GENEL - 17 Ocak 2018 Çarşamba 14:22

Öğretmenevi Kavşağı’nda sona doğru

A
A
A
Öğretmenevi Kavşağı’nda sona doğru

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından şehir içi trafiğini çözüme kavuşturmak amacıyla hayata geçirilen Öğretmenevi Kavşağı projesinin son kat asfalt atımına başlandı.

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından şehir içi trafiğini çözüme kavuşturmak amacıyla hayata geçirilen Öğretmenevi Kavşağı projesinin son kat asfalt atımına başlandı.


Manisa’nın yıllardır hayalini kurduğu ve şehir içerisinde yaşanan trafik keşmekeşini çözecek olan Öğretmenevi Kavşağı ve Çevre Düzenlemesi Projesinde, artık sayılı günler kaldı. Manisa Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ekipleri, projede son kat asfalt atımına başladı. Çalışmaları takip eden Yol Yapım ve Onarım Dairesi Başkanı Fevzi Demir, asfalt işlerinde sona yaklaşıldığını belirtti. Demir, “Bildiğiniz gibi Öğretmenevi Kavşağı trafik açısından önem arz eden büyük bir proje. Öğretmenevi Kavşağı ve ilerisinde Cider fabrikasının orda bir kilometrelik 30 metre genişliğinde bir bulvar çalışması yapılıyor. Eski binaların yıkımı, zeminin ehlileştirilmesi, kent malzemelerinin çekimi zaman alıyor. Bunun yanı sıra kanalizasyon ve TEDAŞ’ın yapması gereken işlemler vardı. Onlar tamamlandı. Artık son noktaya geldik. Hava müsaade ettiği sürece çalışıyoruz. Yağış olmazsa 3 gün içerisinde asfalt çalışmalarını tamamlayacağız. Peyzaj tamamlandı, korkulukların yapımı ve aydınlatmalar tamamlandı. Mutlu sona az kaldı. Biz de sabırsızlıkla projenin tamamlanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İçinde gliserol bulunan ‘slushie’ içecekler, 10 yaş altı çocuklar için tehlikeli Rengârenk görüntüleriyle çocukların ilgisini çeken ‘slushie’ içecekleri hakkında aileleri uyaran Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hatice Polat Menekşe, 10 yaş altındaki çocukların bu tür içeceklerden uzak tutulması gerektiğini belirtti. Dışarıda yapılan slushie içeceklere eklenen ve donmuş etkisini veren Gliserol hakkında bilgilendiren Uzm. Dr. Menekşe, “Bu madde çocuklarda; baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, kan şekeri düşüklüğü, bilinç kaybına yol açıyor” dedi. Yaz aylarının gelmesiyle buzlu içecek tüketim oranları da artacak. Popüler olan slushie içecekler hem rengârenk görüntüsü hem de tadıyla çocuklar tarafından da ilgi görüyor. Ancak sulu kar etkisini verebilmek için bu tür içeceklere E422 koduyla yer alan ‘Gliserol’ ekleniyor. Çamlıca Erdem Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Hatice Polat Menekşe ise bu madde hakkında çeşitli uyarılarda bulundu. 10 yaş altındaki çocukların bu tür içeceklerden uzak tutulması gerektiğini belirterek “Üreticilere çok az miktarda gliserol kullanılması uyarısı var. Ancak bunun ne kadar uygulanabildiğini bilmiyoruz. Kaldı ki çok az haliyle bile 10 yaş altı çocuklar için tehlike arz ediyor” açıklaması yaptı. “Aileler genellikle bu semptomların neden kaynaklandığını anlayamayabiliyor” Uzm. Dr. Menekşe, “Bu tür içecekler geleneksel olarak şekerle hazırlanırken son dönemlerde hazır gıda olarak bulunması için gliserol kullanılarak yapılıyor. Küçük çocuklarda tüketildiğinde baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, kan şekeri düşüklüğü, bilinç kaybına yol açabiliyor. Aileler ise bu semptomların neden kaynaklandığını anlayamayabiliyor. Dikkatli davranmak bu nedenle önemli” dedi. Uzun dönem etkileri çocukta kalabilir: Böyle vakalar tespit edilmiş Gliserol tüketiminin 4 yaş altındaki çocuklarda çok tehlikeli olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Menekşe, “4-10 yaşındaki çocuklara ise çok az miktarda, verilmelidir. Bu içecekleri fazla tüketen 4 yaş altındaki çocuklar için ise ciddi sonuçlar doğurabilir. Maalesef müdahalesi geciken kan şekeri düşüklüğü ve bilinç kaybı gibi bir durumda uzun dönem etkileri çocukta kalabilir. 4 yaş altında bildirilmiş böyle vakalar var ” uyarısında bulundu. Gliserol hazır gıda ürünlerine genellikle tatlandırıcı veya koruyucu olarak kullanılır ama çoğunda zarar veremeyecek derecede eser miktarlardadır. Slushie içeceklerde ise miktar olarak fazlalığı endişe kaynağını oluşturur. Ailelere önerilerde bulunan Uzm. Dr. Menekşe, “Çocuklarınıza hazır ürünleri tükettirmeyin. Örneğin meyve suyunu siz hazırlayın. Kutulu ürünleri ise ancak güvenli aralıklarla tüketebilirler” diyerek sözlerini sonlandırdı.