EKONOMİ - 18 Nisan 2025 Cuma 13:12

Üzüm bağlarına İtalyan dolu tül sistemi uygulaması başlandı

A
A
A
Üzüm bağlarına İtalyan dolu tül sistemi uygulaması başlandı

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde don olayından zarar gören üzüm bağlarının dışında kalan bağlarda İtalyan dolu tül sistemi uygulamasına başlanarak koruma altına alındı. Don olayı sırasında üzeri İtalyan dolu tül sistemi ile koruma altına alınan bağların don olayından etkilenmemesi üzerine sisteme olan talebin arttığı öğrenildi.


Nisan ayının 10-12 tarihleri arasında meydana gelen zirai don zararında önceden örtülen İtalyan dolu tül ile üzüm bağlarında dolu zararın olmadığını öne süren Sarıgöl-Baharlar Mahallesinden Nuri Uyanık adlı üretici, "Geçtiğimiz günlerde çevremizde etkili olan zirai don bağlarda büyük zarara neden oldu ancak benim bağımda zarar yok. Yanımdaki komşu iki bağdan örnek vermek gerektirirse, bir komşum İtalyan dolu tül sistemiyle zirai don öncesi örtü altına aldı. Diğer komşu bağın sahibi almamıştı. Örtülü olan bağda sıfır zarar, örtülü olmayan bağda ise yüzde 70 zarar var. Ben de bugün örtüyorum." dedi.



"On yıl dayanıklı İtalyan dolu tül sistemi"


Sarıgöl-Baharlar Mahallesinden üzüm üreticisi Nuri Uyanık, İtalyan dolu tül sistemlerinde kullanılan örtülerin kullanım ömrünün on yıl olduğunu ifade ederek, "Bu sistemi kurmak için devlet bankası kredisi ile eskiden beş yıldı, şimdi üç yıl geri ödemeli olarak düşük faizli kredi veriliyor. Bunun devlet bankası yüzde 75’ini karşılıyor geri kalanı yüzde 25’ini çiftçi karşılıyor. Ben 15 dekarlık bağımı İtalyan dolu tül sistemiyle örttüm." diye konuştu.



