GENEL - 06 Aralık 2018 Perşembe 16:40

Başkan Ergün’den eleştirilere cevap:

A
A
A
Başkan Ergün’den eleştirilere cevap:

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Saruhanlı’da mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Saruhanlı’da mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Genel Müdürlüğü’nün bugüne kadar geçen dört buçuk yıllık süre içerisinde ilçede gerçekleştirdiği çalışmaları anlatan Başkan Ergün, “118 milyon liralık yatırımı Saruhanlılı vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Biz hesabımızı iyi biliyor ve iyi hesap yapıyoruz. Bizi her şekilde eleştirebilirler ama çalışmıyor diyemezler. Bizler daha iyisini yapmaya da istekliyiz. Çünkü biz Saruhanlı’mızı, Manisa’mızı çok seviyoruz” diye konuştu.


Manisa Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Genel Müdürlüğü’nün Saruhanlı’ya kazandırdığı projeleri incelemek üzere ilçeye giden Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, mahalle muhtarları ile de bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilemesi gerçekleştirilen Uğur Mumcu Parkı’nda düzenlenen toplantı ile mahalle muhtarlarıyla buluşan Başkan Ergün’e Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya, MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun, Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Gençoğlu, Teftiş Kurulu Başkanı Ahmet Türkgüler, Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Grup Başkanvekili Mehmet Güzgülü, MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Burak Aslay, Daire Başkanları, meclis üyeleri, MHP İl Başkanı Erkan Öztürk, Ülkü Ocakları İl Başkanı Mehmet Balaban, MHP Saruhanlı İlçe Başkanı Baki Ulu, İl Kadın Kolları Başkanı Hediye Özsoy, Saruhanlı Kadın Kolları Başkanı Türkan Kılıç eşlik etti. Toplantının açılış konuşmasını Manisa Büyükşehir Belediyesi Muhtarlıklar Daire Başkanı Ersoy Arslan yaptı.



"Altyapı yatırım hamlesi başlattık"


Toplantıda mahalle muhtarlarına hitap ederek Manisa Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Genel Müdürlüğü’nün kuruluş sürecinden gelinen noktaya kadar bilgi veren Başkan Ergün, “17 ilçemiz ve 1088 mahallemiz bizden hizmet bekliyordu. Altyapısı olmayan, kanalizasyonu bulunmayan, yolu bozuk, köprü ihtiyacı olan mahallelerimiz, köylerimiz olduğunu üzülerek gördük. Geleceğimize yatırım yapalım, çocuklarımız temiz su içsin, kanalizasyon hatlarını yenileyelim bulaşıcı hastalıklar olmasın dedik ve büyük bir altyapı yatırım hamlesi başlattık. Birçok belediye başkanı gözle görülmediği için altyapı hizmeti yapmaktan kaçıyor. Bunun aksine biz oy kaygısı gütmeden paslanmış borulardan, içler acısı halde olan su depolarından halkımız su içmesin düşüncesiyle bunların temizliğini ve yenilemelerini yaptık ve yapmaya devam ediyoruz” diye konuştu.



"MASKİ’nin çalışmalarını anlattı"


MASKİ Genel Müdürlüğü’nün ilçeye kazandırdığı projeler ile ilgili bilgiler aktaran Başkan Ergün, “Geride bıraktığımız sürede MASKİ Genel Müdürlüğümüzün Saruhanlımıza yaptığı yatırımları sizlerle paylaşmak istiyorum. 3 milyon 152 bin liralık yatırımla 101 mahalle projesi kapsamında Adiloba, Lütfiye, Taşdibi, Tirkeş ve Kumkuyucak Mahallelerimize 81 kilometre içme suyu ve kanalizasyon hattı yapıldı. Taşdibi Mahallemize bin kişilik fosseptik imalatını tamamlayarak bağlantılarını yaptık. 100 kişilik 2. fosseptikte ise yer teslimi aşamasındayız. Tirkeş mahallemizde bin kişilik fosseptik inşaatını tamamladık ve hat bağlantısını yapacağız” dedi.



