SAĞLIK - 20 Ağustos 2025 Çarşamba 16:45

Malatya’da KETEM oryantasyon eğitimi gerçekleştirildi

A
A
A
Malatya’da KETEM oryantasyon eğitimi gerçekleştirildi

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Daire Başkanlığı tarafından Malatya’da "Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) Oryantasyon Eğitimi" düzenlendi.


Program, Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol’un çevrim içi bağlantı ile yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Açılışın ardından Kanser Daire Başkanı Dr. Burak Şentürk ve Malatya İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Cezmi Karaca da katılımcılara hitap etti. Eğitim programı, Kanser Daire Başkanlığı Birim Sorumlusu Dr. Fahriye Ünlü tarafından gerçekleştirildi. Eğitimde, kanser taramaları, erken teşhis uygulamaları ve KETEM’lerin işleyişi hakkında kapsamlı bilgiler paylaşıldı.


Programa İl Sağlık Müdürü, Halk Sağlığı Başkanı ve yardımcıları, ilçe sağlık müdürleri, toplum sağlığı merkezi sorumlu hekimleri, KETEM personeli ile birlikte TSM, SHM ve ASM çalışanları katıldı.



Malatya’da KETEM oryantasyon eğitimi gerçekleştirildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta huzurevi sakinlerine akılcı ilaç kullanımı anlatıldı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Eczane Hizmetleri Bölümü tarafından Memnune Evsen Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi sakinlerine yönelik akılcı ilaç kullanımı semineri düzenlendi. Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler zincirinin son programında, yaşlı bireylerde doğru ilaç kullanımının önemi anlatıldı. Seminerde, Eczane Hizmetleri Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Özten, huzurevi sakinlerine polifarmasi olarak bilinen çoklu ilaç kullanımı, ilaç etkileşimleri ve yanlış doz uygulamalarına ilişkin bilgi verdi. Yaşlı bireylerde birden fazla ilacın aynı anda kullanılmasının çeşitli riskler oluşturabileceğine dikkat çeken Özten, reçete dışı ilaç kullanımının sağlık açısından ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Akılcı ilaç kullanımında doğru ilaç, doğru doz, doğru zaman ve doğru uygulama ilkelerinin esas olduğunu vurgulayan Özten, ilaçların hekim ve eczacı danışmanlığında kullanılması gerektiğini söyledi. Seminerde ayrıca ilaçların saklama şartları, kullanım talimatlarına uyulması ve ilaç saatlerinin düzenli takip edilmesi konularında da bilgilendirme yapıldı. Programı ilgiyle takip eden huzurevi sakinleri, merak ettikleri konulara ilişkin sorularını yöneltti. Etkinlikleri düzenleyen komiteye danışmanlık yapan Eczane Hizmetleri Bölüm Başkanı Ümit Karakaş ise programlarda görev alan öğrencileri tebrik etti. Karakaş, "Öğrencilerimizi yalnızca diploma vererek mezun etmiyor, onları topluma en faydalı olacak şekilde hem akademik hem de sosyal yönden hazırlamaya gayret ediyoruz" dedi.