KÜLTÜR SANAT - 21 Ocak 2019 Pazartesi 12:30

Bin yıllık çini sanatı tarihi handa hayat buldu

A
A
A
Bin yıllık çini sanatı tarihi handa hayat buldu

Selçuklulara dayanan bin yıllık tarihi geçmişe sahip çini sanatı, Manisa’da açılan kursla yeniden hayat buldu.

Selçuklulara dayanan bin yıllık tarihi geçmişe sahip çini sanatı, Manisa’da açılan kursla yeniden hayat buldu. Çiziminden fırında yapımına kadar tüm işlemlerini kendileri yapan kursiyerler, ürettikleri eserleri de satarak, ev ekonomilerine katkı sağlıyor.


Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde Halk Eğitim Merkezince Tarihi Yeni Han’da açılan kursla geçmişi Selçuklulara dayanan bin yıllık çini sanatı yeniden ilgi odağı oldu. Çini sanatını gelecek nesillere taşıyan kursiyerlerin elinden çıkan eserler beğeni topladı. Geçmişte genellikle cami, köşk, saray, çeşme, türbe gibi mimari yapıların iç ve dış süslemelerinde kullanılan çini sanatı, kursiyerlerin el becerisiyle duvara asılacak birçok süs objesinin birbirinden renkli desenlerden oluşan süslemelerinde şekillendi. Çiziminden, fırında yapımına kadar tüm işlemleri kendileri yapan kursiyerler, ortaya çıkardığı ürünler ile çini sanatı ustalarını aratmadı. Yaptıkları tüm ürünlerinin kendilerine kaldığı kursta, kursiyerler eserlerini satarak, ev ekonomilerine katkı sağlıyor.


Eşlerin beraber katılmasıyla göze çarpan kursta, aile ortamı içinde çalıştıklarını belirten kurs eğitmeni Nalan Şerment, unutulmaya yüz tutmuş bu sanatı günümüz modern sanat akımına özgü motiflerle birleştirerek geleneksel sanatın modernize ettiklerini söyledi. Kursiyerlerin yaptıkları tüm ürünlerin kursiyerlere kaldığını söyleyen Şerment, "Halk eğitim merkezinde unutulmaya yüz tutmuş bin yıllık çini sanatını tekrar canlandırmaya çalışıyoruz. Burada yaklaşık 15 kursiyerimiz var. Gerek geleneksel gerek modern çalışmalar yapıyoruz. Gelen kursiyerlerimiz keyifli vakit geçiriyorlar. Gelen kursiyerlerimizi klasik çini sanatı yapmaya zorlamıyorum. İsteyen klasik isteyen modern çalışıyor. Tüm ürünler kendilerine kalıyor. İsterlerse hediye ediyorlar isterlerse satabiliyorlar. Nasıl değerlendirmek istiyorlarsa istedikleri gibi değerlendiriyorlar” diye konuştu.


Son olarak Şerment, çiniye kadınlardan çok erkeklerin ilgi gösterdiğini belirterek, kahvehanelere boş oturarak vakit geçiren erkeklere kurslara katılmaları yönünde çağrıda bulundu.


Yeni Han’ın tarihi atmosferiyle birlikte tarihi Türk sanatlarını bir araya gelmesiyle daha anlamlı bir atmosfer oluştuğunu kaydeden Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Gönül Öztürk, “Burada yapılan ürünlerin kimisi sadece hobi amaçlı olurken kimisi de gelir elde etmek isteyen kursiyerlerimiz tarafından tercih ediliyor. Özellikle kuyumculuk alanında yapılan çalışmalar Alaçatı’da bulunan satış merkezinde satışa sunuluyor. Kursiyerlerimiz sattıkları ürünlerle aile bütçesine katkı sağlıyor” dedi.