“Temiz bir Saruhanlı için bu çalışmalar yapılmalıydı”


Mahallelerde gerçekleştirilen çalışmalar esnasında sokakların kazıldığını dile getiren Başkan Ergün, “Yeri geldi çamur ya da tozunu çektiniz biliyorum. Öncelikle vermiş olduğumuz rahatsızlık için özür diliyorum. Ancak değerli muhtarlarım, bu çalışmalarımız yapılmalıydı. Temiz bir Saruhanlı için, temiz bir Manisa için bu cefayı hep birlikte çektik. Kimisi sabırsızlıkla, kimisi de siyasi olarak söylemlerde bulundu. Bunları yaşadık, gördük. Ancak biz gelecek seçimler için değil, gelecek nesiller için dedik ve hamd olsun bugüne kadar yalnızca MASKİ kanalıyla Saruhanlımıza tamı tamına 52 milyon liralık yatırımı kazandırdık. Eski parayla tam 52 trilyon demektir bu. Helali hoş olsun. Daha Büyükşehir Belediyesinin yaptığı yatırımlara gelmeden 52 milyona ulaştık” diye konuştu.



“Saruhanlı nefes alan bir ilçe haline geldi”


Manisa’daki 40 yıllık çöp sorununun Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi ile tarihe gömüldüğünü vurgulayan Başkan Ergün, “Yalnızca Manisa merkezinin değil, 17 ilçemizin tamamının çöp sorunu bu modern tesisle tarih oldu. Saruhanlımız da buradan payını alan ilçemiz. Saruhanlı’nın çöplerinin bu tesise taşınabilmesi için Azimli Mahallemizde 730 bin liralık bir yatırımla katı atık transfer istasyonu inşa ettik. Koldere Mahallemizde bulunan vahşi depolama sahasının rehabilitasyonu uygulama projesi ve jeolojik raporlarının hazırlanmasını sağladık. Çöpleri transfer istasyonundan Uzunburun’a taşıyacak araçların alımlarına da 1 milyon 325 bin liranın üzerinde bir harcama yaptık. Özetle Saruhanlı artık nefes alan, sorun olan çöp sahalarından kurtulmuş bir ilçe haline geldi” dedi.


Toplu ulaşımda dönüşüm çalışmalarından da bahseden Başkan Ergün, “Toplu ulaşımda başlattığımız dönüşüm çalışmasıyla engelli erişimine uygun, klimalı, alçak tabanlı, kartlı sistemli ve kameralı araçları ilimiz genelinde hizmete sunduk. Ulaşımı tamamladık. Modern ulaşım, modern yollarla mümkündür diyerek, yetki ve sorumluluğu Büyükşehir’de olan yerlerde muazzam bir asfalt ve parke taşı çalışması yaptık. Köyden ve beldeden mahalleye dönen yerleşim yerlerimiz başta olmak üzere Saruhanlı mahallelerinde yaşayan vatandaşlarımızın yazın tozdan kışın çamur derdinden kurtulması için 23,5 milyon liralık bir yatırımla 501 bin metrekare parke taşı döşemesi yaptık. 17 milyon lira bütçe ayırarak ilçemiz genelinde 195 kilometre asfalt çalışmasını da yine Saruhanlımıza kazandırdık. Yol çizgileriyle trafik işaretleriyle dört dörtlük yollarda trafik güvenliğini en üst seviyeye getirmek için yaptığımız çalışma ve yatırımdır bunlar. Kazasız belasız kullanılsın inşallah” diye konuştu.



“Siyasi çekişmelere kulak tıkadık”


Asfaltından parke taşına, ulaşım hizmetlerinden sosyal yardımlara, evde bakım hizmetlerinden ilaçlama çalışmalarına kadar Büyükşehir Belediyesi’nce Saruhanlı’da yapılan yatırım miktarının 66 milyon liraya ulaştığını söyleyen Başkan Ergün, “MASKİ Genel Müdürlüğü’müzü de eklediğimiz 118 milyon liralık yatırımı Saruhanlımıza kazandırdık. Onca yapılmaya çalışılan siyasete, dedikodulara ve buna benzer algılara kulak asmadan yalnızca işimizi yaptık ve Saruhanlımıza bu yatırımları kazandırdık. Helali hoş olsun. Bizleri siyasi çekişmelerin içine çekmeye çalışanlara kulak tıkadık. Biz işimizi yapacağız, Manisamıza hizmet edeceğiz dedik ve bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürdük. İnsanız. Elbette eksiğimiz olacak. Ulaşmakta geciktiğimiz yerler de olmuştur. Ancak şunu iyi bilmenizi isterim ki, hiçbir ayrım gözetmeden, hizmetin siyaseti olmaz diyerek bize oy vermiş vermemiş diye ayırmadan hep geleceğe yönelik proje ve hizmet üretmenin çabasında olduk. Bu çizgimizi hiç bozmadık ve bundan sonra da bozmadan hizmet etmeye devam edeceğiz. Biz hesabımızı iyi biliyor ve iyi hesap yapıyoruz. Bizi her şekilde eleştirebilirler, eksik yaptı yanlış yaptı gecikti diyebilirler ama çalışmıyor diyemezler. Bugüne kadar yaptıklarımız, bundan sonra yapacaklarımızın teminatıdır. Bizler daha iyisini yapmaya da istekliyiz. Çünkü biz Saruhanlı’mızı, Manisa’mızı çok seviyoruz” ifadelerini kullandı.



