SAĞLIK - 24 Eylül 2020 Perşembe 10:13

Türkiye’nin farklı formlarda yapay kemik üreten tek tesisi Manisa’da

A
A
A
Türkiye’nin farklı formlarda yapay kemik üreten tek tesisi Manisa’da

Kemikte yapılan cerrahi operasyonda eskiden kullanılan metal implantların yerini artık farklı formlarda üretilebilen sentetik kemik greftleri almaya başladı.

Kemikte yapılan cerrahi operasyonda eskiden kullanılan metal implantların yerini artık farklı formlarda üretilebilen sentetik kemik greftleri almaya başladı. Diş macunu kıvamından, plastik şerit formuna kadar farklı çeşitlerde üretimi yapılan sentetik kemik greftleri Manisa’dan 58 ülkeye ihraç ediliyor.


Manisa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan firmada özel steril odalarda üretimi yapılan beta trikalsiyum fosfat temelli sentetik kemik greftleri 58 ülkeye ihraç ediliyor. Kemik cerrahisinde çok önemli yere sahip olan sentetik kemik greftleri kemiğin kendini iyileştirmesinin ardından vücuda negatif bir etki bırakmadan ve ikinci bir ameliyata gerek kalmadan yok olurken yerli ve milli olan firma bugün 58 ülkeye ihracat yaparken birçok ülkeye de ihracat için gün sayıyor.



Üretim yapan tek tesis


Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cüneyt Temiz, “Canlı kemikte yapılan tüm cerrahi girişimler, omurga cerrahisi de buna dahil, hepsinde temel amaç olarak kemiğin kendi iyileşmesi öngörülür. Yani hasarlı olan kemik dokunun mümkün olan en hızlı şekilde, en iyi şekilde ve en fazla yükü taşıyacak şekilde iyileşmesini amaçlarız. Bunun için daha önce kullandığımız metal implantlar kemiği destekleyici bazen de hareketi kısıtlayıcı özelliklere sahiptir. Ama iyileşmenin aslı kemiğin kendi yaptığı iyileşmedir. Bunun için normalde çeşitli kemik greftleri kullanırız. Yani hastanın kendisinden aldığımız otogreftler gibi çeşitli kemik greftlerini ameliyat bölgesine koyarak hastanın kemik iyileşmesinin hızlanmasını sağlamaya çalışırız. Fakat hastanın kendisinden aldığımız greftlerin önemli bir sıkıntısı çok fazla elde edilemiyor olmasıdır, yetersiz kalmasıdır. Bunun sonucunda sentetik kemik greftleri geliştirildi. Sentetik kemik greftleri değişik kimyasal yapılardadır ama sentetik kemik greftlerinin avantajları şudur çok bol miktarda kullanılabilir. İçine canlı kemik hücreleri girebilir. Kemik iyileşmesi hem daha hızlı sonuçlanır hem de daha düzgün yük taşıyan bir kemik elde ederiz iyileşme sonucunda. Sentetik kemik greftlerinin üretimi çok zor ve ayrıntılı bir süreç gerektirir. Özel steril odalarda, çok ciddi bilimsel bilginin ışığı altında ve özel ekipmanlarla gerçekleştirilen üretimlerdir. Bu tesis de aslında bir sanayi üniversite ve teknopark işbirliği tesisi. Bu sefer sadece Manisa Celal Bayar Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Geliştirme Bölgesi yok bu kez işin içinde İzmir Katip Çelebi Üniversitesi de var. Bu işin temel geliştirme işini yapan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Doku Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Karaman’dır. Bu tesisin önemi nedir? Bu kadar değişik yapay kemik formlarına sahip, bir tarafta diş macunu kıvamında bir tarafta plastik şerit şeklinde pek çok farklı formda yapay kemik üretebilen benim bildiğim Türkiye’deki tek tesis bu. Yine gururla söylemek lazım tamamen yerli ve milli” dedi.



