ÇEVRE - 13 Eylül 2024 Cuma 16:46

Manisa’da suyun geleceği konuşulacak

A
A
A
Manisa’da suyun geleceği konuşulacak

Manisa Büyükşehir Belediyesi, Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ile birlikte ‘Su Çalıştayı’ düzenliyor. İl genelindeki kuraklık ve su kıtlığı riskine karşı su verimliliğinin sağlanmasına yönelik çalıştay, 16-17 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek.


Manisa’da sürdürülebilir bir çevre için iklim değişikliğinde su yönetimi, Manisa’nın tarımsal sulamadaki sorunları, atık su geri kazanımının geliştirilmesi, su kaynaklarının verimli kullanımının sağlanmasına yönelik ‘Su Çalıştayı’ düzenleniyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi, Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü birlikteliğinde düzenlenen çalıştayda, Manisa’daki su sorunları başta olmak üzere Gediz Havzası’nda, Havza Yönetim Planının başarılı şekilde uygulanması için yapılması gerekenler masaya yatırılacak. Konuşmacılar tarafından ‘Sanayide Su Yönetimi’, ‘İçme ve Kullanma Su Yönetimi’, ‘Atıksu ve Arıtma Çamurları Yönetimi’, ‘Yeraltı ve Yerüstü Suların Yönetimi’, ‘Tüketim Alışkanları ve Su Yönetimi’, ‘Gediz Nehir Havzası Entegre Yönetimi ve Geleneksel Olmayan Su Kaynakları’ konuları katılımcılara aktarılacak. Ayrıca yakın gelecekte yaşanması muhtemel kuraklık ve su kıtlığı riskine karşı su verimliliğinin yaygınlaştırılması, su kaynaklarının sürdürülebilirliğinin sağlanması da görüşülecek. İlgili kurum paydaşlarının da yer alarak fikir önerilerinde bulunacağı ‘Su Çalıştayı’ 16-17 Eylül tarihlerinde Anemon Otel’de gerçekleştirilecek.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Malatya’da depremde hasar alan tarihi camiler ayağa kaldırılıyor AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, 6 Şubat depremlerinde hasar alması sonucu ibadete kapatılan Akçadağ Merkez Çarşı Cami ile Yeşilyurt Hacıbekir Cami’de restorasyon çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Malatya’da Akçadağ Merkez Çarşı Cami ile Yeşilyurt Hacıbekir Cami’de restorasyon çalışmaları sürüyor. AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, 6 Şubat depremlerinde hasar alması sonucu ibadete kapatılarak restorasyona alınan Akçadağ Merkez Çarşı Cami ile Yeşilyurt Hacıbekir Cami’de restorasyon çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü ifade etti. “Camiler bizim kimlik kartımız” Malatya’da devam eden inşa, imar ile ihya çalışmalarının bütüncül bir şekilde ele alındığını ifade eden Milletvekili Ölmeztoprak, "Akçadağ Çarşı Camii’miz ve Yeşilyurt Hacıbekir Camii’miz titizlikle yürütülen restorasyon çalışmalarıyla yeniden hayat buluyor. Bu tarihi yapılar, Malatya’mızın kimliği ve kültürel mirası açısından büyük önem taşıdığından, onarım süreçlerini en ince ayrıntısına kadar özenle planlanmış durumdayız. Yer teslimi gerçekleştirilen her iki camimizin de zemin etüt çalışmaları tamamlanmış ve nitelikli malzemelerin ayıklama ve ayrıştırma işlemleri büyük bir dikkatle yapılmıştır. Cami içinde bulunan minber ve kürsüler gibi kıymetli unsurlar, tadilat sürecinden etkilenmemesi adına koruma altına almış durumdayız. Simge yapılarımızın ihya çalışmalarını yakından takip ediyor, en kısa sürede ibadete açılması için tüm süreci hassasiyetle sürdürüyoruz. Malatya’mızın tarihine ve manevi mirasına sahip çıkma bilinciyle, bu çalışmalarda hemşerilerimizin desteği ve duaları bizlere güç vermektedir. İnşallah, bu önemli yapılarımızın tekrar cemaatleriyle buluşacağı günleri göreceğiz” ifadelerini kullandı
