KÜLTÜR SANAT - 30 Kasım 2024 Cumartesi 09:51

Malatyalı demirci ustasına "Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü"

A
A
A
Malatyalı demirci ustasına "Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü"

Malatya’da yaşayan Türkiye’nin tek ‘Şam çeliği’ ustası Yusuf Bayyiğit, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımları ile düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni’nde "Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü"ne layık görüldü. Baba mesleğini 55 yıldır sürdüren Bayyiğit, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.


Malatya’da yaşayan 62 yaşındaki sıcak demir ustası Yusuf Bayyiğit, babasından öğrendiği sıcak demir ustalığını 55 yıldır büyük bir heyecanla sürdürüyor. Dünyanın sayılı, Türkiye’nin ise tek Şam çeliği ustası olan Bayyiğit’in biri yumuşak diğeri sert iki ayrı çeliği birleştirerek elde ettiği ‘damascus’ çeliğinden yaptığı ürünler ise yurt dışı ve yurt içinde büyük ilgi görüyor.


Devlet sanatçısı ünvanı da bulunan Yusuf Bayyiğit, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımları ile düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri töreninde “Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü"ne layık görüldü. Baba mesleğini 55 yıldır sürdüren Bayyiğit, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.



“Sanatı teknoloji ile birleştirdim”


Aile olarak 4 kuşaktır sıcak demir mesleğini sürdürdüklerini kaydeden Yusuf Bayyiğit, ”7 yaşından beri sıcak demircilik mesleğinin içindeyim. Demircilik sanatını teknolojiyle de birleştirerek son 20 -25 yılımda tamamen sanata sanatsal çalışmalara yönlendim. Yaptığımız çalışmalar şaşırtan bir hızla ülkemizde ve dünya genelinde dikkat çekerek yayıldı. 2018 yılında devlet sanatçısı ünvanı aldım. Yaklaşık 4 yıl önce de UNESCO Dünya Mirası Yaşayan İnsan Hazinesi adı altındaki ünvan için de ayrıca başvuruda bulundum. Daha sonra yapılan değerlendirmeler sonucunda Cumhurbaşkanımızın elinden Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü’nü aldık” şeklinde konuştu.



"Çırak yetiştiremezsek ithal edeceğiz"


Bundan sonraki amacının çırak yetiştirmek için hazırlamış olduğu projeleri hayata geçirmek olacağını aktaran Bayyiğit, “Dışarıda bakıldığı zaman sıradan bir demircilik mesleğinin orada oluşu, ödüle layık görülmesi ve ödülün Cumhurbaşkanımız tarafından takdir edilmesi, bir insanın yaşamında alabileceği en büyük ödül olduğunu düşünüyorum. Bundan sonraki amacım, mesleği gelecek nesillere taşımak için projelerimi hayata geçirmek. Ülkemizdeki bazı yasalar her türlü iş güvenliği tedbirleri alınsa da 15 yaş altındaki bir kişiyi demirci atölyesinde çırak olarak çalıştıramazsın diyor. Biz 7 yaşında öğleye kadar okula daha sonra ise demirci atölyesine gider çalışırdık. 15 yaşındaki bir çocuğa bir şeyler öğretmenin zorluklarını yaşadık, mesleği öğretmek nerede ise imkansız. Ancak bu yeni ünvanımızla ve ödülün de avantajı ile daha önce çalamadığımız kapıların biraz daha aralandığını düşüyorum. Çırak yetiştiremezsek bizden sonra mesleğin önemi anlaşıldığında batıdan usta ithal edeceğiz” diye konuştu.



Malatyalı demirci ustasına "Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Gönülleri ısıtan yakacak desteği Kocaeli’de yakacak desteği ödemeleri başlarken, ailelere kasım-nisan ayları arasında toplam 6 bin TL verilecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kış mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte ihtiyaç sahibi vatandaşların ısınma giderlerine katkı sağlamak amacıyla yakacak desteği ödemelerine başladı. Sosyal belediyecilik anlayışıyla yürütülen destek kapsamında, düzenli gıda yardımı alan ailelere kasım-nisan ayları arasında aylık bin TL, toplamda 6 bin TL yakacak desteği sağlanıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın talimatları doğrultusunda yürütülen yakacak desteği, ihtiyaç sahibi vatandaşların 41 Su Nakit Kartlarına yatırılıyor. Destek programı kapsamında ilk ödeme kasım ayı için hak sahiplerinin kartlarına aktarılırken, ödemeler nisan ayına kadar 6 ay boyunca düzenli olarak devam edecek. Aylık bin TL destek veriliyor Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmayla, Kocaeli genelinde ikamet eden ihtiyaç sahibi ailelerin kış aylarında yaşayabileceği ısınma sorunlarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Sağlanan yakacak desteğiyle vatandaşların kış mevsimini daha güvenli ve sağlıklı şartlarda geçirmesi amaçlanıyor. Yakacak desteğinden yararlanmak isteyen vatandaşların başvuruları, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çözüm Masası aracılığıyla alınıyor. Başvurular, uzman ekipler tarafından yapılan sosyal incelemelerin ardından değerlendiriliyor. Yardımın türü ve kapsamı ise Sosyal Yardımları Değerlendirme Kurulu tarafından karara bağlanıyor.