GENEL - 18 Kasım 2019 Pazartesi 09:47

Erkenci karnabaharın merkezi Manisa oldu

A
A
A
Erkenci karnabaharın merkezi Manisa oldu

Manisa’nın Kula ilçesinde kış aylarında kereviz, pırasa, lahana, marul, gibi onlarca çeşit sebze yetiştiriciliği yapan çiftçiler, karnabahar hasadına başladı.

Manisa’nın Kula ilçesinde kış aylarında kereviz, pırasa, lahana, marul, gibi onlarca çeşit sebze yetiştiriciliği yapan çiftçiler, karnabahar hasadına başladı. Tarlasında karnabahar hasadı yapan çiftçileri ziyaret eden Kula Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Ziraat Mühendisi Aytekin Şadan, erkenci karnabaharın merkezinin Kula olduğunu söyledi.


Kış aylarında sık tüketilen bitkileri yetiştiren Kulalı çiftçiler, erkenci karnabaharın hasadına da başladı. Kula’ya bağlı Dereköy Mahallesi’nde 10 dönüm alan üzerinde yaklaşık 27 bin adet karnabahar yetiştiren çiftçiler Halil Kurt ve Üzeyir Sümen, erkenci karnabaharın hasadını yaptı. Tarlada hasat yapan çiftçileri ziyaret eden Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ziraat Mühendisi Aytekin Şadan, çeşitli il ve ilçelere ihraç edilen karnabahar ile ilgili çiftçiler ile görüş alışverişinde bulundu.


Kula’nın hava ve toprak yapısı dolayısıyla kış sebzelerinin üretimi için çok uygun olduğunu ifade eden Başkan Şadan, erkenci karnabaharın merkezinin Kula olduğunu söyledi. Manisa’nın diğer ilçelerine oranla Kula’da erken ekilen ve erken hasadı yapılan karnabaharın ülke ihtiyacına büyük katkı sağladığına dikkat çeken Şadan; “Kış sebzelerinin özenle yetiştirildiği ve ülke ihtiyacına büyük bir katkı sağlandığı Kula’da, karnabahar hasadı başlamış durumda. Diğer ile ve ilçelere oranla erken ekilen ve erken hasadı yapılan karnabaharı toplayan Dereköy Mahallesi’ndeki çiftçilerimiz Halil Kurt ve Üzeyir Sümen’i, tarlada hasat yaparken ziyaret ettik. Çok şükür zarar görmeden, katkı maddesi kullanılmadan tamamen doğal ortamda yetiştirilen karnabahar, 10 dönüm üzerinden yaklaşık 27 bin adet hasat yapıldı. 85 ile 100 gün arasında yetiştirilen ve bu sürenin sonunda hasadı yapılan karnabahar, ülke ihtiyacına büyük katkı sağladığı gibi, Manisa bölgesinde en erken hasadı yapıldığı için büyük rağbet görüyor” dedi.


Kula’daki kış sebzeleri yetiştiren çiftçilerin toplamında, dönem boyunca yaklaşık 3 milyon adet karnabahar hasadı yapıldığı ve ihraç edildiğini vurgulayan Başkan Şadan; “Kula’daki çiftçilerimizin hepsinin yetiştirdiği karnabaharın toplamı, yaklaşık 3 milyon adede ulaşıyor. Kış sebzeleri dönemi boyunca yaklaşık 3 milyon adet karnabahar, çevre il ve ilçelere gönderiliyor. Kulalı çiftçilerimiz Halil Kurt ve Üzeyir Sümen’in gelir kapısı olan karnabaharın hasadı yapılarak, ihraç edilmeye başlandı. İnşallah diğer çiftçilerimizde kazasız belasız bir sezon geçirerek, tarlalarına ektikleri sebze ve meyveleri, ihraç ederler. Esnaf odası başkanı ve bir ziraat mühendisi olarak, Kulalı çiftçilerimize gereken desteği veriyoruz” diye konuştu.


