EKONOMİ - 29 Nisan 2026 Çarşamba 15:32

Demirci dağlarında 2 bin liralık kuzu göbeği mesaisi

A
A
A
Demirci dağlarında 2 bin liralık kuzu göbeği mesaisi

Manisa’nın yüksek rakımlı ilçesi Demirci’de, sağanak yağışların ardından yüzünü gösteren güneşle birlikte doğada kuzu göbeği bereketi yaşanıyor. Kilogram fiyatı 2 bin lirayı bulan ve şifasıyla bilinen mantarı toplamak isteyen vatandaşlar dağlara akın ediyor.


Demirci ilçesinde bahar yağmurlarının ardından gelen sıcak hava doğayı canlandırdı. İlçenin yüksek kesimlerinde, ormanlık alanlarda ve yaylalarda halk arasında "altınbaşlı" olarak bilinen kuzu göbeği mantarları topraktan


yüzünü gösterdi. Ekonomik değeriyle dikkat çeken mantar, kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlar için hem bir uğraş hem de önemli bir kazanç kapısı oldu. Kuzu göbeği mantarı için Köylüce, Taşokçular ve Armutlu mahallelerinde vatandaşlar sabahın ilk ışıklarıyla arazilere çıkıyor. Çalılıkların arası ve ağaç diplerini titizlikle tarayan mahalle sakinleri, buldukları mantarları köküne zarar vermeden bıçakla keserek topluyor. Vatandaşlar, bu yöntemle mantar sporlarının toprakta kalmasını sağlayarak gelecek yıl yeniden yetişmesine imkan tanıyor. Köylüce Mahallesi’nde arkadaşlarıyla birlikte araziye çıkan Ali Bozdağ, Osman Demirtaş ve Adil Poyraz, gün boyu süren arama sonucunda yaklaşık 1 kilo mantar hasat etti. Doğada adım adım kuzu göbeği arayan gençlerden Ali Bozdağ, "Hava güzelleşince kendimizi dağlara attık. Nasip oldu, yaklaşık 1 kilo kadar topladık. Bu mantarı araması ve bulması çok büyük bir heyecan. Bulduğumuz her mantar bizi mutlu ediyor. Şifa niyetine tüketiliyor, lezzeti de bir o kadar güzel" ifadelerini kullandı.


Dünya mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen kuzu göbeği mantarı, Demirci ekonomisine de katkı sağlıyor. Özellikle yüksek fiyatı ve az bulunurluğu nedeniyle kıymetli olan mantar, bölge halkı için bahar aylarının en önemli gelir kaynaklarından biri haline gelmiş durumda.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Şırnak’ta 29 kişinin yaralandığı husumette uzlaşı süreci başladı Şırnak’ta Yorga ile Katar aileleri arasında yaşanan ve 29 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan arazi anlaşmazlığının ardından barış için atılan adıma AK Parti Şırnak Milletvekili Arslan Tatar da destek verdi. Geçtiğimiz günlerde meydana gelen olay sonrası bölgede tansiyonun düşürülmesi ve kalıcı huzurun sağlanması için kanaat önderleri, aşiret büyükleri ve siyasi isimler devreye girdi. Barış görüşmelerinin hız kazandığı süreçte Milletvekili Arslan Tatar, beraberindeki heyetle birlikte her iki aileyi de ziyaret ederek uzlaşı çağrısında bulundu. Yorga ve Katar aileleriyle ayrı ayrı bir araya gelen Tatar, görüşmelerde sağduyu, kardeşlik ve toplumsal huzur mesajları verdi. Ziyaretlerde, bölgede yeniden güven ortamının tesis edilmesi ve benzer olayların bir daha yaşanmaması için diyalog ve karşılıklı anlayış vurgusu öne çıktı. Şırnak’ın tarih boyunca birlik ve beraberlik kültürüyle öne çıkan bir şehir olduğuna dikkat çeken Tatar, yaşanan gerginliğin barışla sonuçlanması adına girişimlerini sürdüreceğini belirtti. Ziyaretlerin ardından açıklamalarda bulunan Tatar, "Kıymetli Yorga ve Katar ailelerini ziyaret ederek bir araya geldik. Gösterdikleri misafirperverlik ve samimi sohbetleri için kendilerine teşekkür ediyorum. Rabbim birlik ve beraberliğimizi daim kılsın" ifadelerini kullandı. Bölgede sürdürülen barış görüşmelerinin olumlu yönde ilerlediği öğrenildi.
İzmir İzmir’de belediye memurları CHP’nin kapısına dayandı İzmir’deki ilçe belediyelerinde aylardır süregelen Sosyal Denge Sözleşmesi (SDS) krizinde somut bir adım atılmaması, memurları harekete geçirdi. Karşıyaka, Bayraklı, Narlıdere ve Buca belediyelerinde çalışan kamu emekçileri, CHP İzmir İl Başkanı Çağatay Güç ile yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine 29 Nisan Çarşamba günü yarım gün iş bırakma kararı alarak protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Sloganlarla CHP İl Başkanlığına yüründü Basmane Meydanı’nda bir araya gelen belediye çalışanları ve sendika temsilcileri, ellerinde dövizlerle CHP İzmir İl Başkanlığına doğru yürüyüşe geçti. Kortej halinde ilerleyen grup, yürüyüş boyunca "Sözleşme hakkımız gasp edilemez" ve "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganlarını atarak mevcut yönetim politikalarını eleştirdi. "Dayatmaları kabul etmiyoruz" İl Başkanlığı önünde grup adına konuşan Tüm Bel-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Nihat Filiz, toplu sözleşme sürecinde kazanılmış hakların geriye götürülmek istendiğini vurguladı. Filiz, yaptığı açıklamada şu noktalara değindi: "Birçok belediyede önümüze konulan kısıtlayıcı sözleşme dayatmalarını reddediyoruz. Bu kararlar emekçinin alın terini görmezden gelmektir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından tescillenmiş haklarımızın masa başında elimizden alınmasına müsaade etmeyeceğiz. Bizim için hak, verilmesini beklemek değil; mücadeleyle almaktır." "Emekçiyi karşısına alan bir siyaset başarılı olamaz" Belediye başkanlarına seslenen Filiz, sosyal demokrat bir belediyecilik anlayışının hakları kısıtlamak yerine geliştirmesi gerektiğini belirtti. Emeğin hakkı teslim edilmeden siyasi bir başarı elde edilemeyeceğini hatırlatarak, sendikaların bu sınırlandırmaları içeren hiçbir belgeye imza atmayacağını ifade etti. Görüşme Perşembe gününe kaldı Eylem sonrası CHP İl Başkanı Çağatay Güç’ün binada olmaması nedeniyle görüşme il yöneticileriyle yapıldı. Sendika yetkilileri, resmi görüşmenin 30 Nisan Perşembe günü saat 17.00’de İl Başkanı ile bizzat yapılacağını duyurdu. Çalışanlar, taleplerinin karşılanmaması durumunda belediye önlerindeki eylemlerin kararlılıkla süreceğini belirtti.