Bursa Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformundan Filistin’e destek Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu organizasyonunda toplanan Uludağ Üniversitesi öğrencileri, ‘Zulüm Altındaki Sağlık Çalışanları ve Basın Mensuplarına Destek Eylemi’ gerçekleştirdi. Bursa Uludağ Üniversitesi Yerleşkesinde gerçekleştirilen eyleme Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu Başkanı Murat Eryağan da katıldı. Özellikle son 1 yıldır Filistin halkına karşı artarak devam eden İsrail saldırılarının yıldönümünde, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri yaptıkları eylemle zulüm altında görevlerini yapmaya çalışan sağlık çalışanları ve basın mensuplarının yaşadıkları insani zorluklara dikkat çektiler. Gazze’de yaşanan savaş ortamını simülasyonla canlandırmak üzere düzenlenen alana kana bulanmış çocuk kıyafetleri, oyuncaklar ve kefenlenmiş sağlık çalışanları ile basın mensupları yerleştirildi. Ses sistemi yardımı ile bomba, füze ve silah seslerinin yankılandığı alanda yaklaşık 2 saat süren eylem büyük ilgi gördü. İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze şeridine düzenlediği saldırılarda 885 sağlık çalışanı ve 289 insani yardım görevlisinin hayatını kaybettiği bildirilmişti. Hem bir yıldır devam eden sistematik saldırılara hem de meslektaşlarına yapılan zulme dikkat çeken BUÜ Tıp Fakültesi öğrencileri ve Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu heyeti, simülasyonun ardından Mete Cengiz Konferans Salonunda düzenlenen seminere katıldı. Seminerde konuşmacı olarak bulunan Araştırmacı Yazar Ahmet Faruk Asa, 7 Ekim’den bu yana yaşananları Dünya ülkeleri perspektifinden değerlendirerek katılımcılarla değerlendirmelerini paylaştı. İsrail menşeli ürünlere boykot uygulanması çağrısını da yineleyen Asa, bu konuda olabildiğince titiz davranılması gerektiği mesajını verdi. Tıp Fakültesi öğrencilerini duyarlılıkları için tebrik eden Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu Başkanı Murat Eryağan, öğrencilere teşekkürlerini ileterek genç nesillerin farkındalık oluşturan eylemlerde bulunmasının önemli olduğunu ve bu tür eylemlerin devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Gaziantep Doğal grip ilacı kışlık turşu tezgaha indi Mevsim geçişleriyle birlikte artan grip ve soğuk algınlığı vakalarına karşı doğal bir çözüm olan kışlık turşular, tezgahlardaki yerini aldı. Gaziantep’in geleneksel mutfağında önemli bir yere sahip olan kışlık turşular, içerdiği vitaminler ve probiyotikler sayesinde özellikle soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan görevi görüyor. Şehirde birçok pazarda kurulan tezgahlarda farklı çeşitleriyle dikkat çeken turşular, hem yerel halkın hem de turistlerin ilgisini çekiyor. Gaziantep’te turşuculuk yapan esnaf Hüseyin Kangal, turşunun düzenli tüketilmesinin bağışıklık sistemini güçlendirerek grip gibi hastalıkların önlenmesine katkı sağlayabileceğini belirtti. “Turşular tamamen doğaldır” Turşu yapımıyla ilgili bilgi veren turşucu Hüseyin Kangal, “Turşu çeşitlerimizden yapım aşamaları hemen hemen aynıdır. Karışık turşular dediğimiz turşular var. Erik, sarımsak ve koruk turşusunun yapımı diğerlerinden farklıdır. Turşular tamamen doğaldır. Turşunun yapımında sirke, tuz, limon tuzu gibi ürünlerle yapılır. Turşuyu genelde ev kadınları yapar. Turşu 1 hafta içinde hazır olur. Bu durum mevsimle de alakalıdır. Fiyatlarımız boyutuna göre ve çeşidine göre değişmektedir. Turşunun sebzeleri fiyatı belirler. Bu yüzden sabit bir fiyat yoktur” dedi. “Doğal bir grip ilacıdır” Turşunun faydalarını anlatan Kangal, “Turşunun faydaları ise çoktur. Bunların en başında grip ve soğuk algınlığına iyi gelmesidir. Günlük tüketiminde gribe yakalanma ihtimali çok düşüktür. İnsanları tamamen gripten korur diyebilirim. Gaziantep ve çevre illerde turşu tüketimi çok yüksektir. Her yemeğin yanında mutlaka tüketilir. Doğal bir grip ilacıdır” diye konuştu.