Tarlasında hasat yapan üretici Halil Kurt, uzun yıllar karnabahar üretiminden para kazandığını aktardı. Kurt; “85-100 gün arasında çıkan karnabaharı, 10 dönüm tarla üzerine yaklaşık 27 bin adet ekmiştik. Bugün 90’ncı gündeyiz ve hasat heyecanımız başladı. Bir Karnabahar ortalama iki buçuk kilo ağırlığında oluyor. Çevre illere gönderiyoruz, lezzeti tercih ediliyor. Allah bereket versin.” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi açılış için gün sayıyor Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi’nin, ilçenin köklü tarihini ve kültürünü yaşatmak, yeni nesillere aktarmak ve turizme katkı sağlamak amacıyla yapımını gerçekleştirdiği ‘Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi’ açılış için gün sayıyor. İlçenin tarih ve kültürünü yaşatmak, yeni nesillere aktarmak ve turizme katkı sağlamak amacıyla Meram Belediyesi tarafından yapımı gerçekleştirilen ‘Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi’nde hazırlıklar yapılıyor. Açılış öncesi son rötuşlar ve açılış programı için ekibiyle birlikte müzede incelemelerde bulunan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, bu önemli kültür yatırımın açılışının mayıs ayı içerisinde gerçekleştirileceğinin müjdesini verdi. “Müze ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkaracak” En güzel taş işçiliği örneklerinin verildiği bu proje için önemli emek ve mesai sarf ettiklerini belirten Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, müzede Konyalının doğumundan ölümüne kadar olan tüm yaşantısının oda oda sergileneceğini ifade etti. Konseptte, ziyaretçilerin deneyimleme de yapabileceklerini kaydeden Başkan Kavuş, “Bu özel alanda geçmişin kıyafetlerinden gelin damat odalarına, mutfağından tandırına kadar tüm yaşam alanları anlatılacak. Kına, çetnevir ve düğünler tiyatral olarak sergilenecek ve ziyaretçilerine anlatılacak” dedi. “Şehrin tarihine, kültürüne ve turizmine önemli katkı sunacağız” Müzenin, belediyenin en önemli kültür yatırımlarından biri olduğuna vurgu yapan Başkan Mustafa Kavuş, yatırımın ayrıntıları hakkında şu açıklamalarda bulundu: “İlçemizin kadim kültürünü anlatmak ve bunu yeni nesillere aktarmak amacıyla bu yatırıma giriştik. Bu amaçla, Dutlu Caddesi’nde aynı avlu içerisinde karşılıklı konumlanmış iki geleneksel Konya evini ve arkasındaki bağ arazisini müzeye dönüştürdük. Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi ile nesiller arasındaki bağı güçlendirecek ve aynı zamanda ilçemizin turizmine önemli bir katkı daha sunmuş olacağız.” “Meram’a dair ne varsa bu müzede yer alacak” Başkan Kavuş, son beş yılda Meram’da oluşturdukları turizm destinasyonunun en önemli parçalarından biri olan müzenin işlevselliği hakkında da şu bilgileri verdi: “Müzemizde, tüm ayrıntılarıyla insanımızın yaşantısını, çocuklarını nasıl büyüttüğünü, mutfak ve yemek kültürünü, kınadan çetnevire, düğüne kadar neler yapıldığını, kısaca insana ve kültürümüze kadar ne varsa hepsini rehberler eşliğinde anlatacağız. Meram’ın toplumsal törenlerini ve kültürünü etnografik malzeme ve canlandırmalarla gelecek nesillere tanıtacak ve aktaracağız.”
Erzurum Erzurum’da çiftçiye makine desteği Erzurum’da hayvancılığın geliştirilmesi ve çiftçiye destek olmak için yüzde 75 hibe destekli süt sağım, koyun kırkım ve yem ezme makinesi dağıtıldı. Makine dağıtım törenine Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Mehmet Emin Öz ve Abdürrahim Fırat, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kurum yöneticileri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı. Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Alparslan Kenger, törende yaptığı konuşmada tarımın bilhassa hayvancılığın başkenti konumunda olan Erzurum’un aynı zamanda besi materyali üretim deposu olduğunu ifade ederek, “695 bin büyükbaş, 878 bin küçükbaş hayvan varlığıyla ülkemiz hayvancılığının en önemli hayvansal üretim merkezlerinden olan ilimiz için hayvancılık, şehir ekonomisinde önemli bir yer teşkil eder. 4 milyon 700 bin dekar alanda çiftçilerimiz tarafından yapılan bitkisel üretimde bitki deseni genel anlamda hayvancılığı destekleyici niteliktedir. Bakanlığımız, valiliğimizle ve büyük şehir belediyemizin