EKONOMİ - 20 Nisan 2026 Pazartesi 10:49

3 çocuk annesi kadın ürettiği ekmeklerle aile bütçesine katkı sağlıyor

A
A
A
3 çocuk annesi kadın ürettiği ekmeklerle aile bütçesine katkı sağlıyor

Malatya’da 50 yaşındaki 3 çocuk annesi Hatice Koç, yaklaşık 10 yıldır yaptığı geleneksel bilik ekmeği ile hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem de yöresel lezzeti yaşatıyor.


Yeşilyurt İlçesi’nde yaşayan Hatice Koç Tecde Mahallesi’nde kendi imkanlarıyla kurduğu küçük işletmede üretim yaparak aile ekonomisine katkı sunuyor. Bilik ekmeğinin geçmişinin oldukça eskiye dayandığını belirten Koç, "Bilik ekmeği, Tecde başta olmak üzere Yeşilyurt, Gündüzbey ve çevresinde eskiden imece usulüyle yapılırdı. Komşular toplanır, tandırlarda kışlık ekmeklerini hazırlarlardı. ‘Bilik’ kelimesi de küçük ekmek anlamına geliyor" dedi.


Yaklaşık 10 yıldır bu işi yaptığını ifade eden Koç, "Ben 50 yaşındayım. Bu işi hem bir meslek olarak görüyorum hem de aile ekonomisine katkı sağlamak için yapıyorum. Eşime destek oluyorum. Çocuklarımı okuttum, evlendirdim, halen de üretmeye devam ediyorum" şeklinde konuştu.



"Tercih sebebi katkısız olması"


Bilik ekmeğinin tamamen doğal ürünlerle hazırlandığını söyleyen Koç, "Ekmeğimizin içerisinde zeytinyağı, ayçiçek yağı, tereyağı, yumurta, süt, haşhaş ve susam var. Katkı maddesi yok. Bu yüzden çok tercih ediliyor. Lezzeti de oldukça beğeniliyor" ifadelerini kullandı.


Talebe yetişmekte zorlandığını belirten Koç, haftada iki gün üretim yaptığını kaydederek, "Sabah erken saatlerde üretime başlıyorum. Saat 08.00’den itibaren müşteriler gelmeye başlıyor. Yapsam her gün satar ama gücüm nispetinde haftada iki gün yapabiliyorum" dedi.



Tanesi 20 TL’den sofralara lezzet katıyor


Ürünlerini kendi dükkânında, küçük marketlerde ve sipariş üzerine sattığını belirten Koç, bilik ekmeğinin tanesini 20 TL’den satışa sunduğunu söyledi. Yaz aylarında pestil ve benzeri ürünler de yaptığını aktaran Koç, "Bu iş sezonluk. Yazın farklı ürünler yapıyoruz, kışın ise bilik ekmeğine yöneliyoruz. Bu işi gücüm yettiği sürece devam ettirmek istiyorum" şeklinde konuştu.


Gençlerin bu tür geleneksel mesleklere yeterince ilgi göstermediğini de dile getiren Koç, "Keşke yeni nesil de bu işi sahiplenip devam ettirse. Ama şimdilik bizler yapmaya devam ediyoruz" diye konuştu.



