EĞİTİM - 07 Ağustos 2025 Perşembe 08:51

Eğitimde dijital dönüşüm atağı

A
A
A
Eğitimde dijital dönüşüm atağı

Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) ve Malatya Yeşilyurt İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle "Dijital Çağın Öğretmeni: Eğitimde Teknoloji Kullanımı ve Dijital İçerik Üretimi" eğitim programı başlıyor.


Fırat Kalkınma Ajansı’nın 2025 Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programı kapsamında hayata geçirilecek proje, 80 öğretmenin katılımıyla 20 gün sürecek. Projenin sözleşmesi, FKA Genel Sekreteri Mehmet Şirin Budancamanak, Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Behçet Bakır ve Malatya Yeşilyurt İlçe Milli Eğitim Müdürü Caner Güler’in katılımıyla düzenlenen törenle imzalandı.


Eğitim, öğretmenleri dijital çağın gerektirdiği becerilerle donatarak sınıf içi öğrenme süreçlerini yenilikçi teknolojilerle zenginleştirmeyi hedefliyor. Program, dört temel modülden oluşuyor. Arduino ile robotik kodlama eğitimi ile, temel elektronik, kodlama ve sensör-motor ilişkisi üzerine uygulamalı eğitimlerle mini robot projeleri geliştirilecek; LEGO ile robotik kodlama eğitimi ile, legoyla tasarım odaklı projeler ve sensör tabanlı kodlama becerileri kazandırılacak; Yapay Zekâ Araçlarını Kullanarak İçerik Geliştirme Eğitimi ile, yapay zekâ araçlarıyla ders materyalleri, görsel ve video içerikleri üretme ile kişiselleştirilmiş öğretim materyallerin hazırlanması öğretilecek; büyük dil modelleriyle prompt yazma eğitimi ile, bu modellerin eğitimde kullanımı ve etkili prompt yazma teknikleri uygulamalı atölyelerle sunulacak.


Program, öğretmenlerin yalnızca teknoloji kullanıcısı değil, aynı zamanda özgün dijital içerik üreticisi olmalarını sağlayacak. Malatya’nın kültürel mirasını dijital platformlara taşıyacak projeler üretilecektir. Eğitim, 80 öğretmene doğrudan ulaşırken, bu öğretmenlerin bilgi ve deneyimlerini paylaşmasıyla yaklaşık 400 öğretmene dolaylı olarak etki edecek. Program, öğretmenlerin dijital dönüşüm farkındalığını artırarak sınıf içi teknoloji kullanımını yaygınlaştıracak, öğrenci merkezli, etkileşimli öğretim yöntemlerini güçlendirecek ve öğrencilerin dijital becerileri ile 21. yüzyıl yetkinliklerini geliştirecek. Özellikle deprem sonrası dezavantajlı bölgelerde görev yapan öğretmenlerin mesleki kapasitesini güçlendirerek, Malatya ve TRB1 bölgesinde eğitim kalitesinin yükselmesine katkı sağlanacaktır.



Eğitimde dijital dönüşüm atağı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Okul müdürünü vuran öğrenci ile babası tutuklandı Mersin’in Anamur ilçesinde okul müdürünü vuran 12 yaşındaki öğrenci ile azmettirme suçundan gözaltına alınan babası çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. Olay, dün sabah saat: 08.30 sıralarında ilçeye bağlı Çarıklar Mahallesi’ndeki Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulu’nun bahçesinde meydana geldi. İddiaya göre, M.K. (12), okulun önünde oturan okul müdürü Ender Kara’ya (39) doğru hızla gelerek tüfekle ateş etti. Haber verilmesi üzerine bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Ağır yaralanan Kara, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Jandarma ekipleri ise çocuğu okulda gözaltına aldı. Olayda kullanılan ruhsatsız tüfeğe el konulurken baba Y.K. de (55) Anamur Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alındı. Baba ve oğlunun savcılıkta ifadesi alınmasının ardından tasarlayarak, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs ve azmettirme suçlarından nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Şüpheli baba azmettirme, oğlu ise öldürmeye teşebbüs suçlarından çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Valilik olayla ilgili açıklama yapmıştı Mersin Valiliği olayla ilgili yaptığı açıklamada; "İlimiz Anamur İlçesi Çarıklar Mahallesinde bulunan Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulunda, 22.12.2025 günü saat: 08.30 sıralarında M.K. isimli öğrenci, okul bahçesinde, Okul Müdürü E.K.’yı tüfek ile karın bölgesinden yaralamıştır. Yaralanan Okul Müdürü E.K. derhal hastaneye kaldırılmış olup, tedavisi devam etmektedir. Olayı gerçekleştiren öğrenci gözaltına alınmış, konuya ilişkin adli ve idari tahkikat başlatılmıştır" denilmişti. Öteyandan Mersin’deki bir hastaneye sevk edilen okul müdürünün tedavisinin yoğun bakım servisinde sürdüğü bildirildi.