7 yıldır çini kursuna katılan eşine 3 dönemdir eşlik ettiğini belirten kursiyerlerden Nalan Direr, “Hocamız bizi serbest bırakıyor ve çok güzel ürünler ortaya çıkarıyoruz. Eşim genellikle geleneksel çini özelliklerine bağlı olarak klasik çalışıyor ben ise modern çalışıyorum. Eşimle beraber 2 yıl önce kişisel sergi bile açtık. Bu da bizi daha da yüreklendiriyor daha da büyük hedeflerimiz var. Bu kurs bize çok güzel şeyler kattı. Herkese tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Deniz kaplumbağaları ilk yuvayı yaptı Antalya’nın Manavgat ilçesi Sorgun-Side sahilinde ilk yetişkin deniz kaplumbağası yuvası tespit edildi. Manavgat’ta nesli tükenme tehlikesi altındaki deniz kaplumbağalarının yuvalama alanlarından Sorgun- Side sahilinde, yeni sezonun ilk kaplumbağa yuvası tespit edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan aldığı araştırma izinleriyle izleme faaliyetlerini yürüten DEKAFOK Kıyı Koruma Derneği tarafından belirlenen kaplumbağa yuvası, korumaya alındı. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve genelgelerle nesli koruma altına alınan deniz kaplumbağalarının yuvalama alanları, her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli uyarı ve tedbirlerle korunacak. Bunların başında yuvalama alanlarından motorlu araçların geçmesi, sahilde ateş yakılması, yavruların deniz yönüne gitmesini engelleyebilecek yapay ışıklar, havai fişekler ve çöpler gibi faktörlerin yasaklanması geliyor. İlk yuva, geçtiğimiz yıldan 18 gün önce tespit edildi DEKAFOK Kurucu Başkanı Seher Akyol, bu yıl beşinci koruma ve izleme sezonuna hazırlandıklarını belirterek, "2020 yılında bu işe başladığımızda bize ’Burada caretta mı olur?’ demişlerdi. İlk yıl burada carettaların olduğunu, ikinci yıl ise deniz analarının en büyük avcısı carettaların aslında buradaki en büyük çalışma alanı olan turizm için ne kadar önemli olduğunu gösterdik. Üçüncü yıldan itibaren ise çevreye duyarlı halkımızın muhteşem çabalarıyla daha da güçlendik. Bu yıl beşinci sezonumuza hazırlanırken çok daha müsterihiz çünkü vicdani duyguları son derece gelişmiş olan halkımız artık ne yapması ve yapmaması gerektiğini çok iyi biliyor. Geçmiş dönemlere bakarak duyarlılığıyla beni çok etkileyen off-road sürücülerimiz ekim ayının ortalarına kadar sahillerimizde araçla geçmemesi gerektiğini, kampçılarımız ateşin deniz kaplumbağalarına ne gibi zararlar verdiğini çok iyi biliyor. Bölgedeki otellerimiz bu konuda tam destekçimiz ve bu dönemde onlarla ve duyarlı personelleriyle muhteşem bir uyum yakalıyoruz" dedi. DEKAFOK tarafından yapılan açıklamada; ilk yuvanın geçtiğimiz yıldan 18 gün önce tespit edildiği belirtilirken, yetişkin deniz kaplumbağalarının ağustos ortalarına kadar yuvalamaya devam etmesinin beklendiği, yavruların ise ilk yuvadan yaklaşık 50 gün sonra çıkmaya başlayacağı ve geçen yıl olduğu gibi ekim ayının ortalarına kadar çıkışlarını sürdüreceği kaydedildi.
Hatay Küçük Barış Manço takma saçı, bıyığı ve sahne performansıyla beğeni topladı Depremin vurduğu Hatay’da açılan Barış Manço temalı kütüphane hizmete açıldı. Kütüphanenin açılışında Barış Manço’ya benzemek için takma saç ve bıyık takan küçük çocuk, sahne performansıyla beğeni topladı. Asrın felaketinin ilk saatlerinden itibaren bölgeye yardıma koşan Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli 38 yaşındaki Acil Tıp Teknisyeni Havva Aydanur Ertuğrul, afetzede vatandaşlara umut olmaya devam ediyor. Hatay’da bir çok