3 çocuk annesi kadın ürettiği ekmeklerle aile bütçesine katkı sağlıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Hitit Öğrenci Kongresi’nde 215 bildiri sunuldu Hitit Üniversitesi tarafından bu yıl 12.’si gerçekleştirilen ve 53 farklı üniversiteden 315 genç yazarın katıldığı Hitit Öğrenci Kongresi’nde 215 bildiri sunuldu. Hitit Üniversitesi tarafından bu yıl 12.’si gerçekleştirilen Hitit Öğrenci Kongresi, tamamlandı. Kongreye özellikle TÜBİTAK- 2209 öğrenci projelerinin çıktılarını bilim dünyasıyla paylaşmak isteyen lisans öğrencileri ile tez aşaması öncesinde akademik yayın tecrübesi kazanmayı hedefleyen lisansüstü öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Meslek Yüksekokulları Kampüsü Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda düzenlenen kongre açılış töreninde konuşan Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eşref Savaş Başcı, Hitit Üniversitesinin sadece bilgiyi öğreten değil, bilgiyi insanlık yararına dönüştüren bireyler yetiştirmeyi hedeflediğini belirterek, kongrenin farklı disiplinleri bir araya getiren "ortak akıl platformu" olduğunun altını çizdi. Başcı, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen başta Kongre Dönem Başkanı Prof. Dr. İsmail Yıldırım ve düzenleme kuruluna teşekkür etti. İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabiha Kılıç da bu yıl kongrenin ana temasını "Dijital Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik" olarak belirlediklerini ifade ederek, "Çünkü bugün dünya, sadece teknolojik bir devrimden değil, aynı zamanda varoluşsal bir dönüşümden de geçmektedir" dedi. Dijital dönüşümü sadece iş süreçlerinin bilgisayara aktarılması değil aynı zamanda bilginin üretiminden tüketimine, karar alma mekanizmalarından sosyal ilişkilere kadar her şeyi yeniden kurgulama olduğunu belirten Kılıç, "Ancak dijital dönüşümün bu hızını ve gücünü, eğer sürdürülebilirlik ile kontrol altına almaz ve yönlendirmezsek gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma borcumuzu ödeyemeyiz" diye konuştu. Kongre açılışında konuşan Migros İç Anadolu Bölge Müdürü Fatih İlhan da, "Perakendecilik Sektöründe Dijitalleşme ve Kariyer" başlıklı sunum yaptı. İlhan, dijitalleşen dünyada perakende sektörünün geçirdiği dönüşümü ve gençlerin bu yeni ekosistemde nasıl bir kariyer yolu çizebileceklerini paylaştı. Yüz yüze yapılan kongre açılışının ardından sunumlar çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Dört gün süren kongreye 53 farklı üniversiteden 315 genç yazar katılırken toplam 215 bildiri sunuldu.
Muğla Muğlalı öğrenci İtalya’daki bilim zirvesinde Türkiye’yi temsil etti Menteşe Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Eylül Ünal, İtalya’da düzenlenen Inspyre 2026 uluslararası bilim programına Türkiye’den seçilen tek öğrenci olma başarısını gösterdi. 11 ülkeden 39 gencin buluştuğu organizasyonda Ünal, modern fizik alanında eğitimler alarak kendi ekibiyle mini sonar cihazı geliştirdi. Menteşe Anadolu Lisesi öğrencisi Eylül Ünal, geçtiğimiz hafta İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen uluslararası bilim programı Inspyre 2026’ya katılarak tarihi bir başarıya imza attı. Programa Türkiye’den kabul edilen tek öğrenci olan Ünal, ülkesini tek başına temsil etme gururunu yaşadı. 11 ülke, 39 öğrenci, sınırsız bilim Türkiye, İtalya, Brezilya, Slovakya, Slovenya, Rusya, Almanya, Singapur, Arnavutluk, Fransa ve Romanya olmak üzere 11 farklı ülkeden toplam 39 öğrencinin bir araya geldiği program, gençleri modern fiziğin zirvesinde buluşturdu. Katılımcılar; parçacık fiziğinden kara deliklere, sonar sistemlerinden kuantum kriptografiye kadar geniş bir bilimsel yelpazede yoğun bir eğitim sürecinden geçti. İtalya Ulusal Nükleer Fizik Enstitüsü (INFN) başta olmak üzere çeşitli kurumların katkılarıyla düzenlenen programda, alanında uzman akademisyenler tarafından verilen dersler, güncel bilimsel araştırmalar ve gerçek yaşam uygulamalarıyla zenginleştirildi. Teoriden pratiğe: Kendi sonar cihazlarını ürettiler Program süresince yalnızca teorik eğitimle sınırlı kalmayan gençler, uygulamalı laboratuvar çalışmalarında yeteneklerini sergiledi. Eylül Ünal’ın yer aldığı uluslararası çalışma ekibi, Arduino tabanlı sistemler kullanarak başarıyla mini bir sonar cihazı geliştirdi. Bu proje sayesinde hem programlama hem de elektronik alanında önemli kazanımlar elde eden Ünal’ın yanı sıra, diğer katılımcılar da kozmik ışın dedektörleri gibi ileri düzey bilimsel ekipmanlarla çalışma fırsatı yakaladı. Devasa bilim tesislerine inceleme INSPYRE 2026 kapsamındaki en heyecan verici etkinliklerden biri de büyük laboratuvarlara yapılan saha ziyaretleri oldu. Genç katılımcılar; DAPHNE parçacık hızlandırıcısı ve ADA parçacık dedektörü gibi dünya çapındaki devasa bilimsel cihazları yerinde inceleme imkânı bularak bilim dünyasının mutfağına tanıklık etti. Organizasyon aynı zamanda farklı ülkelerden gelen öğrenciler arasında kültürel bir köprü kurarak uluslararası iş birliğinin önemini pekiştirdi. "Ülkemi temsil etmekten onur duyuyorum" Elde ettiği deneyimle ilgili duygularını paylaşan Eylül Ünal, Türkiye’yi böylesine prestijli bir uluslararası platformda tek başına temsil etmenin kendisi için büyük bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti. Başarılı öğrenci, bu tür programların gençlerin bilimsel vizyonunu genişletmede ve geleceğe yön vermelerinde kritik bir rol oynadığının altını çizdi.