ÇEVRE - 27 Nisan 2026 Pazartesi 12:42

Köse’den Başkan Dutlulu’ya destek

A
A
A
Köse’den Başkan Dutlulu’ya destek

Manisa’da katı atık bertaraf tesisine İzmir’den taşınacak atıklara ilişkin süreç gündemdeki yerini korurken, Düşünce Rotası Derneği Genel Başkanı Fatih Köse, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu’nun açıklamalarını teknik açıdan değerlendirerek, destek verdi.


Köse yaptığı yazılı açıklamada, Manisa’daki tesisin yalnızca kentin kendi atıkları için planlandığını belirterek, kapasite aşımı riskine dikkat çekti. Köse, "Sayın Besim Dutlulu’nun ifade ettiği gibi bu sürecin geçici olması esastır. 6 ay gibi sınırlı bir süre için planlanan bir uygulamanın uzaması ya da kapasiteyi zorlayacak şekilde devam etmesi, Manisa açısından ciddi çevresel sorunlara yol açabilir" dedi.


Köse, atık yönetimi süreçlerinde tesislerin proje kapasitesi, işletme yükü ve çevresel etki sınırlarının esas alınması gerektiğini belirterek, "Bir bertaraf tesisinin planlama kriterleri; günlük işleme kapasitesi, depolama hacmi ve çevresel etki limitleri dikkate alınarak belirlenir. Bu çerçevenin üzerinde oluşabilecek yük artışı, operasyonel verimlilikte düşüşe ve çevresel risklerin artmasına neden olabilir" dedi.


Geçici olarak planlanan atık transferlerinin süre ve miktar açısından kontrollü yürütülmesi gerektiğini ifade eden Köse, "Kısa vadeli çözümler, sistemin genel işleyişini bozmayacak ve kapasiteyi aşmayacak şekilde uygulanmalıdır. Aksi durumda koku oluşumu, bekleme sürelerinin artması ve lojistik aksaklıklar gibi ikincil sorunlar ortaya çıkabilir" ifadelerini kullandı.


Manisa’daki tesisin öncelikli olarak kentin kendi atık yönetimi ihtiyacına göre projelendirildiğine dikkat çeken Köse, "Bu tür tesislerde bölgesel yük dengesi kritik bir parametredir. Planlama dışı yük artışları, tesisin öngörülen ömrünü kısaltabileceği gibi bakım ve işletme maliyetlerini de artırabilir" diye konuştu.


İzmir’deki atık bertaraf sürecine ilişkin kalıcı çözüm ihtiyacına da değinen Köse, "Büyük ölçekli şehirlerde atık yönetimi, yer tahsisi ve entegre tesis planlaması ile sürdürülebilir olmalı. Atığın kaynağa en yakın noktada yönetilmesi, hem lojistik hem de çevresel açıdan daha sağlıklı bir yaklaşımdır" dedi.


Köse, iki şehir arasındaki sosyal ve ekonomik ilişkilerin önemine işaret ederek, "Bölgesel dayanışma elbette önemlidir ancak bu süreç teknik kriterler ve kapasite sınırları çerçevesinde yürütülmelidir" ifadelerini kullandı.


