EKONOMİ - 07 Aralık 2017 Perşembe 16:34

Manisa salçalık domates üretiminde ikinci sırada

A
A
A
Manisa salçalık domates üretiminde ikinci sırada

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Manisa Bölge Müdürü Dr.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Manisa Bölge Müdürü Dr. Mehmet Akyol, 2016 verilerine göre Manisa’nın en çok salçalık domates üreten ikinci il olduğunu belirtti. Birinci sırada Bursa’nın yer aldığını açıklayan Akyol, salçalık domates üretimi yapan 54 il arasında son sırada ise 7 tonla Giresun’un olduğunu açıkladı.


TÜİK tarafından yayımlanan 2016 yılı geçici verilerine göre, Türkiye’de 558 bin 549 dekarlık alanda salçalık domates ekildiği ve salçalık domates üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 9,6’lık bir düşüş göstererek 4 milyon 18 bin 753 ton olduğu öğrenildi. Akyol, 2016 yılında salçalık domates üretim miktarı en yüksek 5 ilin sırasıyla, 1 milyon 196 bin 998 ton ile Bursa, 776 bin 878 ton ile Manisa, 698 bin 439 ton ile İzmir, 406 bin 726 ton ile Balıkesir ve 229 bin 388 tonla Şanlıurfa olduğunu belirtti. Akyol, Türkiye’de sadece 54 ilde salçalık domates üretimi yapıldığını ve bu iller arasında en az salçalık domates üretimi yapılan ilin ise 7 tonla Giresun olduğunu açıkladı.



Ege Bölgesi’nde yüzde 6 azalma yaşandı


2016 yılında Ege Bölgesi’nde salçalık domates üretim miktarının bir önceki yıla göre yüzde 6 azalarak 1 milyon 553 bin 300 ton olduğunu kaydeden Akyol, Ege Bölgesi’nde 204 bin 824 dekarda hasat yapıldığını açıkladı. Ege Bölgesinin Türkiye toplam salçalık domates üretiminin yüzde 38,7’sini karşıladığını vurgulayan Akyol, 2016 yılında Ege Bölgesi illeri arasında en fazla salçalık domates üretimine sahip ilin 776 bin 878 tonluk üretimle Manisa olduğunu, en az salçalık domates üretime sahip olan ilin ise 329 tonla Afyonkarahisar olduğunu dile getirdi.



Manisa’daki üretim yüzde 14,6 azaldı


2016 yılı geçici verilerine göre, Manisa ilindeki salçalık domates üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 14,6 azalarak 776 bin 878 ton olarak gerçekleştiğinin altını çizen Akyol, “Manisa ili, bu üretim miktarı ile Türkiye üretiminin yüzde 19,3’ünü karşılamaktadır. Manisa ili, bu değerle en fazla salçalık domates üretimi yapan 2. il konumundadır. 2016 yılı geçici verilerine göre Manisa ilinde salçalık domates üretiminin en fazla olduğu ilçeler sırasıyla 165 bin 552 tonla Akhisar, 133 bin 996 tonla Salihli, 111 bin 744 tonla Saruhanlı, 79 bin 152 tonla Şehzadeler ve 67 bin 249 tonla Turgutlu’dur. En az üretim ise 372 tonla Demirci ilçesinde gerçekleşmiştir” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van’da yaşanan balık ölümlerinin nedeni araştırılıyor Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi ekipleri, Özalp ve Saray ilçesinde bulunan göletlerdeki balık ölümlerine ilişkin çalışma başlattı. Özalp ilçesinde bulunan Yumruklu ve Saray ilçesindeki Beyarslan (Çeçen) göletlerinde balık ölümlerinin olduğu ihbarı üzerine ekipler harekete geçti. Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi ekipleri tarafından bölgeye gidilerek yerinde incelemeler yapıldı. Yapılan ilk incelemelerde göletlerin çevresinde ölmüş sazan balıklarının iskeletlerinin olduğu görüldü. Yumruklu ve Beyarslan (Çeçen) göletlerinde yerinde yapılan analizlerde (PH, çözünmüş oksijen, sıcaklık, iletkenlik, tuzluluk) herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. Ayrıca göletlerde su numunesi alınarak incelenmek üzere Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsüne gönderildi. Konuya ilişkin yapılan açıklamada; yerinde ölçülen parametre (PH, Ç.O., sıcaklık, tuzluluk, E.İ.) değerleri sazangiller için uygun olduğu, kışın göletlerin yüzeyinin buzla kaplı olmasından dolayı havayla temasının kesildiği ve göletlere kış aylarında su girişi olmadığından dolayı göletlerin içerisinde su sirkülasyonu meydana gelmediği, bu nedenle sazan balıklarının çözünmüş oksijen yetersizliğinden ölmüş olabileceği, ancak kesin ölüm nedeninin enstitüde yapılacak diğer su analiz sonuçlarından sonra belli olacağı belirtildi. Ayrıca ekipler, laboratuvar sonuçları belli oluncaya kadar göletteki balıkların tüketilmemesi ve hayvanlara gölet suyunun içirilmemesi uyarısında da bulundu.
Aydın İncirliova’da tarım makineleri operatörleri belgelerine kavuştu Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu ile İncirliova Ziraat Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen tarım makineleri operatörlük kursunu başarıyla tamamlayan adaylar operatörlük belgelerine kavuştu. Aydın’da Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu, belediyeler ve ziraat odaları ile birlikte hayata geçirdiği protokollerle verdiği eğitimlerin sonunda tarım sektöründeki kalifiye eleman ihtiyacını karşılamaya devam ediyor. Bu çerçevede İncirliova Ziraat Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen tarım makineleri operatörlük kursunu başarıyla tamamlayan adaylar da belgelerini almaya hak kazandı. Yoğun katılımla gerçekleştirilen eğitimlerin ardından belge almaya hak kazanan adaylara belgeleri, İncirliova Ziraat Odası adına Emrah Sayın ve Belgesem’in kurucularından ve eğitmenlerinden olan Yüksek Öğretmen Okan Sezgin tarafından teslim edildi. Konu ile ilgili Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu’ndan yapılan açıklamada “İncirliova Ziraat Odası ile gerçekleştirmiş olduğumuz Tarım makineleri operatörlük protokolüne istinaden, eğitimi tamamlanıp belge almaya hak kazanan adaylarımızın belgeleri, İncirliova Ziraat Odası adına Emrah Sayın tarafından teslim edildi. Sektöre dair destekleri sebebiyle kendilerine teşekkürlerimizi iletiyor, adaylarımıza iş hayatlarında başarılar diliyoruz” ifadeleri yer aldı.