KÜLTÜR SANAT - 29 Nisan 2025 Salı 14:56

Akhisar’da kültür koruyucuları işbaşında

A
A
A
Akhisar’da kültür koruyucuları işbaşında

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı Kaçakçılık Şubesi tarafından hayata geçirilen ’Kültür Koruyucu Eğitim Programı’ Manisa’nın Akhisar ilçesinde ilk kez uygulandı. Programın yürütücülüğünü yapan Müze ve Kültür Koruyucusu Eğitimcisi Selda Delioğlu, programın kültürel miras bilincinin çocuklar üzerinden topluma yayılmasını amaçlayan örnek bir proje olduğuna dikkat çekti.


Kültür Koruyucu Eğitim Programı, Akhisar Müzesi içinde eğitim kartları, materyalleri, replika eseler eşliğinde başladı ve sonrasında masal anlatımı ile devam etti. Çocuklara yönelik olarak hazırlanan etkinlik, kültürel değerlerin korunması ve tarih bilincinin küçük yaşta kazandırılması amacını taşırken, katılımcı çocuklar daha sonra Akhisar merkezinde yer alan ve Roma dönemine ait kalıntılarıyla bilinen Thyateira Antik Kenti, diğer adıyla Tepe Mezarlığı’na götürüldü. Burada, kültür koruyucusu seçilen çocuklar, tarihi sütunlu yolun üzerinde koro halinde şarkılar söyleyerek etkinliğe renk kattı.


Etkinliğin sonunda Akhisar Kaymakamı Mustafa Can da programa katılarak çocuklara ’Biri Arkeolog mu dedi’ isimli kitaplarını, kültür koruyucusu rozetlerini ve sertifikalarını takdim etti. Kültürel değerlerin korunmasına yönelik farkındalığın küçük yaşlardan itibaren yaygınlaştırılmasının önemine vurgu yapan Kaymakam Can, bu tür projelere destek vermeye devam edeceklerini belirtti.


Eğitimci Selda Delioğlu ise yaptığı açıklamada, "Bu eğitim programı Akhisar’da ilk kez uygulandı. Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğümüzce sürdürülebilir olarak Kültür Koruyucusu Eğitimini çocuklarımızla gerçekleştirmek için görevimizin başındayız çok mutluyuz. Bugün de Akhisar’da ilk kültür koruyucularını seçtik. Katkılarından dolayı Sayın Kaymakamımız Mustafa Can’a teşekkür ederim" diyerek sürecin başarıyla tamamlandığını ifade etti.


Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün hazırlamış olduğu, Kültür Koruyucu Eğitim Programı, Akhisar’da kültürel miras bilincini çocuklar üzerinden topluma yaymayı amaçlayan örnek bir uygulama olarak dikkat çekiyor.