Üzüm bağlarına İtalyan dolu tül sistemi uygulaması başlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir’de ‘Türk Mutfağı Haftası’ etkinlikleri başladı Türk Mutfağı Haftası kapsamında İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bir dizi etkinlik düzenledi. İzmir Valisi Süleyman Elban, "İzmir, gerçek anlamda bir gastronomi şehri olmuştur. Her türlü otun, sebzenin, meyvenin bulunduğu bu şehirde, mutfak kültürü inanılmaz bir çeşitliliğe ulaşmıştır" dedi. Türk mutfağının tarihi ve kültürel mirasını tanıtıldığı "Türk Mutfağı Haftası" etkinlikleri İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda organize edildi. Programa İzmir Valisi Süleyman Elban, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Sadık Doğruer, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, belediye başkanları, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Aralarında tescilli ürünlerin de bulunduğu yöresel lezzetler kurulan stantlarda katılımcılara tanıtıldı. Protokol üyleri ve etkinliğe gelen vatandaşlar, stantları gezerek ikramlardan tattılar. Türk mutfağının zenginliğini anlatan Vali Süleyman Elban, "Kaç yemeğimiz, kaç çorbamız, kaç salatamız, kaç tatlımız olduğunu bilmiyoruz. Üstelik henüz ticarileşmemiş ev yemeği kültürümüz var. Bu nedenle gastronomi alanında iddialı şehirlerde bile insanlar ’Biz dışarıda yemek yemeyiz, evdeki yemekler çok daha farklı, daha özeldir’ derken haksız sayılmazlar. Henüz ticarete konu olmamış lokantalarda evlerde yapılmayan çok özel yemekler var. Ayrıca geçmişte yapılmış ama zamanla kaybolmuş, unutulmuş yemeklerimiz de mevcut. İzmir’e gelince; iklimsel ve coğrafi avantajların tamamına sahip bir şehir olmasının yanı sıra, Anadolu’nun ve yakın coğrafyamızın yemek kültürünün tam bir özeti İzmir’de var. İzmir, gerçek anlamda bir gastronomi şehri olmuştur. Her türlü otun, sebzenin, meyvenin bulunduğu bu şehirde, mutfak kültürü inanılmaz bir çeşitliliğe ulaşmıştır. Üstelik artık yalnızca hünerli kadınlarımız değil, erkeklerimiz de bu zenginliğe katkı sunmakta, mutfağımız daha da güçlenmektedir" dedi. "İzmir’in gastronomi gizemi hiç bitmiyor" Şimdi bu süreci meslek yüksekokulları, üniversitelerin ilgili fakülteleri, liselerdeki turizm meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezlerindeki gastronomi bölümleriyle desteklendiğini belirten Vali Elban, "Buralardan mezun olan öğrencilerimiz sektör tarafından adeta kapış kapış alınıyor; çünkü sektör hala doygunluğa ulaşmış değil. İzmir artık uluslararası düzeyde kabul gören bir gastronomi şehri olmuş, Michelin yıldızlı restoranlarla bu tescil de somutlaşmıştır. Şehre gelen ziyaretçiler deniz ürünlerinden ot yemeklerine, et yemeklerinden kebaplara, sokak lezzetlerinden kahvaltıya kadar çok geniş bir yelpazede mutfağımızı tanımakta; ancak sadece küçük bir kısmını tadabilmektedirler. Bu nedenle İzmir’in gastronomi gizemi hiç bitmiyor; her gelişte yeni bir tatla karşılaşmak mümkün oluyor. Bana göre bu haftanın en önemli özelliği, bu kültürümüzün farkına varmak, zenginliğimizin bilincine ulaşmak ve bunu tüm kuşaklara her türlü araçla aktarmak olmalıdır. Ayrıca bu zenginliğe sadece övünmek için değil, ekonomik bir değer kazandırmak için de sahip çıkmalı, gastronomi turizmini desteklemeli, bu alanda ürün sağlayan yerel üreticilerin de bu değerden pay almasını sağlamalıyız" sözlerini ekledi. Hafta boyunca İzmir’de mutfak atölyesi, yemek tanıtımı, söyleşi, seminer gibi pek çok etkinlik düzenlenecek.
Şanlıurfa Şanlıurfa’da öğretmenlere masal eğitimi Şanlıurfa’da okul öncesi ve temel eğitim öğretmenlerine yönelik, Tarihin Sıfır Noktasında Masaldan Bilime temasıyla masal eğitimleri veriliyor. Karacadağ kalkınma Ajansı ile Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen Masaldan Bilime Söyleşisine Şanlıurfa’nın 13 ilçesi görev yapan 500 öğretmen katıldı. Masal Dede olarak bilinen yazar Yücel Feyzioğlu’nun konuk olduğu söyleşide masal anlatımının çocukların gelişimindeki önemi paylaşıldı. Katılımcılar, hem bilimsel hem de kültürel perspektifler eşliğinde masal anlatımının eğitimde nasıl bir araç olarak kullanılabileceğini keşfetme fırsatı buldu. Söyleşide konuşan yazar Feyzioğlu, "Masallarda gelenek, terbiye, edep gibi her şey işlenmiş, 1900’lü yılların başlarına kadar okullaşma oranı düşük kaldığı için nesillerin eğitiminde masal önemli bir yer tutuyordu. Binlerce yıl insanlar çocuklarını masal ile eğitmiş. Masal her şeye cevap veriyor. Terbiye, edep ve bilime yönlendirmesi gibi" dedi. Masallar ile büyüyen çocukların gelişiminin daha iyi olduğunu, masalların herkese yayılması gerektiğini belirten Feyzioğlu, masalların anne, baba ve çocuk arasında bir hatıra ve anı oluşturduğunu dile getirdi. "Masallar beyinsel olarak çocukları geliştiriyor. Masal okunmamış çocuklar büyüyor ama olgun insana dönüşemiyor, bilim ortaya koyamıyor, mesleğinde başarılı olamıyor." diyen Feyzioğlu, Şanlıurfa’da öğretmenlere masalların psikolojik etkilerini, öğrencilere masalları, velilere ise masalsız çocuk olmayacağını anlattığını belirtti. Öğretmenlerin yanı sıra öğrencilere ve velilere yönelik eğitimler Haliliye ve Harran İlçelerindeki bazı okullarda 23 Mayıs 2025 tarihine kadar sürecek.