EKONOMİ - 17 Ocak 2021 Pazar 09:24

Gördes lavanta kokacak

A
A
A
Gördes lavanta kokacak

Orman köylüsünü yerinde kalkındırmak ve refah düzeyini artırmak için yürütülen ORKÖY projelerine bir yenisi daha eklendi.

Orman köylüsünü yerinde kalkındırmak ve refah düzeyini artırmak için yürütülen ORKÖY projelerine bir yenisi daha eklendi. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün ilk defa uyguladığı yeni proje ile kozmetik ve ilaç sanayinde gün geçtikçe değeri artan lavantanın orman köylüsü tarafından yetiştirilmesine Manisa’nın Gördes ilçesinde destek veriliyor.


Geçtiğimiz günlerde Gördes’e gelen İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, projeyi yerinde görmek, orman köylüleri ile bir araya gelmek için Kıran köyünü ziyaret etti. Kıran Köyü Muhtarı Mehmet Aydın tarafından karşılanan Orman Bölge Müdürü lavanta bahçesi proje sahasını gezdi. Burada çalışmalar hakkında Muhtar Mehmet Aydın, ORKÖY Şube Müdürü Mehmet Saruhan ve Gördes Orman İşletme Müdürü Necmi Topal’dan bilgi alan Bölge Müdürü Derince, Türkiye’de özellikle son yıllarda üretimdeki yeri artan kıraç arazilerin mor bereketi lavantanın, kozmetikten, temizlik sektörüne, sağlıktan sanayiye geniş bir platformda kullanıldığını söyledi. Orman köylüsünün yerinde kalkındırılması için alternatif üretim yollarının arttırılması için sayısız ORKÖY projesini hayata geçirdiklerini söyleyen İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, 2009 yılından bugüne sadece Manisa ilinde 5 bin 341 aileye toplam 75 bin TL destek verdiklerini söyledi.


Kıran Köyü Muhtarı Mehmet Aydın da yıllarca tütüncülük yaptıklarını, bunun çok zor ve yıpratıcı olduğunu, büyük para ve emek harcadıklarını ancak tam karşılığını alamadıklarını söyledi. Lavantanın öyle olmadığını söyleyen Muhtar Aydın, çok az bir suyla, az bir bakımla piyasa değeri her zaman yüksek olan bir ürüne sahip olacaklarını söylerken, kendilerine verdikleri destekler için Tarım ve Orman Bakanlığına, İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne teşekkür ettiklerini söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Sarma-Davutlar Barajı yıl sonuna tamamlanacak Ön yüz beton kaplama çalışmalarına başlanan Manisa Yunusemre Sarma-Davutlar Barajı şantiye sahasını ziyaret eden DSİ 2. Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi, üreticilere Barajın 2024 yılı sonunda bitirmeyi hedeflediklerini açıklayarak müjde verdi. Şehzadeler kenti Manisa’nın Yunusemre ilçesine bağlı 8 mahalleyi modern sulama ile tanıştıracak Sarma-Davutlar Barajı’nda adım adım sona yaklaşılıyor. Gövde dolgusu tamamlanarak yüzde 70 fiziki gerçekleşme oranına ulaşılan barajda önyüzü beton kaplama çalışmalarına başlandı. Son 7 ay Projenin son durumunu teknik ekibi ile birlikte şantiye sahasında değerlendiren DSİ 2. Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi, Manisalı üreticilere müjdeli haberi verdi. Sarma-Davutlar Barajı’nı 2024 yılı sonuna yetiştirmeyi planladıklarını söyleyen DSİ 2. Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi, “Şu anda hazırlıklarımızı sürüyor. Haziran ayı başında önyüzü beton kaplama çalışmalarına başlayacağız. Yaklaşık 3 ay gibi bir sürede 8 bin metreküp beton dökeceğiz ve sonbaharda gövde imalatlarımızı tamamlayacağız. Hedefimiz yılbaşında kadar Sarma-Davutlar Barajı’nı tüm yönleri ile bitirip barajda su tutabilmek” diye konuştu. Manisalı çiftçilere yılda 74.7 milyon lira ek gelir Sarma-Davutlar Barajı’nın 18 milyon 570 bin metreküp su tutma kapasitesine sahip olacağının vurgulayan DSİ 2. Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi, proje sayesinde 9 bin 920 dekar arazinin borulu basınçlı sistemle sulanacağını hatırlattı. Barajın bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirten Hüseyin Koray Bilgi, “Azalan sulama giderleri ile birlikte çiftçinin üretim maliyetleri düşecek. Tarlalarda verim artacak. Aynı zamanda sulu tarıma geçilmesi nedeniyle bölgedeki ürün yelpazesi de genişleyecek. Proje sayesinde üreticilerimiz 2024 yılı rakamlarıyla yılda yaklaşık 74 milyon 400 bin lira daha fazla kazanacak. Ayrıca 450 kişiye de ek istihdam olanağı sağlanacak” dedi. 18.5 milyon metreküp su depolayacak Yunusemre ilçesinin Davutlar Mahallesi yakınlarındaki “Sarma Çayı” üzerine inşa edilen baraj gövdesi ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde projelendirildi. Temelden yüksekliği 47,5 metre olan barajın gövdesi için yaklaşık 723 bin metreküp dolgu yapıldı. Sarma-Davutlar Barajı’nda 18 milyon 570 bin metreküp su depolanabilecek.