Akhisar’da kültür koruyucuları işbaşında

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Yüksel Yıldırım: "Kaleci İrfan Can Eğribayat transferi için Fenerbahçe ile anlaştık" Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım, 2-0 mağlup oldukları Fenerbahçe maçı sonrası, "Kaleci İrfan Can Eğribayat transferi için Fenerbahçe ile anlaştık" dedi. Samsunspor, Turkcell Süper Kupa yarı finalinde Yeni Adana Stadyumu’nda karşılaştığı Fenerbahçe’ye 2-0 mağlup oldu. Maç sonu açıklamalarda bulunan Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım, "Van Drongelen’i oynatırsak, en az 6-8 hafta yok olacak dediler. Oynatmayalım dedik. Bizimle devam ediyor. Satma şansım yok. Samsunspor’un hedefleri var. O isteniyor, Holse isteniyor, Marius’u istiyorlar. Talepler var. Musaba’yı bırakmak istemedik. Serbest kalma maddesi vardı. Onu kullandı kendisi ve engelleyemedik. Onun dışında oyuncu vereceğimi sanmıyorum. Çok astronomik teklif gelirse olabilir" ifadelerini kullandı. "Musaba seyirciyi coşturma hareketini Samsunspor maçında yapmamalıydı" Anthony Musaba ile ilgili de konuşan Yüksel Yıldırım, "Musaba’yı çok seviyorum. Alırken iki ay pazarlık yaptım. İkinci babası gibiyim. Bizden ayrıldı, Fenerbahçe’ye hayırlı olsun. Güzel de başladı. Seyirciyi coşturma hareketi Samsunspor maçında yapmamalıydı, üzdü. Pek çok hoş olmadı. Bazı televizyonlar beni yanlış anlamış. Bedava aldılar dedim. 6 milyon euro’ya aldılar. Nene’yi 18 milyona aldılar, Musaba’yı 6’ya aldılar dedim. Bana göre Musaba, Nene’den daha iyi futbolcu. Kıyaslama yaptık. Bunu zaman gösterecek. Musaba’yı normalde veriyor olsaydım, bir sonraki satışından pay alacaktım, bonus alacaktım, Fenerbahçe şampiyon olursa bonus alacaktım. O rakam belki 10-15’e çıkacaktı. Ben bunun için ’bedava’ dedim. Yoksa bedavaya gitmedi. Oyuncu, 3 milyon istedi (Samsunspor’a transfer süreci) sonrasında pazarlıkla 5 milyon yaptık. Samsunspor tarihinde 5 ay kalıp 6 katı para kazandıran bir oyuncu olmamıştı. Ekonomik katkılarından dolayı Musaba’ya teşekkür ettik ama onu da bazı taraftarlarımız da yanlış anladı. Nene’ye karşı yanlış bir şey söylemedim ama Musaba bana göre daha iyi futbolcu dedim" açıklamasını yaptı.
Ankara Bakan Tunç: "Avukatlık vakarına uygun davranış göstermeyen avukat hakkında soruşturma başlatıldı" Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlarla avukatlık mesleğinin vakarına uygun davranış göstermeyen ve İzmir Barosu’na kayıtlı olduğu tespit edilen avukat hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmıştır" dedi. Adalet Bakanı Tunç sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, "Avukatlık Kanunu’nun 1. maddesi, avukatlığın kamu hizmeti olduğunu; avukatın ise yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil ettiğini açıkça vurgular. Yargının kurucu unsuru olmanın yüklediği sorumluluk; avukatların yalnızca temsil ettikleri hakkı savunmayı değil, adalete duyulan güveni de güçlendirmeyi gerektirir. Hukukun ciddiyetini zedeleyen, kanun hükümlerini keyfî biçimde yorumlayarak yanlış yönlendirmeye kapı aralayan her tutum; toplumun adalete olan inancına zarar verir" dedi. İzmir Barosu’na kayıtlı bir avukatın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar dolayısıyla hakkında soruşturma başlatıldığını açıklayan Bakan Tunç, "Avukatlık Kanunu’nun 34. maddesi, avukatlık görevinin özen, doğruluk ve onur içinde yürütülmesini; avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun davranmayı ve meslek kurallarına bağlılığı esas alır. Türkiye Barolar Birliği meslek kuralları da aynı doğrultuda; avukatın, mesleğin itibarını zedeleyecek tutum ve davranışlardan kaçınmasını, bu hassasiyeti yalnızca mesleki faaliyetinde değil özel hayatında da gözetmesini gerekli kılar. Sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlarla avukatlık mesleğinin vakarına uygun davranış göstermeyen ve İzmir Barosu’na kayıtlı olduğu tespit edilen avukat hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmıştır. Avukatlık Kanunu’nun disiplin hükümleri uyarınca ilgili baro tarafından da meslek kurallarına aykırılık teşkil edip etmediği yönünden inceleme ve gerekli değerlendirmeleri yapılmak üzere disiplin süreci başlatılmıştır" ifadelerini kullandı.