Orta Asya’dan Kuzey Çin’e kadar uzanan oldukça geniş bir alandır. Bu alanda halen doğal kayısı ormanları mevcuttur. Bu alan Türklerin ilk anayurdu olarak bilinen Doğu Türkistan’ı da kapsar. Rus botanikçi Vavilov’a göre kayısının üç gen merkezi; Kuzeydoğu, Orta ve Batı, Orta Asya (Afganistan, Tacikistan, Özbekistan), Yakın Doğu’dır” dedi.
Çin’de Kayısı Tarımı ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Murat Asma şunları söyledi:
“Çin’de kayısı tarımı oldukça eskidir. M.Ö. 406-250 arasında Çin’de oldukça kaliteli kayısıların yetiştirildiği bildirilmektedir. Çin’de kayısı ağaçlarının aşı ile çoğaltılmasının geçmişi M.S VI. yüzyıla dayanır. Kayısı meyvesi yaş ve kuru olarak değerlendirilmesinin dışında, salamura yapılarak ve tütsülenerek de saklanmıştır. Çin Bahçe Topluluğuna göre 2003 yılı üretimi bin 9 bin tondur.”
Doç. Dr. Ergün Doğan ise, “Çin’de Tarım ve Teknoloji Üniversiteleri” konusunda konuşarak, “Çin de yaklaşık 2 bin 500 üniversite bulunmaktadır. Araştırmalara ayrılan bütçe 36 milyar dolardan fazladır. Dünya işlenebilir tarım alanlarının sadece yüzde 10’una sahip olan Çin, bununla birlikte toplam üretimin yüzde 20’sini tek başına yapmaktadır. Çin tarım sektörü 300 milyon insanı istihdam etmektedir. Üretimde birçok üründe dünya lideridir: Özellikle pirinç, patates, sorgum, çay, arpa, bezelye, kayısı, pamuk, yağlı tohum, beyaz et (kanatlılar) ve domuzda” dedi
Çin’de bulunan Tarım ve Teknoloji Üniversiteleri ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Doç. Dr. Ergün Doğan, Pekin’de ziyaret ettikleri Çin Tarım ve Teknik Üniversitesindeki izlenimlerini aktardı.
Yrd. Doç. Dr. Joanna Cross da, Tarımsal Biyoteknoloji konusunda konuşarak, “Genetiği değiştirilmiş organizmalar biyoteknolojinin temelini oluşturmaktadırlar. Günümüzde, bitkilere yeni fonksiyonlar eklemek amacıyla bir geni değiştirerek bu geni bir bitkiye aktarabiliyoruz. Ayrıca yabancı genleri de bitkilere aktarabiliyoruz. Gelişmiş bitkilerde DNA, 26 bin ile 36 bin genin toplamı kadar genetik bilgi içermektedir. Genler proteinlerin kodlandığı mRNA’lara kopyalanır. Proteinler belirli oranlarda bileşik ya dametabolit hâline dönüşmektedir. Çok önemli olarak tüm genler aynı zamanda kopyalanmamaktadır.. Son 5 yılda dizileme teknikleri ucuzlamıştır. İnsan genomu için bin ile 2 bin Dolar arasındadır. Bu nedenle kayısı da dâhil olmak üzere birçok türden değişik çeşitleri kapsayan farklı organizmalar için dizileme projeleri yoğun olarak yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir MAST İzmir Boat Show’u 21 bin 850 kişi ziyaret etti Bu yıl ikinci kez düzenlenen MAST İzmir Boat Show-Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı, deniz tutkunlarından yoğun ilgi gördü. Yerli ve yabancı 21 bin 850 kişinin ziyaret ettiği fuarda, fiyatları 150 bin lira ila 20 milyon lira arasında değişen 300’den fazla tekne ile motor, ekipman ve aksesuarlar sergilenirken, çok sayıda satışa ve anlaşmaya imza atıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından 1-5 Mayıs 2024 tarihleri arasında düzenlen MAST İzmir Boat Show-Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı, dünyaca ünlü tekne markalarını, sektörün büyük yerli üreticilerini ve denizcilik alanındaki ekipman ile aksesuar firmalarını bir araya getirdi. Fuarda, boyları 3 metreden 16 metreye kadar değişen; motoryat, yelkenli, trawler, sürat tekneleri ve son teknoloji botlar, ekipman ve aksesuarları sergilendi. İzmir ve