Başkan Ergün muhtarları dinledi


Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, konuşmasının ardından mahalle muhtarlarıyla sohbet etti. Mahalle muhtarlarının sorularına içtenlik yanıt veren Başkan Ergün, talebi olan muhtarların da taleplerini not ederek ilgili dairelere aktardı. Başkan Ergün, toplantının sonunda kendisiyle hatıra fotoğrafı çektirmek isteyen mahalle muhtarlarıyla da tek tek fotoğraf çektirdi. Toplantının ardından kendisini selamlayan çocuklarla da tek tek ilgilenen Başkan Ergün, çocuklara top ve kırtasiye malzemesi armağan etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Benzin yüklü tanker kaza yaptı: Patlama riskine karşı D-130 Karayolu trafiğe kapatıldı, evler tahliye edildi Kocaeli’nin Gölcük ilçesi D-130 Karayolu’nda seyir halinde olan benzin yüklü tanker, önce üst geçit köprüsüne ardından ise 3 araca çarptı. Tankerin çekici kısmı koparken benzin ise yola saçıldı. Patlama riskine karşı yolun iki şeridi de trafiğe kapatılırken, çevredeki evlerde tahliye edildi. Edinilen bilgiye göre, Gölcük ilçesi D-130 Karayolu Yalova istikametine seyir halinde olan benzin yüklü tanker sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi neticesinde araç, refüjdeki demir korkuluklara çarparak karşı şeride geçti. 150 metre boyunca duramayan tanker üstgeçit köprüsünün ayağına, ardından park halindeki iki kamyonete çarptı. Daha sonra karşı şeritten gelen hafif ticari araca çarpan tankerin çekici kısmı koptu. Kopan çekici, D130 Karayolu’ndan karşı sokağa uçtu. Kazada tanker sürücüsü hafif şekilde yaralanırken benzin ise yola saçıldı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralı hastaneye kaldırırken, polis ekipleri ise patlama riskine karşı D130 Karayolu’nun Yalova ve İzmit istikametini trafiğe kapattı. Ayrıca çevrede bulunan binalardaki vatandaşlar da tahliye edildi. Şehir merkezinden trafik akışı sağlanıyor. Ayrıca itfaiye ve polis ekipleri vatandaşları bölgeden uzaklaştırmaya devam ediyor. İtfaiye ekipleri, patlama riskine karşı bölgeyi köpüklüyor. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" Patlama riskine karşı evden çıkarılan Aysel Sütlüce, “Polisler anons etti ve korkarak hemen dışarı çıktık. Kaza yapan tanker araçları ezmiş. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" dedi. Ömer Çengel ise "Tanker 3 aracı çarpmış. Tankerden devamlı benzin akıyor. Polisler evi boşalttı. Şu an dışarıda bekliyoruz" diye konuştu.
Ankara Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de Çalışmak için bulundukları ilden başka illere giden mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan ’Mevsimlik Tarım İşçileri ile İlgili 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ ile mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Genelge kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için geçici yerleşim alanları oluşturulacak ve bu alanlarda eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal hizmetler sunulacak. Genelgeye göre, valilikler tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde iklim şartlarına uygun, emniyetli ve estetik prefabrik yapılar kullanılarak geçici yerleşim alanları kurulacak. Bu alanlar sel, su baskını gibi doğal afetlere karşı güvenli lokasyonlarda planlanacak ve yerleşim yerlerine elektrik, su ve kanalizasyon hizmetleri sağlanacak. Valiliklerce hazırlanan eylem planlarında belirlenen alanlara ilişkin tahsis veya protokol belgesi Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi’ne (e-METİP) aktarılacak. Sağlık hizmetleri Genelgede sağlık hizmetleri kapsamında, il sağlık müdürlükleri tarafından mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yönelik aşılama, kronik hastalık taramaları ve mobil sağlık ekipleri ile sağlık hizmetleri sunulacak. İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda personelinin istihdamının sağlacağı belirtilen genelgede, ”İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda sağlık personelinin istihdamı sağlanacak ve hizmet ihtiyacına göre personelin çalışma saatleri düzenlenecektir. Çalışan sağlığının korunması ve geliştirilmesi kapsamında il sağlık müdürlüklerince gerekli bilgilendirme faaliyetleri yapılacaktır” ifadelerine yer verildi. Eğitim hizmetleri Genelgeye göre çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. İl milli Eğitim Müdürlüklerince; geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezin, öncelikle çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılmasının sağlanacağına dikkati çekilen genelgede şu ifadelere yer verildi: "Çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. Mevsimlik tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmek üzere konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönerge/genelge hükümleri uygulanacaktır. Bu hususta şartlı nakit transferi gibi özendirici tedbirler etkin şekilde