“İkinci bir ameliyat gereksinimi ortadan kalkıyor”


Sentetik kemik giriftlerini geliştiren İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Doku Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Karaman da sentetik greftlerin görevini tamamladıktan sonra vücuda negatif bir etki oluşturmadan yok olduğunu söyledi. Doç. Dr. Karaman, “Sentetik kemik greftleri aslında esasında 1993 yılında filizlenen doku mühendisliği ana bilim dalı tanımıyla birlikte, dokuların kendini yenileyebilme kapasitesinde oldukları bilinmekteydi. Yalnızca destek materyallere ihtiyaç duyulmaktaydı. Kendi hücrelerimiz bu işlevleri görürken bu malzemeler üzerinde, vücuda entegre edilen malzemeler üzerinde dokuyu oluşturabilme kapasitesindeler. Biz esasında bu temiz oda koşullarında ürettiğimiz sentetik kemik greftleri ile kendi hücrelerimize bu imkanı sağlıyoruz. Bu malzemeler burada kimyasal operasyonlarla gerçekleştiriliyor. İmplantasyon sonrası da hastanın dokusunun yenilenmesini destekledikten sonra vücutta metobolize olarak herhangi bir negatif etki oluşturmadan yok oluyor. Yani ikinci bir ameliyatın gereksinimini de tamamen ortadan kaldırıyor. Esasında en önemli noktalarından bir tanesi burası” diye konuştu.



“Manisa’dan 58 ülkeye ihracat”