çevre illerden gelen deniz tutkunları, fuara yoğun ilgi gösterdi. Çok sayıda tekne ve ekipman, fuar daha bitmeden satılırken, fuarı ziyaret eden yerli ve yabancı konuklar, satış ve iş anlaşmaları için görüşmeler yaptı. Katılımcılar ise ilgiden oldukça memnun kaldı. İkinci yılında yüzde 50 büyüyen ve sektöre yön veren bir platform olma hedefinde olan MAST İzmir Boat Show, son trendleri ve yenilikleri yakından takip eden deniz tutkunları için bir buluşma noktası oldu. Fuar İzmir B ve C hollerinde düzenlenen MAST İzmir Boat Show’u; Türkiye’nin 33 ilinden 19 bin 392’si yerli ve Almanya’dan Macaristan’a, Rusya’dan Körfez ülkelerine kadar 65 ülkeden 2 bin 458’i yabancı olmak üzere, toplam 21 bin 850 kişi ziyaret etti. Üretimde dünyada ilk üç ülke arasında yer alan, kaliteli üretimiyle dünyanın birçok noktasından talep gören Türkiye’nin, fuarla birlikte sektördeki iş hacminin artması da hedefleniyor. MAST İzmir Boat Show; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO), Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR), Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED), İzmir Tekne İmalatçıları ve Tedarikçileri Dayanışma Derneği (TEKİMDER), TMMOB Gemi Mühendisleri Odası (GMO) tarafından da destekleniyor.
Çanakkale Biga’ya 900 milyonluk dev proje AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Biga Taşoluk Barajı’nın 3’üncü kısım inşaatı kapsamında 900 milyon liralık sözleşme imzalandığını duyurdu. Proje kapsamında 3 bin hektarlık alanın sulanması için 96 kilometrelik boru döşenecek ve 53 menfez yapılacak. AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, yaptıkları görüşmeler neticesinde Biga’da tarımsal faaliyetlerin artırılması için dev bir tarım projesinin hayata geçeceğini açıkladı. Yapılan ihale sonucunda düzenlenen sözleşme ile 900 milyon TL tutarında sulama projesinin hayata geçeceğini bildiren Gider; “Biga Taşoluk Barajı’nın 3’üncü kısım inşaatı kapsamında geçtiğimiz günlerde ihale sözleşmesi imzalandı. 900 milyon TL tutarındaki sözleşme kapsamında 3 bin hektarlık, yani 4 bin 200 futbol sahası büyüklüğünde bir alanın sulaması gerçekleşecek. 77 bin metre HDPE cinsi, 19 bin metre de CTP cinsi olmak üzere toplamda 96 kilometrelik boru döşenecek. 35 kilometrelik tahliye kazısına ek olarak da 53 menfez ve kavşut, 457 adet de şebeke sanat yapısı diye tabir edilen birleşme noktası inşası yapılacak” dedi. ’Suyu verimli kullanmak zorundayız’ İnsanlığın su kaynaklarının kısıtlı olduğuna değinen Gider, “Dünyadaki su kaynaklarının sadece yüzde 2,5’i tatlı su. Bu orandan yer altı sularını ve buzullarını çıkarırsanız, sadece yüzde 1,2’lik bir yer üstü su kaynağı. Bunun anlamı şu; sahip olduğumuz her bir damla çok değerli. Suyun her bir damlasını çok verimli bir şekilde kullanmak zorundayız. Bunun için de barajlarımızı ve buradan yapılacak sulama sistemlerini en iyi şekilde kullanmamız gerekiyor. Biga, tarımsal açıdan büyük bir potansiyele sahip ve bu potansiyeli kullanabilmek için Taşoluk Barajı’na yapılan bu yatırım büyük bir önem taşıyor. Çanakkale’nin genelinde de benzer projelerle, tarımsal sulamaya destek olmaya devam edeceğiz. İlettiğimiz talepler doğrultusunda Biga’ya böylesine büyük sulama projesinin yapılmasında destek olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı ve Bakan Yardımcımız Ebubekir Gizligider’e teşekkürlerimi sunuyorum. Hep birlikte Çanakkale tarımını çok daha ileri noktalara taşıyacağız” şeklinde konuştu. kullandı.