TEKNOLOJİ - 17 Mayıs 2026 Pazar 15:50

MTÜ’nün yapay zeka destekli deprem projesi Türkiye birincisi oldu

A
A
A
MTÜ’nün yapay zeka destekli deprem projesi Türkiye birincisi oldu

Malatya Turgut Özal Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen yapay zeka destekli "StructurAI+" projesi, Anadolu Üniversiteler Birliği 5. Ar-Ge Proje Pazarı ve Tanıtım Günleri’nde Türkiye birincisi oldu.



Malatya Turgut Özal Üniversitesi akademisyenleri tarafından hazırlanan "StructurAI+: Yapay Zeka Destekli NDT-BIM Entegre Yapı Sağlık ve Karar Platformu" adlı proje, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Anadolu Üniversiteler Birliği 5. Ar-Ge Proje Pazarı ve Tanıtım Günleri’nde derece elde etti.



Mühendislik ve Temel Bilimler alanında 358 projenin yarıştığı organizasyonda, MTÜ ekibinin projesi Akademisyen/Uzman kategorisinde 1.’lik ödülüne layık görüldü.Projenin yürütücülüğünü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Esen Eren üstlenirken, araştırmacı ekipte Dr. Öğr. Üyesi Cenk Fenerli ile Bilgisayar Mühendisi Sümeyye Korkmaz yer aldı.



Projede, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri sonrasında bölgede yapılan saha incelemeleri ve performans analizlerinden elde edilen gerçek yapı verileri kullanıldı. Deprem sonrası hasar gören betonarme yapılarda gerçekleştirilen ultrases, Schmidt çekici, Windsor Probe ve karot testlerinden elde edilen veriler yapay zeka destekli analiz altyapısına aktarıldı.Geliştirilen platformun; tahribatsız test yöntemleri, yapay zeka algoritmaları ve Yapı Bilgi Modellemesi teknolojilerini aynı sistem altında birleştirdiği belirtildi. Sistem sayesinde mevcut yapı stokunun deprem risk analizlerinin daha hızlı, güvenilir ve düşük maliyetli şekilde yapılabildiği ifade edildi.



Etkinlik süresince proje poster sunumu, dijital platform arayüzü ve tablet üzerinden yapılan canlı gösterimlerle tanıtıldı. Yapay zeka destekli analiz altyapısı ile BIM tabanlı risk haritalama yaklaşımı katılımcılar tarafından ilgi gördü.Ödül törenine katılan MTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem, proje ekibini tebrik etti. Ödülün ardından açıklamada bulunan proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Esen Eren, "Böyle büyük bir organizasyonda 358 proje arasından sıyrılarak 1.’lik ödülü almak gerçekten tarif edilmesi zor bir duygu. Özellikle 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrasında gerçekleştirdiğimiz saha çalışmalarından elde edilen gerçek veriler projemize çok önemli katkı sağladı" dedi.



Eren, projenin TÜBİTAK TEYDEB 1507 Ar-Ge Destek Programı kapsamında yürütüldüğünü, Fırat Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi ile Malatya Teknokent tarafından desteklendiğini kaydetti.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Fundacık köy hayrına yoğun katılım Manisa’nın Gördes ilçesine bağlı Fundacık Mahallesi’nde düzenlenen Geleneksel Köy Hayrı, çevre il ve ilçelerden gelen yüzlerce vatandaşın katılımıyla birlik ve beraberlik görüntülerine sahne oldu. Manisa’nın Gördes ilçesine bağlı Fundacık Mahallesi’nde gerçekleştirilen Geleneksel Köy Hayrı, yoğun katılımla yapıldı. Toplumsal dayanışma ve birlik beraberlik duygularının pekiştirildiği etkinlikte, çevre mahallelerin yanı sıra Balıkesir, Bursa, Akhisar, İzmir ve Manisa’dan gelen vatandaşlar bir araya geldi. Fundacık Mahallesi Muhtarı Osman Zeybek, köy hayrının hem geleneklerin yaşatılması hem de gurbette yaşayan hemşerilerin buluşması açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Zeybek, "Hayır yemeğimize katılım gösteren CHP İlçe Başkanı Gökhan Koyunlu’ya, belediye başkan yardımcıları Aykut Bilgen ve Türker Kesici’ye, siyasi partilerin temsilci ve başkanlarına, Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Çiftçi’ye, Gördes ve Akhisar’daki mahalle muhtarlarımıza, çevre köylerden gelen vatandaşlarımıza ve büyük özveriyle çalışan köylülerimize teşekkür ediyorum." dedi. Hayır programı kapsamında din görevlileri Ramazan Türker, Ali Rıza Çetin, Ali Kil, Özgür Çimen, Mehmet Şahan ve Ali Kayahan tarafından Kur’an-ı Kerim, ilahi ve mevlit okundu. Programda ahçı Sevim Zeybek’in hazırladığı mercimek çorbası, keşkek, fırın kebabı, mantı, turşu ve Kemalpaşa tatlısı vatandaşlara ikram edildi. Geleneksel köy hayırlarının kültürel ve sosyal önemine dikkat çeken Muhtar Osman Zeybek, "Yılda bir kez tüm köylünün bir araya geldiği, şehir merkezinde ve farklı şehirlerde yaşayan hemşerilerimizin buluşup hasret giderdiği, büyüklerin hatırının sorulup küçüklerin sevildiği muhabbet günüdür köy hayırları." ifadelerini kullandı.