EKONOMİ - 18 Nisan 2019 Perşembe 16:27

Manisa’da Vestel ArGeTa açıldı

A
A
A
Manisa’da Vestel ArGeTa açıldı

Manisa Teknokent’te düzenlenen törenle Vestel ArGeTa açıldı.

Manisa Teknokent’te düzenlenen törenle Vestel ArGeTa açıldı.


Manisa Teknokent’te Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) ve Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ işbirliği ile Vestel ArGeTa (Araştır-Geliştir-Tasarım) açıldı. Mühendis ve stajyer öğrencilerden oluşan 12 kişilik ekibin görev yapacağı ArGeTa’da üretilen ürünler, prototiplenmesi sağlanarak, seri üretim için hazır hale getirilecek. Ayrıca girişimcilere hem üretim hem de mühendislik desteği verilmesi hedefleniyor.


Törende konuşan Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü İsmail Murat Sarpel, Vestel olarak AR-GE çalışmaları kapsamında Türkiye ortalamasının çok üzerinde harcama yapmalarına rağmen bunun yeterli olmadığını belirtti. Sarpel, “Teknoloji çok hızlı bir şekilde gelişiyor ve değişiyor. Dolayısıyla firmaların her şeyi kendi başına yapma şansı yok. Dünyanın hiçbir yerinde en iyiler bile her şeyi kendi başına yapmaya çalışmıyorlar. Mutlaka bir birliktelik içerisindeler. Bazen teknolojilerini en yakın rakipleriyle birlikte geliştiriyorlar. Ama sonrasında final noktaya giderken herkes kendi yoluna gidip yine rekabet döngüsünün içerisine giriyorlar. AR-GE tarafından baktığımızda ne yazık ki ülkemizde henüz istenilen noktaya erişebilmiş değiliz. Türkiye’nin şu an AR-GE’ye harcadığı miktar gayrisafi milli hasıla içerisinde yüzde 1 civarında, 2023 vizyonumuza baktığımızda hedeflediğimiz rakam yüzde 3 civarında ama rekabet ettiğimiz ülkelere baktığımızda rakamlar yüzde 6 ve yüzde 7 civarlarında. İnanılmaz bir kaynak akışı var. Rekabet edebilmek için çok daha çalışmamız gerekiyor” dedi.


Manisa Valisi Ahmet Deniz de yaptığı konuşmada bilgi ve teknoloji çağını yakalamak adına çalışmalar yapılması gerektiğini, yakalanamaması halinde ciddi sorunlarla karşılaşılacağını söyledi. Deniz, “Bizim yapmamamız için bir neden yok. İhtiyacımız olan katma değeri olan ürünleri üretmektir. Yeter ki samimi bir şekilde işe girişelim” diye konuştu.


Konuşmaların ardından kurdele kesilerek, protokol üyeleri ArGeTa biriminde incelemelerde bulundu. Açılışa Manisa Valisi Ahmet Deniz, Manisa CBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Manisa Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü İsmail Murat Sarpel, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Veli Oğuz katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Çolakbayrakdar: "Türkiye’de ilk olan sistemle geri dönüşüme katkı sağlıyoruz" Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar; 2020 yılında hizmete sunulan ve Türkiye’de ilk olan ikili toplama sistemli aracı ile bu zamana kadar 3 Milyon 200 bin kilo ambalaj atığı kaynağından ayrıştırılmış olarak toplayarak, geri dönüşüme büyük katkı sağladıklarını ifade etti. Sıfır Atık Projesi’ne yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Başkan Çolakbayrakdar, Türkiye’de ilk defa Kayserililere hizmet veren araç ile hem çevreye hem de ekonomiye büyük katkı sağladıklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’ çerçevesinde örnek olan çalışmalar yaptıklarının altını çizen Başkan Çolakbayrakdar, “Hatırlanacağı üzere 2020 yılının Mayıs ayında Türkiye’de ilk defa hizmete sunduğumuz ikili toplama aracı ile kaynağından ayrıştırılmış ambalaj atıkları ile evsel atıkları aynı anda toplayarak, geri dönüşüme büyük katkı sağlıyoruz. Türkiye’de ilk defa; Kayseri ve Kocasinan’ın yollarında hemşehrilerimize hizmet veren araç, kaynağından ayrılmış olan geri dönüşüm atıklarının ayrı ayrı toplanabilmesine olanak sağlamaktadır. Birden fazla haznesiyle ürünler ayrıştırılmış vaziyette toplanmaktadır. Bu araçta farklı olarak pil atıkları ve atık yağlarını kaynağından ayrıştırılmış olarak topluyoruz ve çevrenin korunmasına katkı sağlıyoruz. Ayrıca geçen yıl, yine Kayseri’de ilk olan geri dönüşüm aracını bünyemize kattık. Bu yeni araçla Kocasinan sakinlerimizin evlerinde toplanan ambalaj atıkları ile işyerlerinde toplanan ambalaj atıkları ayrıştırılmış şekilde topluyoruz. Bu aracın diğer araçlardan farklı özellikleri var. Özellikle malzemeleri ayrıştırabilen ve üzerinde tartı sistemi olan bu araç, Kayseri’de ilk defa Kocasinan sokaklarında hizmet vermeye başladı. Sıfır Atık Projesi kapsamında kaynağından ambalaj atıklarının ayrıştırılmış olarak toplanması ve bu şekilde çevreyi koruyarak ekonomiye daha fazla katkı sağlanması son derece önemli ve değerlidir" ifadelerine yer verdi. Başkan Çolakbayrakdar, geri dönüşümle hem ülke ekonomisine büyük kazanç sağladıklarını hem de gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre hazırladıklarını sözlerine ekledi. Öte yandan Sıfır Atık Projesi çerçevesinde geri dönüşüme büyük katkı sağlayan son teknolojik donanıma sahip araç, ikili toplama sistemi ve fonksiyonel özellikleriyle dikkat çekiyor. Özellikle kaynağından ayrıştırılmış olan evsel yağ atıkları, pil atıkları, ambalaj ve evsel atıklar olmak üzere geri dönüşüm atıklarının ayrı ayrı donatılarıyla toplama imkanı sunan araç ile dönüştürülebilir atıkların geri kazanımı, doğal kaynakların korunması ve gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor. ‘Güzel bir gelecek geri dönüşümle gelecek’ mesajıyla ve farklı tasarımıyla göz dolduran araç, zamandan ve maliyetten de tasarruf sağlıyor.