Manisa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ve tıbbi cihaz üretiminin yanı sıra yapay kemik üretimi gerçekleştiren firmanın Genel Koordinatörü Makine Yüksek Mühendisi Burak Tülü ise şunları söyledi: “Yaklaşık şu anda 58 farklı ülkeye ihracatımız söz konusu. Uzakdoğu ülkeleri, Tayvan, Japonya gibi ülkelerde de ürünlerimizin kayıt süreçleri devam ediyor. Kemiğin bulunduğu ve kemik yenilenmesi istendiği her cerrahide kullanılıyor. Bu yeri geliyor dentalde, yeri geliyor yüz, çene cerrahisinde, yeri geliyor ortopedide, spor cerrahisine kadar her cerrahide kullanılıyor. Hasar görmüş bir kemik var ve bunun büyümesi ve kendini yenilemesi isteniyor. O yüzden de bu tarz endike malzemeler kullanılıyor. Bon greftin avantajı şu; her forumda ve farklı çeşitte geniş ürün yelpazesine, mesela şırınga içinde olan ürün de var, uzanılamayan yerde farklı bir sonuç üreten aplikatörlü bir ürün de mevcut. Normal, klasik global pazarda yer alan toz ürün de mevcut, bloklarımız da mevcut. Bir de biz makinacılıktan geldiğimiz için kalıplama teknolojisinde iyi olduğumuzu düşünüyorum. Bu yüzden de farklı kişiye özel kemik grefti yaptığımız da oldu. Şuandaki ciromuzun son 3 yılını baz alırsak 3 yıl önce ihracatımızın yüzde 20’si idi. Yüzde 32’ye ardından yüzde 45’e çıkarttık. Bu yılki toplam ciroya göre ihracat oranı hedefimiz yüzde 55’in üzerindeydi. Yaşadığımız pandemi sürecinde biraz sekteye uğrasa da şu an için ilk 8 ayda yüzde 50’nin üzerine çıkarabildik.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay A takımını belirlemeye başladı Son yerel seçimlerde Şehzadeler Belediye Başkanı seçilen Gülşah Durbay, belediye başkan yardımcılarını belirlemeye başladı. Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, siyasi birikimleri ve deneyimleriyle dikkat çeken isimler Yenal Yıldırım ile Hakan Şimşek’i siyasi belediye başkan yardımcıları olarak belirledi. Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Durbay "Siyasi belediye başkan yardımcılıklarına Yenal Yıldırım ve Hakan Şimşek gibi deneyimli isimleri getirerek, Şehzadeler’in kalkınması ve refahı için güçlü bir ekibimiz olduğunu göstermek istedik. Başkan yardımcılarımız Yenal Yıldırım İnşaat Mühendisi, Hakan Şimşek ise mali müşavir olarak alanlarında son derece deneyimli, tecrübe sahibi ve kendilerini ilçemizde zaten kabul ettirmiş isimlerdir. Tecrübe ve mesleki bilgi birikimlerini şimdi Şehzadeler Belediyesi ve Şehzadeler halkı için kullanacaklardır. Her iki başkan yardımcımıza da yeni görevlerinde başarılar diliyorum. Halkımızın desteği ve güveniyle, birlikte daha yaşanabilir bir Şehzadeler inşa etmek için kararlılıkla çalışacağız. Herkesi kucaklayan, adil ve şeffaf bir yönetim anlayışıyla ilçemize hizmet etmek en büyük hedefimiz." dedi. Yıldırım ve Şimşek’in atanmasıyla birlikte belediye yönetimindeki ekip güçlenirken, yerel hizmetlerin daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi bekleniyor.
Aydın Suç makineleri kovalamaca sonunda yakalandı Aydın’da ekiplerin ‘Dur’ ihtarına uymayan ve haklarında çok sayıda suç kaydı olduğu tespit edilen 4 şüpheli, kovalamaca sonunda kıskıvrak yakalanırken, 4 şüpheliden 2’si tutuklanarak cezaevine gönderildi. Aydın İl Emniyet Müdürlüğü koordinesinde il genelinde yürütülen suç ve suçlularla mücadele çerçevesindeki çalışmalar aralıksız devam ediyor. Edinilen bilgiye göre Kuyucak İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince durumundan şüphelenilen bir araç, ekiplerin ‘Dur’ ihtarına uymadı. Kaçmaya çalışan şüpheli araç, yaşanan kovalamaca sonucu yakalandı. Yapılan araştırmada, araç sürücüsü E.E.’nin çok sayıda suç kaydı olduğu ve “Uyuşturucu Madde Kullanmak” suçundan 5 yıl 7 ay 10 gün kesinleşmiş hapis cezası ile “Hükümlü ve Tutuklunun Kaçması” suçlarından arandığı, yolcu koltuğunda bulunan A.K., Y.A. ve A.T. isimli şahıslardan, A.K.’nin de çok sayıda suç kaydı olduğu ve “Uyuşturucu Madde Kullanmak” maddesinden 1 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezası ile arandığı tespit edildi. Ayrıca şüpheli şahısların yapılan üst aramasında 1 adet kelebek tabir edilen bıçak, şüpheli Y.A. isimli şahsın ikametinde yapılan aramada ise Denizli’den çalındığı anlaşılan 1 adet motosiklet ele geçirildi. Yakalanarak gözaltına alınan şüpheli 4 şahsın, Nazilli Devlet Hastanesi’nde yapılan tetkiklerinde ise uyuşturucu madde kullandıkları tespit edildi. Araç şoförü E.E. isimli şahıs hakkında “Uyuşturucu Madde Etkisi Altında Araç Kullanmak” suçundan adli işlem yapılırken, Karayolları Trafik Kanunu’nun ilgili hükümleri doğrultusunda da toplam 36 bin 942 TL trafik idari para cezası uygulandı. Kovalamacanın ardından yakalanan 4 şahıs hakkında gerekli adli işlemler başlatılırken, gözaltına alınan E.E. ve A.K. isimli şahıslar işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