katkıları ve destekleriyle hayvansal üretimde modernizasyon ve makineleşmeye yönelik projeleri yetiştiricilerimizle buluşturmaya devam ediyoruz. Hayvansal üretimin ana unsurlarından olan süt ve değer katmak, sütün özellikle soğuk zincirle hijyenik bir şekilde endüstriyel aktarılmasını sağlamak önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu kapsamda süte değer projesi uygulamaya konulmuş olup dönem içerisinde desteklenen projeye ek uygulamalar ilimiz hayvancılığına önemli katkılar sundu. Sütün hijyenik şartlarda sağılması ve hayvansal üretimin iş yükünün azaltılması anlamında suç sağma makinaları, hayvan beslemede verimliliğin ana unsurlarından olan kesik yem rasyon hazırlamasında ve yem maliyetlerinin azaltılmasında katkı sağlayacak yem ezme makinaları, küçükbaş yetiştiriciliğinde yetiştiricilerimizin ihtiyacı olan koyun kırpın makinaları, bereketli meralarımıza swaplar ilimiz yetiştiricilerine ve hayvancılık sektörüne olsun diyorum.” dedi. Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Mehmet Emin Öz ve Abdürrahim Fırat, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’de yaptıkları konuşmalarda; Erzurum’da tarım ve hayvancılık anlamında ciddi bir potansiyel olduğu ifade edilerek bunun hem bölge hem de ülke ekonomisine katma değer olarak daha fazla harekete geçirilmesi gerektiğini dile getirdiler. Konuşmaların ardından çiftçilere süt sağım, koyun kırkım ve yem ezme makineleri sembolik olarak dağıtıldı. Protokol üyelerinin de katıldığı etkinlikte koyun kırkımı yapıldı.
İstanbul İsdemir, Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’ni törenle devreye aldı İsdemir, her geçen gün artan temiz çelik üretimine esas: çelik içinde asgari düzeyde olması beklenen hidrojen, azot ve oksijen gibi gazların giderilmesine, metalik olmayan inklüzyonların miktarının azaltılmasına ve ultra düşük karbon ihtiva eden kalitelerin üretilmesine olanak sağlayan teknolojiye sahip RH-OB İkiz Tip Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’ni devreye aldı. OYAK Maden Metalürji Şirketleri’nden İsdemir (İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.), demir-çelik sektöründe yaşanan hızlı dönüşüme uyum sağlamak için yatırımlarını sürdürüyor. Türkiye ağır sanayisinin öncü kuruluşlarından İsdemir, söz konusu hedef doğrultusunda hayata geçirdiği yeni yatırımı Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’ni (İkiz tip RH-OB) 25 Nisan tarihinde düzenlenen törenle devreye aldı. Şirket, 1 milyon 200 bin ton/yıl üretim kapasitesine sahip tesis için 79 milyon 500 bin dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Üst düzey kalitede temiz çelik üretim kabiliyetine sahip yeni tesis, şirketin üretim faaliyetlerini etkilemeyecek şekilde tasarlandı. Bu kapsamda, yeni tesisin konumu binlerce proses verisinin işlendiği simülasyon çalışmaları ile tespit edildi. Tesis için en uygun yer olarak belirlenen Tandiş Bakım ve Hazırlama Tesisi’nin boşaltılabilmesi için başka bir bölgede yeni Tandiş Bakım ve Hazırlama Tesisi kuran İsdemir, ardından Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi Yatırım Projesi’nin inşa çalışmalarına başladı. İsdemir’in yeni tesisi, yerleşimi ve birçok alt projeyi kapsaması nedeniyle ‘proje içerisinde proje’ olarak nitelendiriliyor. Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’nin ana mühendislik, proses mühendisliği ve teknolojik ekipmanlarının temini dışında kalan inşaat ve montaj işleri, toz toplama sistemleri ile su sistemlerinin kurulması gibi tüm inşa çalışmaları yerli firmalar tarafından gerçekleştirildi. İsdemir, ürün portföyünü üst düzey çelik kaliteleri ile genişletecek Yapılan açıklama göre, Erdemir Mühendislik’in tüm departmanları ile dahil olduğu projenin önemli kilometre taşlarından RH-2 İstasyonu’nda sıcak testleri 25 Mart tarihi itibari ile başlarken, istasyonda bugüne kadar 30 döküm gerçekleştirildi. Soğuk testlerin devam ettiği RH-1 İstasyonu’nda ise, testlerin tamamlanmasının ardından bu yılın Haziran ayında üretime başlanması planlanıyor. İkiz Tip Gaz Giderme (RH-OB) Tesisi’nin tam kapasite devreye girmesi ile birlikte İsdemir, çeşitli kalitelerde üst düzey çelik kalitelerini de ürün portföyüne ekleyecek.