YEREL HABERLER - 11 Mart 2014 Salı 13:26

Başkan Aşkın "büyükşehir Yasası İle Kula 5 Kat Büyüdü"

A
A
A
Başkan Aşkın "büyükşehir Yasası İle Kula 5 Kat Büyüdü"

Ak Parti Kula Belediye Başkan Adayı ve Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın Yeni Büyükşehir Yasası'nın getirdiği yenilikler hakkında bilgi verdi.
Kula'nın büyükşehir yasasından önce merkez nüfusunun 25 bin olduğunu ifade eden Ak Parti Kula Belediye Başkan Adayı ve Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, yeni katılan 60 mahalle ile birlikte toplam nüfusun 47 bine ulaştığını söyledi.
Ak Parti Kula Belediye Başkan Adayı ve Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın AK Parti Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi’nin belediyecilik konusunda deneyimli ve tecrübeli olduğuna dikkat çekerek, yerel yönetimler yasasının mimarının Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için büyük bir şans olduğunu kaydetti. Aşkın, konuşmasına şöyle devam etti: “Büyükşehir Yasası daha önce 16 ili kapsıyordu. Bu gün 30 il büyükşehir oldu. Büyükşehir olarak hizmet alacak olan illerimiz aynı zamanda İstanbul ve Kocaeli örneğinde olduğu gibi bütün şehir olarak hizmet alacak. Büyük şehir yasasını hazırlayan AK Parti Manisa Milletvekili ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hüseyin Tanrıverdi yerel yönetimler konusunda büyük tecrübeye sahip birisidir. Bu da Manisa için aynı zamanda kazançtır" dedi
Yeni Yasaya göre büyükşehir sınırları içinde köylerin mahalleye dönüştürüleceğini ve daha önce İl Özel İdaresi tarafından yürütülen hizmetlerin bağlı belediyelerce sürdürüleceğini belirten Aşkın, Yeni Yasayla köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerini ilçe merkezlerine bağlayan yolların yapım ve bakımının büyükşehir belediyelerine verildiğini Yerleşim merkezi ile ilgili yolların sorumluluğunun ilçe belediyelerine ait olduğunu vurguladı. Aşkın: "Köyden Mahalleye Dönüşen Yerlerde Su ve Elektrik Abonelikleri devam edecek. Bu yerlerde yeni su ve elektrik aboneliklerinin kurulmasına engel bir durum söz konusu değildir. Yeni Büyükşehir Yasası’na göre köyden mahalleye dönüşen yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücretin 5 yıl süreyle en düşük tarifenin %25’ini geçmeyecek şekilde belirleneceği (0,50TL), bu yerlerdeki yeni yapılaşmalarda mahalle sakinleri lehinde kolaylıklar sağlanacağı yönünde düzenleme bulunmaktadır. Yeni Büyükşehir Yasasına göre tüzel kişiliği kaldırılan köylerde 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nca alınması gereken vergi, harç ve katılım payları 5 yıl süre ile alınmayacaktır. Yeni yasayla büyükşehir ve ilçe belediyelerine tarım ve hayvancılığı desteklemek amacıyla her türlü faaliyet ve hizmette bulunabilme imkanı getirilmektedir. Mera, yaylak, kışlak gibi tarımsal amaçlı kullanımlar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynen devam edecektir. Köyden Mahalleye Dönüşen Yerlerde Seçmenler mahalle muhtarı ve ihtiyar heyeti seçimi, İlçe belediye meclis üyeleri seçimi, İlçe belediye başkanı seçimi ve büyükşehir belediye başkanı için oy kullanacaklar" dedi.
İlçe Belediyelerinin sınırları içinde kalan park, bahçe bakım ve onarım hizmetleri bugüne kadar olduğu gibi yine ilçe belediyeleri tarafından yapılacağını büyük parkların ve mesire alanlarının bakımının Büyükşehir belediyesi tarafından yapılacağını ifade etti. Yeni Mezar alanlarının Büyükşehir Belediyesi tarafından tesis edileceğini belirten Aşkın, ancak büyükşehir belediye meclisi kararı ile cenazenin defin işlemlerinin ilçe belediyesine de bırakabileceğini dile getirdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Burdur’da üretici kadınlara 60 bin çilek fidesi dağıtıldı Burdur’da “Kadınlar Üretiyor Özel İdare Destekliyor” projesi çerçevesinde 10 kadın çiftçiye 60 bin çilek fidesi dağıtıldı. Burdur Valiliği koordinesinde İl Özel İdaresi ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ortaklığında hazırlanan, yüzde yüz İl Özel İdaresi hibe destekli “Kadınlar Üretiyor Özel İdare Destekliyor” projesi çerçevesinde Kemer Asarcık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne üye 10 kadın çiftçiye 1‘er dekar alanda yetiştirilmek üzere 6 biner adet olmak üzere toplam 60 bin çilek fidesi dağıtıldı. Kemer ilçe merkezinde düzenlenen programda Vali Türker Öksüz, Milletvekilleri Prof. Dr. Adem Korkmaz ve İzzet Akbulut, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav tarafından konuşma yapıldı. Yapılan konuşmalar sonrası Vali Öksüz ve protokol üyeleri tarafından kadın girişimcilere temsili çilek fidesi takdim edildi. Programda konuşan Vali Öksüz, “Bugün bu güzel ilçede, güzel günde hep birlikte bir üretim sürecinin küçükte olsa bir adımını atacağız. Öncelikle Kadınlar Üretiyor, Özel İdare Destekliyor çilek üretimi projemizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Biz burada tarımı, hayvancılığı desteklemek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Burdur hakikaten tarımı ile hayvancılığı ile öne çıkmış bir şehir. Bu konuda da belli bir noktaya gelmiş. Ama biz tarımda, bitkisel üretimde üretim çeşitliliğini de sağlamak adına ve toplum kalkınmasının başlangıcı olan üretimi destekleme adına bu projeyi ortaya koyduk. Geçen hafta zeytincilik projesi ile başlamıştık. Çeşitli ilçelerimizde zeytincilik projesi ile birlikte zeytin üretimi ve daha sonra da zeytine dayalı bir sanayinin kurulması için bir adım attık. 7 bin civarında zeytini toprakla buluşturmuş olduk. Burada da 60 bin çilek üretimi ile inşallah bir başlangıcı yapacağız. Kadınlarımızdan oluşturulan Asarcık kooperatifinin zaten bir üretimi var. Ben de bunu çok memnuniyetle öğrendiğimi ifade etmek istiyorum. El emeği göz nuru ürünlerini zaten satıyorlar, üretiyorlar. Onların bu üretiminden dolayı onları tebrik ediyor ve kutluyoruz. Bir araya gelmeleri kooperatif adı altında o dayanışmayı göstermelerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Biz de kooperatifimizin bu güzel emeğine bir katkı göstermek istiyoruz. Onları inşallah çilek üretimi ile destekleyeceğiz” dedi. Program sonrası Vali Öksüz, beraberindeki heyetle birlikte ilk çilek fidelerinin toprağa dikimini gerçekleştirdi.