İstanbul Restorasyonu tamamlanan Kariye Camii ibadete açıldı Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olan ve 21 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle cami statüsüne çevrilen İstanbul’daki Kariye Camii düzenlenen törenin ardından ibadete açıldı. 79 yıl sonra sela okunan Kariye Camii’nin yeni hali havadan görüntülendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan törene Ankara’dan canlı bağlantıyla katıldı. Fatih’te bulunan 6’ncı yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edilen bina, İstanbul’un fethinden sonra 1511’de Sultan 2. Bayezid’in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrildi. Tarihi yapı, "Atik Ali Paşa Camii" veya "Kariye Camii" olarak anılmaya başlandı. Bakanlar Kurulu’nun 2 Ağustos 1945’te aldığı kararla müzeye çevrilen Kariye Camii, 2020 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi. Ardından Osmanlı döneminde kullanılan mihrabı elden geçirilen Kariye Camii, dış mekandaki restorasyonun tamamlanmasıyla ibadete hazır hale getirildi. Restorasyon işlemleri devam ederken Kariye Camii müze olarak ziyarete açık tutuldu. Kariye Camii düzenlenen törenle ibadete açıldı Restorasyonu tamamlanan Kariye Camii düzenlenen törenle ibadete açıldı. Törene, İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Müftüsü Safi Arpaguş, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Yavuz Güner, AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, Eski Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve çok sayıda vatandaş katıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonu yapılan 201 eserin toplu açılış töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Vakıf Haftası kutlama programı çerçevesinde düzenlenen törende, İstanbul’da açılan 33 eserin arasında yer alan Kariye Camii’ne de canlı bağlantı yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı bağlantıyla, caminin açılışı gerçekleştirildi. Kariye Camii’nin restorasyon sonrası yeni görünümü göze çarparken son hali havadan görüntülendi. Kariye Camii’nde 79 yıl aradan sonra sela sesleri yükseldi. "Ya Allah bismillah diyelim, kurdeleyi keselim" Törende canlı bağlantıyla konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İstanbul Kariye Camii’ne gelelim. Fatih Kariye Camii’nde İstanbul Valisi Davut Gül’ü, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan’ı, İstanbul İl Müftüsü Safi Arpaguş’u, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Yavuz Güner’i, İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz’ı görüyorum. Şöyle bir zoom yaparak Kariye Camii’ni görmekte fayda var. Makaslar eliniz, kurdele önümüzde. Ya Allah Bismillah diyelim, kurdeleyi keselim. Hayırlı olsun" dedi. "79 yıl sonra tekrar ibadete açılıyor" Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşması esnasında İstanbul İl Müftüsü Safi Arpaguş’a söz verdi. Arpaguş, "79 yıl sonra tekrar Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek ibadete açılıyor. Müze haline gelen bu camii vakıfların gayretleriyle restore edildikten sonra ibadete açıldı" ifadelerini kullandı. Kariye Camii kurdele kesiminin ardından ibadete açıldı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Müftüsü Safi Arpaguş, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Yavuz Güner, İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan kurdeleyi keserek Kariye Camii’ni ibadete açtı.
Samsun Samsun’un Stratejik Gürültü Haritaları revize edildi Samsun Büyükşehir Belediyesi daha huzurlu ve yaşanabilir bir şehir hedefiyle çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu amaçla ‘Samsun İli Stratejik Gürültü Haritalarının Revize Edilmesi ve Eylem Planlarının Hazırlanması İşi’ kapsamında ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla toplantı düzenlendi. Bu amaçla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekiplerince, 2016 yılında hazırlanan ve ‘Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği’ doğrultusunda oluşturulan ‘Stratejik Gürültü Haritaları ve Eylem Planları’ revize ediliyor. Yapılan çalışmalar neticesinde ‘Gürültü Haritaları Modellemeleri’ tamamlandı ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından da onaylandı. Samsun genelindeki eğlence mekanları, sanayi alanları, karayolları ve demiryollarının gürültü düzeyleri ve maruziyetleri belirlenerek gürültü sorunlarını azaltmaya yönelik Taslak Eylem Planları hazırlandı. Hazırlanan Taslak Eylem Planları, Samsun Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından, Belediye Ulaşım Dairesi Başkanlığı, Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı, Zabıta Dairesi Başkanlığı, Samsun Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü, Atakum Belediye Başkanlığı, Canik Belediye Başkanlığı, Bafra Belediye Başkanlığı, Çarşamba Belediye Başkanlığı ve İlkadım Belediye Başkanlığı’ndan gelen katılımcılarla düzenlenen toplantıda görüş alışverişinde bulunuldu.