ÇEVRE - 23 Aralık 2025 Salı 10:43

Kızıl geyikler aylar sonra Spil Dağı’nda yeniden görüntülendi

A
A
A
Kızıl geyikler aylar sonra Spil Dağı’nda yeniden görüntülendi

Spil Dağı Milli Parkı’na 2022 yılında doğaya kazandırılan kızıl geyiklerden iki tanesi, aylar sonra ilk kez İzmir giriş kapısı civarında vatandaşlar tarafından görüntülendi.


Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün "Nesli Tehlike Altında Olan Türlerin Tekrar Eski Yerlerine Kazandırılması Projesi" kapsamında, Manisa Spil Dağı Milli Parkı’nda çeşitli sebeplerle popülasyonu tükenen kızıl geyiklerin alana yeniden kazandırılması amacıyla 2022 yılı Ocak ayında çalışmalara başlandı. Bu kapsamda, Bursa Uludağ Üniversitesi bünyesindeki Kızıl Geyik Üretim İstasyonu’ndan getirilen 3’ü erkek 6’sı dişi ile İzmir Sasalı Hayvanat Bahçesi’nden getirilen 5 erkek olmak üzere toplam 14 kızıl geyik, ilk olarak adaptasyon süreci için çevresi çitlerle kapatılmış alanda tutuldu. Yem ve su desteğiyle adaptasyon sürecini tamamlayan geyikler daha sonra doğaya salındı.



Manisa ve İzmir’in ilçelerinde görülmüşlerdi


2022 yılı Mart ayında doğaya bırakılan kızıl geyikler, ilk günlerde Spil Dağı Milli Parkı sınırları içinde kalmış, Atalanı mevkiinde bungalov tipi evlerin bulunduğu restoran çevresinde sıkça görülmüştü. Ziyaretçilerin yemeklerine ortak olmalarıyla dikkat çeken geyikler, çiftleşme dönemi olan Ekim ve Kasım aylarından itibaren ise Milli Park’a yakın Beşpınar ve Ayvacık mahalleleri ile Şehzadeler ilçesine bağlı Sancaklı Çeşmebaşı Mahallesi civarındaki tarım alanlarına inmeye başlamıştı.


Bazı kızıl geyiklerin Manisa’nın Saruhanlı, Turgutlu ve Ahmetli ilçeleri ile İzmir’in Bornova ilçesine kadar gittiği, vatandaşlar tarafından görüntülenerek kayda alınmıştı.



Milli Park İzmir girişinde görüntülendi


Zaman zaman fotokapanlara yakalanan kızıl geyikler, 2025 yılı içerisinde vatandaşlar tarafından nadiren görüntülenmişti. Aylar sonra iki kızıl geyik, Spil Dağı Milli Parkı İzmir ziyaretçi giriş kapısı karşısında yol kenarında ortaya çıktı. Geyikleri yakından görüntülemek isteyen vatandaşların yaklaşması üzerine iki kızıl geyik hızla ormanlık alana girerek gözden kayboldu.



Kızıl geyikler aylar sonra Spil Dağı’nda yeniden görüntülendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz görevden alındı, yerine ise Cihad Demirli atandı Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz görevden alındı, yerine ise Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Cihad Demirli atandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karara göre, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz görevden alındı. Yılmaz’ın yerine Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Cihad Demirli atandı. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına Cem Gençoğlu, Talim ve Terbiye Kurulu Üyeliklerine, Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu ve Hatice Çelik, Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne ise Emre Topoğlu atandı. Ayrıca karar ile birlikte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında Strateji Geliştirme Başkanlığına Enes Bot, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi Başkanlığına Ömer Faruk Öztürk ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcılığına İbrahim Oğuzhan Yıldırım atandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında açık bulunan Personel Genel Müdür Yardımcılığına Tarık Tanguroğlu atandı. Ticaret Bakanlığında ise Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcıları Mehmet Halil Madazlı ve Ahmet Karabay görevden alındı. Karar ile birlikte Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğünde Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kaldırım ve Genel Müdür Yardımcısı Deniz Coşkun görevden alındı. Genel Müdür Yardımcılığına Serhat Metin, Yönetim Kurulu Üyeliklerine ise Ahmet Özkaya, Mustafa Pustu ve Süleyman Önel atandı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünde açık bulunan Yönetim Kurulu Üyeliklerine ise Fatih Çakmak ve Mustafa Akkaya getirildi.
Kars Sarıkamış’a kış geri döndü: Kar kalınlığı 15 santimetreyi aştı Kars’ın Sarıkamış ilçesinde bahar ortasında etkili olan kar yağışı, bölgeyi yeniden beyaza bürüdü. İlçe merkezinde kar kalınlığı 15 santimetreyi aşarken, nisan ayının sonlarına yaklaşılırken gelen sürpriz yağış vatandaşları hazırlıksız yakaladı. Hava sıcaklıklarının ani düşüşüyle birlikte başlayan kar yağışı, gece saatlerinden itibaren etkisini artırdı. Sarıkamış’ta ağaçlar, araçlar ve çatılar karla kaplanırken, ilçe genelinde kartpostallık görüntüler oluştu. Yoğun kar yağışı nedeniyle ilçe merkezi ve çevre köy yollarında ulaşımda zaman zaman aksamalar yaşandı. Karayolları ve belediye ekipleri, yolların açık tutulması için çalışmalarını aralıksız sürdürürken, sürücülere dikkatli olmaları yönünde uyarılarda bulunuldu. "Sarıkamış’a kış geri geldi" Sarıkamışlılar, nisan ayında etkili olan kar yağışının şaşırtıcı olduğunu ancak bölgenin sert iklimi nedeniyle bu tür hava koşullarına alışık olduklarını ifade etti. Vatandaşlar, "Nisan ayının sonuna yaklaşmış bulunmaktayız. Fakat Sarıkamış’ta kar yağışı devam ediyor. Bugün de yoğun bir kar yağışı var. Yaz geldi derken, kış geri geldi Sarıkamış’a, her yer bembeyaz oldu. Sarıkamış’a tekrardan kış geri geldi" şeklinde konuştu. Öte yandan bölgede etkili olan soğuk hava dalgasının birkaç gün daha sürebileceği, don ve buzlanmaya karşı tedbirli olunması gerektiği bildirildi. Kar yağışı, Sarıkamış’ta bahar koşullarını geciktirirken, önümüzdeki günlerde hava durumunun nasıl seyredeceği merak ediliyor.