projeye imza atan Ertuğrul, kurucusu olduğu Ülkem Okuyor Derneği öncülüğünde 21. Kütüphanesinin açılışını gerçekleştirdi. Antakya ilçesinde bulunan Katar - 4 konteyner kentte açılan Barış Manço temalı kütüphane vatandaşlara hizmet etmeye başladı. Barış Manço severler ve Ülkem Okuyor Derneği işbirliğinde açılan kütüphanenin açılışı renkli görüntülere sahne oldu. Barış Manço’ya benzemek için peruk ve bıyık takan ilkokul 2. sınıf öğrencisi Ayaz Nalçak, açılışa katılanlardan büyük beğeni topladı. Lale Manço, kütüphanenin eşinin ismini taşıyacak olmasından dolayı mutlu olduğunu belirterek, “Havva hanım önderliğinde bu gün Ülkem Okuyor Derneği’nin 21 kütüphanesini açıyoruz. Bu kütüphane Barış Manço’ya ithaf edildi. Tabii bizim buraya katkımız da var. İzmanço ve Barış severler katkıda bulundu. Burası Havva hanımın emekleriyle bizim eserimiz oldu. Kütüphanemiz Barış Manço adıyla anılacak ve gerçekten mutlu oldum. Depremzede çocukların Barış Manço’yu tanıyabilecekleri bir ortam oluşturmaya çalıştıklarını belirten Ertuğrul, “Depremin ilk gününden beri sahadayım. Ancak sağlıkçı olarak değil deprem bölgesine kitap yığan kadın olarak biliniyorum. Ülkem Okuyor Derneği olarak 21. Kütüphanemizi açtık. Derneğimiz açtığı kütüphanelerde artık iş birlikleri yapıyor. Lale hanım ve Barış severler olarak 21. Kütüphanemizi birlikte açmak istediklerini söylediler. Hatay’ın Antakya ilçesinde bulunan konteyner kente Barış Manço temalı bir kütüphane kazandırdık. Çocukların girdiklerinde Barış Manço’yu hatırlayabilecekleri bir ortam oluşturmaya çalıştı” şeklinde konuştu.
Kırıkkale Kuraklık riski artıyor, ekinler kuruyor: Köylüler yağmur duasına çıktı Kırıkkale’de ekili tarım arazilerinde yaşanan kuraklıktan yakınan köylüler, yağmur duası yaptı. Kırıkkale’de kuraklık tehlikesi çiftçileri endişelendiriyor. Yağışların önceki yıllara göre az olması sebebiyle ekili tarım arazileri, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bölgede yağış miktarındaki azalma, ekili tarım arazilerinin birçoğunun kurumasına sebep oldu. Geçimini çiftçilikten sağlayan köylüler ise kuraklıktan dolayı zor duruma düştü. Köylüler, yağmur yağmaması halinde hasadı kaybedeceklerini belirterek, yağmur duasına çıktı. Tilkili köyünde muhtarlık tarafından organize edilen yağmur duasına, çevre köylerden de katılım oldu. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından dualar edildi, namaz kılındı. Yağmur duasına, Çelebi Kaymakamı Mehmet Melih Dalan ve Çelebi Belediye Başkanı Yaşar Erdemir de katıldı. Duanın ardından katılımcılara yemek ikram edildi. Tilkili köyü muhtarı Osman Ilıcan, İHA muhabirine mevsimsel değişiklikten dolayı bölgede kuraklık yaşandığını belirterek, köylülerle birleşerek yağmur duası yaptıklarını söyledi. "İnşallah dualarımız kabul olur" Bölgede kuraklığın olduğunu anlatan Ilıcan, "Bölgemizde mevsimlerin değişmesinden dolayı kuraklık yaşanıyor. Bizde tarım ülkesi olduğumuz için üretmeye mecburuz. Bölgemizde su sıkıntısı var. İklimlerin değişmesi yağışların kaymasından dolayı Nisan yağmurlarını alamadık. Buda bölgemizde ciddi bir kuraklığa sebep oldu. Bizde Müslümanlar olarak diğer köylülerimiz ile birlikte birleştik dua ettik. İnşallah yağmurumuz yağar. Dua ettik inşallah bundan sonrada şükür duası yaparız. İnşallah dualarımız kabul olur" dedi. Kaldırım köyü muhtarı Faruk Yıldırım ise ekinlerinin yüzde 70’inin kuramaya başladığını ifade ederek, bu sebeple de yağmur duasına çıktıklarını belirtti.