uygulanacak, çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecektir. İl milli eğitim müdürlüklerince; mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi/yetiştirme eğitimleri yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçileri, daimi ikamet ettikleri illere geri döndüklerinde çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri, halk eğitimi merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerince; işçiler arasında yaygın eğitim ihtiyacı olanlar tespit edilerek eğitim ihtiyaçları karşılanacak, yetişkinlere okuma-yazma ve/veya meslek edindirme kursları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile sosyal-kültürel faaliyetler düzenlenecektir. Özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuklar rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacaktır. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimlerinin sağlanması amacıyla il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulan ekiplerin görevleri süresince ulaşım ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli tedbirler Valiliklerce alınacaktır." Genelgeye göre, İçişleri Bakanlığı, mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için gerekli trafik denetimlerini artıracak ve gece saatlerinde yolculuk yapmamaları sağlanacak. Geçici yerleşim alanlarının korunması ve asayişin sağlanması için kolluk kuvvetleri tarafından düzenli devriyeler yapılacak. Sosyal hizmetler Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerince sosyal hizmetler kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin bilgilendirilmesi sağlanacağı kaydedilen genelgede kadın, çocuk, engelli ve yaşlıların sunulan hizmetlerden yararlanacağı vurgulandı. Okul çağına gelmemiş çocuklar için ise aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından geçici yerleşim alanlarında eğitim ve bakım hizmetleri için personel görevlendirilebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan gezici kütüphane, gezici müze ve benzeri hizmetlerin geçici yerleşim alanlarında faaliyet göstermesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüleceği aktarılan genelgede şunlar yer aldı: "Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik sosyal ve sportif faaliyetler yürütülecektir. İl Müftülüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tedbirler alınacak; çocuk işçiliğinin önlenmesine ve çocukların zorunlu eğitime devam etmelerinin sağlanmasına ilişkin olarak ailelerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalara destek verilecektir." Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METİP) Mevsimlik tarım işçisi olarak daimi ikametgahı dışında bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici olarak yer değiştirenlerin ve ailelerinin kimlik bildirimleri, bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarındaki kolluk kuvvetlerince alınacağı vurgulanan genelge şu şekilde devam etti: "Bu bildirimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile elektronik ortamda paylaşılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için teknik altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına e-METİP’e kayıtlı olan mevsimlik tarım işçilerinin ve aile bireylerinin kimlik numaralarını bildirecektir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde yer alan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına ilişkin kayıtlar e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kimlik numaraları her sağlık hizmeti sunumunda alınarak, sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler kişisel verileri içermeyecek şekilde e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde e-METİP’in etkinliğinin artırılması amacıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarından protokole gerek duymadan kişisel verileri içermeyecek şekilde veri talebinde bulunabilecektir. Tarım alanlarının geniş bölgelere yayılması nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin kayıt altına alınması sürecinde kolluk kuvvetlerine kolaylık sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlar ile ziraat odaları birlikleri ve mevsimlik tarım işçisi çalıştıran tarla veya bahçe sahipleri/işleticileri ve işverenler tespit ettikleri/çalıştırdıkları mevsimlik tarım işçilerini kolluk kuvvetlerine bildirecektir.
Ankara Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV’nin, yüzde 20’ye çıkarılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Katma Deper Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yer alan ’yüzde 8’ ibarelerinin ’yüzde 10’, ’yüzde 18’ ibarelerinin ’yüzde 20’ olarak değiştirilmesine karar verildi. Buna göre, lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek. Hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak. Tebliğin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe gireceği belirtilirken hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanınca yürütüleceği belirlendi.