Açıklamasında, atık yönetiminin uzun vadeli planlama gerektiren bir alan olduğunu vurgulayan Köse, "Sürdürülebilir bir sistem için her ilin kendi atık yönetim altyapısını güçlendirmesi ve geçici uygulamaların kalıcı hale gelmemesi gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Biber yüklü kamyoneti çaldılar, biberleri satıp parasını harcayamadan yakalandılar Antalya’nın Serik ilçesinde 23 Nisan gecesi çalınan ve içinde yaklaşık 25 bin liralık ürün bulunan kamyonetin bulunmasının ardından firari olan şüpheliler de yakalandı. Kamyonetteki biberleri sattıkları öğrenilen şüphelilerin parasını ise harcayamadan yakalandıkları belirtildi. Serik Toptancı Hali’nde 23 Nisan tarihinde meydana gelen olayda, anahtarı üzerinde bırakılan ve kapya biber yüklü olduğu öğrenilen kamyonet, yüzü maskeli bir şahıs tarafından çalındı. Güvenlik kameralarına saniye saniye yansıyan hırsızlık olayının ardından polis ekipleri geniş çaplı soruşturma başlattı. Önce kamyonet bulundu Hırsızlık haberinin yayılması üzerine bölge halkı ve hal esnafı adeta seferber oldu. Çalınan kamyonet, bir vatandaşın dikkati sayesinde Çakallık Kavşağı yakınlarında terk edilmiş bir ardiyenin önünde tespit edildi. Durumun bildirilmesi üzerine harekete geçen emniyet güçleri, şüphelilerin izini sürerek operasyonun düğmesine bastı. Aksu ilçesinde yakalandılar Emniyet birimlerinin koordineli çalışmasıyla hırsızlık zanlıları Aksu ilçesinde kıskıvrak yakalandı. Yapılan incelemelerde, hırsızların araçtaki parayı harcamaya fırsat bulamadıkları belirlenirken şüpheli polis merkezine götürüldü. Zararın karşılanması üzerine araç sahibi şikayetinden vazgeçince, şahıslar serbest bırakıldı. "Parayı harcayamadılar" Aracını teslim alan komisyoncu Ramazan Gök, yaşadığı mutluluğu şu sözlerle dile getirdi: "23 Nisan’da çalınan aracımızı Çakallık Kavşağı’nda bulduk. Emniyet güçlerinden Allah razı olsun, onlar da Aksu ilçesinde yakaladılar. Zararımızı karşıladık, parayı harcayamadılar, herhangi bir şey yapamadılar. Polisten, emniyet güçlerimizden ve basından Allah binlerce razı olsun. Evet, vatandaşlar da çok duyarlı bu konuda. Herkes merak edip sordu, herkes arayıp sordu. Herkesten Allah razı olsun, herkes yardım etmek istedi."
Düzce Düzce 1907 Spor Kulübü voleybol takımı 2. Lig’de Düzce 1907 Spor Kulübü Kadın Voleybol Takımı, tamamen kendi altyapısından yetişen sporcularıyla gösterdiği muhteşem performans ile rakiplerini geride bırakarak Türkiye Voleybol Federasyonu Kadınlar 2. Ligi’ne yükseldi. Düzce, voleybolda altın günlerini yaşamaya devam ediyor. Düzce 1907 Spor Kulübü, yetiştirdiği sporcularla ve elde ettiği başarılarla Düzce’de sporun kitlelerce benimsenmesine, alanında uzman hocaları Bünyamin Kahraman, Ertan Dudak ve Selman Dinler’in yönlendirmesi ve Voleybol Şube Sorumlusu Nuh Yüksel’in destekleri ile başarıdan başarıya koşmaya devam ediyor. Kendi alt yapısından yetişen sporcuları ile mücadele ettiği Kadınlar Voleybol Bölgesel lig müsabakalarına Mart ayında Sakarya etabı ile başlayan Düzce temsilcisi, ilk maçında Ada Spor Kulübü’nü 3-0, ikinci maçında ise Sakarya Alaağaç Spor Kulübü’nü 3-1 mağlup ederek final gruplarına yükselmeyi garantilemişti. Final müsabakaları için Zonguldak iline geçen Düzce’nin kadın voleybolundaki gururları, burada gerçekleştirilen grup karşılaşmalarında da üstün bir performans sergileyerek ilk maçında TCH Grup Çaycuma Spor Kulübü’nü 3-1 yenerek adını finale yazdırdı. Ardından final müsabakasında karşılaştığı Kastamonu Doğa Spor Kulübü nü ortaya koyduğu muhteşem oyunla 3-0 mağlup ederek şampiyon olan Düzce 1907 Spor Kulübü Kadın Voleybol Takımı, bu sonuçla Türkiye Voleybol Federasyonu Kadınlar 2. Ligi’ne yükselmiş oldu. Düzce 1907 Spor Kulübü, uzun vadeli sporcu gelişimine verdiği önemin en somut göstergesini tamamı altyapıdan yetişen sporculardan oluşan kadrosuyla elde ettiği sonuçlarla göstererek hem şehre büyük gurur yaşattı hem de gelecek sezon için iddiasını da ortaya koydu. Şampiyonlar, müsabakaların ardından akşam saatlerinde Düzce’ye gelişlerinde 18 Temmuz Kapalı Spor Salonu önünde kulüp yöneticileri, sporcuları aileleri ve vatandaşlar tarafından coşkulu şekilde karşılandı.