GENEL - 18 Temmuz 2019 Perşembe 18:45

Fırat Tarım Meslek Lisesi AB Projesini başarı ile tamamladı

A
A
A
Fırat Tarım Meslek Lisesi AB Projesini başarı ile tamamladı

Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Alanı öğrencileri, Avrupa’da başarılı bir proje süreci geçirdi.

Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Alanı öğrencileri, Avrupa’da başarılı bir proje süreci geçirdi.


Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Erasmus Programı Mesleki Eğitim Öğrenci ve Personel Hareketliliği kapsamında ‘Avrupa’da kırmızı et üretiminde hayvan sağlığı uygulama eğitimi’ isimli proje ile Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Almanya’da uygulama faaliyetlerinde bulundular.


Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Alanından toplam 21 öğrenci ile 3 öğretmenin faydalandığı projenin sorumlusu Selahattin Özmen, aldıkları 2 haftalık uygulama eğitimleri ile hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde hastalıklardan arındırılmış, sağlıklı kırmızı et üretimi konusunda önemli bir deneyim ve kalite gelişimini sağladıklarını söyledi.


Avrupa ülkelerinin başarılı bir şekilde uyguladığı "Sürdürülebilir Hayvancılığın" temeli olan hayvan sağlığının korunması için alınan tedbirleri öğrenmeye çalıştıklarını belirten Özmen, “Proje boyunca, hayvan hastalıklarının önüne geçerek kırmızı et üretimi verimliliğinin nasıl arttırıldığına yönelik uygulamaları, hayvan yetiştiriciliğindeki iş güvenliği yöntem ve tekniklerini, kullanılan makine teçhizat ve koruyucu giysileri, yapılan test ve muayene yöntemlerini, hayvan sağlığını koruyucu ilaçları, besleme yöntemlerini, besi temizlik ve dezenfeksiyonunu, resmi veteriner inceleme, gözetim altında tutulma biçimlerini, kriz birimlerinin kurulmasını, karantina yöntemlerini, bulaşık atıkların ve maddelerin imhası veya işlenmesini, et ve et ürünlerinde soğuk zincir uygulamalarını öğrenerek gerekli tedbirleri alabilecek seviyeye gelmeleri için gelişim göstermelerini sağlamaya çalıştık” dedi.


Okul Müdürü Şükrü Doğan ise hayvancılık sektöründeki nitelikli ve kalifiye eleman açığının kapanmasına büyük katkı sağlayacak bu eğitimler ile öğrencilerin mesleki pratik bilgi seviyelerini arttırdıklarını belirterek “Böylece iş hayatına atıldıklarında herhangi bir adaptasyon problemi yaşamayacaklardır” ifadelerine yer verdi.


Doğan, "Projeden elde ettikleri kazanımlarla mezun olduklarında, ülkemizde ve bölgemizde hayvan sağlığının güvence altına alınması, gıda güvenilirliği ve bunun sürdürülebilirliğini sağlayabileceklerdir. Hayvanların yetiştirildiği işletmelerde, naklinde ve kesiminde uluslararası kabul gören hayvan refahı koşullarını tam anlamıyla uygulayabileceklerdir" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Kardan dolayı mahsur kalanlara kumanya desteği Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara kumanya desteği yapıldı. Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara yönelik yardım çalışmalar, Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü koordinasyonunda aralıksız devam ediyor. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşımın aksadığı güzergâhlarda mahsur kalan araçlarda bulunan vatandaşlara, AFAD arama kurtarma ekipleri ile Hayrat Arama Kurtarma ekibi tarafından gıda ve sıcak içecekten oluşan kumanya yardımı ulaştırıldı. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması ve temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sahada görev yapan ekipler, ilgili kurumlarla koordineli şekilde çalışmalarını sürdürüyor. AFAD koordinesinde; emniyet, jandarma, karayolları, Kızılay, belediye ekipleri ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içerisinde yürütülen çalışmalarda, vatandaşların can güvenliği öncelikli tutuldu. Olumsuz hava şartlarının etkisini sürdürmesi nedeniyle ekipler 7-24 görevinin başında. Yetkiler tarafından yapılan açıklamada, "Vatandaşların zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, yapılan meteorolojik ve resmi uyarıları dikkate almaları ve güncel yol durumunu takip etmeleri konusunda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Karla mücadele ve yardım çalışmalarımız hava şartları normale dönene kadar kesintisiz şekilde devam edecektir" denildi.
Bitlis Bitlis-Baykan yolu ulaşıma kapandı, 3 saat sonra kontrollü açıldı Bitlis’te etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Bitlis-Baykan karayolunda bir tırın kayması sonucu yol ulaşıma kapandı. Kayan tır nedeniyle trafikte uzun araç kuyrukları oluşurken, yol 3 saatlik çalışma sonucu kontrollü açıldı. Bitlis’te etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Bitlis-Baykan karayolu üzerinde bulunan Bitlis Çayı Viyadüğü’nde saat 19.30 sıralarında bir tırın kayması sonucu yol ulaşıma kapandı. Kayan tır nedeniyle trafikte uzun araç kuyrukları oluşurken, Karınca köyü mevkiinde çok sayıda vatandaş yolda mahsur kaldı. İhbar üzerine bölgeye karayolları ekipleri sevk edilirken, AFAD İl Müdürlüğü ile koordinasyon içerisinde Türk Kızılay Bitlis İl Merkezi Başkanlığı tarafından saat 19.30’da destek çalışması başlatıldı. Kızılay personeli ve gönüllülerinin katılımıyla yolda mahsur kalan vatandaşlara kek, meyve suyu ve su ikram edildi. Yaklaşık 3 saat süren çalışmaların ardından yol kontrollü şekilde trafiğe açılırken, zorlu hava şartları nedeniyle bölgede mağduriyet yaşayan vatandaşların temel ihtiyaçları karşılandı. Ulaşım ekiplerin yönlendirmesiyle sağlanıyor. Kızılay Bitlis Merkez Başkanı Ali Cengiz, "İlimizde etkili olan yoğun kar yağışı sonrası Karınca köyü mevkiinde yolda mahsur kalan yaklaşık 350 vatandaşa, Türk Kızılay Bitlis İl Merkezi Başkanlığı tarafından 19.30–21.00 saatleri arasında destek çalışması gerçekleştirildi. AFAD İl Müdürlüğü ile koordinasyon içerisinde yürütülen çalışmalarda, Türk Kızılay Bitlis İl Mekezi personelleri ve gönüllülerinin katılımıyla vatandaşlara 350 adet kek, 350 adet meyve suyu ve 210 adet su ikram edildi. Zorlu hava şartları nedeniyle bölgede mağduriyet yaşayan vatandaşların temel ihtiyaçları karşılandı" dedi.