GENEL - 04 Aralık 2017 Pazartesi 12:19

Önce hayvanlar için yürüteç yaptı, şimdi de çocuklar için mekanik el tasarlıyor

A
A
A
Önce hayvanlar için yürüteç yaptı, şimdi de çocuklar için mekanik el tasarlıyor

Mardin’in Derik ilçesinde aracının motoruna sıkışan kedinin ayaklarının ezildiğini fark edip, bu durumdan etkilenerek, yüzlerce engelli hayvana kendi imkanlarıyla yürüteç yapan Hasan Kızıl, şimdi de kollarını, elleri olmayan çocuklar için sıvadı.

Mardin’in Derik ilçesinde aracının motoruna sıkışan kedinin ayaklarının ezildiğini fark edip, bu durumdan etkilenerek, yüzlerce engelli hayvana kendi imkanlarıyla yürüteç yapan Hasan Kızıl, şimdi de kollarını, elleri olmayan çocuklar için sıvadı. Kızıl, tasarlamaya başladığı mekanik elleri, test aşamasını tamamladıktan sonra elleri olmayan çocuklar için ücretsiz üretecek. Kızıl, “Yapacağım mekanizmalarla engelli çocuklar oyuncaklarını tutabilecek ve kendilerini süper kahraman gibi hissedecek” dedi.


Mardin’in Derik ilçesine bağlı Kızıl köyünde ikamet eden 22 yaşındaki Hasan Kızıl’ın hayatı, aracının motoruna sıkışan kedinin ayaklarının ezildiğini görmesiyle değişti. Bu durumdan etkilenen Kızıl, yüzlerce engelli hayvan için yürüteç yaparak, hayata tutunmalarını sağladı. Yakın bir zamanda ise sokakta oynayan bir çocuğun ellerinin olmadığını fark eden Kızıl, bu kez kolları, engelli çocuklar için sıvadı. Mekanik el tasarlamaya başlayan Kızıl, işin üstesinden gelirse bunları da engelli çocuklara ücretsiz olarak verecek.



“Engelli çocuktan etkilendim”


2,5 yıldır engelli hayvanlar için ücretsiz yürüteç ve protezler tasarladığını anımsatan Kızıl, yeni projesinin çocuklar için olduğunu belirtti. Yolda yürürken yakar topu oynayan çocuklar arasında bir eli olmayan kız çocuğunun topu kavrayamadığı için elinden düşürdüğünü fark ettiğini ve bu duruma çok üzüldüğünü anlatan Kızıl, “Eksik bir şeyler olduğunu fark ettim ve artık neden çocuklar için bir şeyler yapmadığımı düşürdüm. Bana hediye olarak 3D printer verilmişti. Bununla çocuklara mekanik el yapmayı düşündüm. Bunu eller takıldığı zaman çocuklar su kabını, şişesini, bardağını her şeyi alabilecek” dedi.



“Kendilerini süper kahraman gibi hissedecekler”


Tasarımlarını PLA adı verilen doğan ve cilde uyan bir plastikten yaptığını aktaran Kızıl, “Çünkü çocuklar her şeyin en iyisini hak ediyor ve doğal bir plastik kullanmayı tercih ettim. Renkli yapma sebebim çocuklara protezlerini sevdirmek. Hem engelleri yok oluyor hem de süper kahraman gibi hissedecekler. İstedikleri her şeyi alabilecekler. Bunu geliştirmeye devam edeceğim. İlerde kol ve ayaklar da yapmayı planlıyorum” diye konuştu.



“Tamamen ücretsiz vereceğim”


Projesine, engelli nüfusunun fazla olması nedeniyle Mardin’de başladığını dile getiren Kızıl, “Geçen engelli bir çocuğa verdim tasarladığım eli. O an kaybettiğini geri kazanır bir his geldi ona. Hemen su şişesini ve elimdeki telefonu almıştı ve kendini süper kahraman gibi hissetmişti. Bunlar tamamen ücretsiz olacak. Çünkü çocukların o anki mutluluğunu görünce aşırı mutlu oluyorum ve bunun parayla olmayacağını düşünüyorum” ifadelerinde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi. Zonguldak’ta ilk kez düzenlenen Best Of Zonguldak etkinliği vatandaşlar ve iş adamlarından ilgi gördü. Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan’ın sunuculuğunu yaptığı organizasyonda Gazeteci Cem Küçük, organizasyonun ana sponsoru olan Elcab Kablo ile Zonsiad Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tıskaoğlu’nun ev sahipliğinde Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, Zonguldak kadın basketbol takımının kulüp başkanı Kanat Tan, çok sayıda iş adamlarının yanı sıra ve vatandaşlar katıldı. Zonguldak ilinin ilk vilayet olarak önemini vurgulayan Nejdet Tıskaoğlu, "Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Burada olmaktan çok mutluyuz. Zonguldak’ın kalkınması için hepimiz burada bir araya geldik. Birlik ve beraberlik içerisinde şehrimiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Zonsiad olarak 3-4-5 Mayıs’ta Zonguldak’ta bir fuar düzenliyoruz. Bunu Zonguldak’ın tüm illerinde tüm şehrimize yansıtmak istiyoruz. Bunun için çalışan Kerim Yılmaz burada. Levent Yaman kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ayrıca Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan Zonguldak’ımızın ilklerini paylaştı. Burada ödül alan arkadaşlarımız 2023 yılı boyunca güzel işlere imza attılar ve ödülü hak ettiler. Bu yıl ilki düzenlendi. Gelecek yıl daha büyük bir organizasyonla Zonguldak’ımızı farklı bir şekilde temsil edeceğiz" dedi. Organizasyonu önemini belirten gazeteci Cem Küçük, "Zonguldak’ı her zaman her yerde övgüyle konuşuyoruz. Bu organizasyon bu yıl ilk kez yapıldı, keyifli ve başarılı bir organizasyon oldu. Biz burada Zonguldak için çabalayan iş insanlarıyız. Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Ben burada doğup büyüdüm ve fırsat buldukça memleketime geliyorum. Bizler madenci çocuklarıyız. Gerek hükümet genelinde, gerek ise Türkiye genelinde Zonguldak’ımızı her yerde en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" dedi. Ayrıca Zonguldak kadın basketbol şampiyonu kulüp başkanı Kanat Tan ise konuşmasında, "Ben bu ödülü Zonguldak taraftarları için alıyorum. Zonguldak kadın basketbol takımımız şampiyon olarak Süper Lig’e çıkmaya hak kazandı, çok çalıştık çok emek verdik ve emeğimizin karşılığını aldık, Formamızın rengi kırmızı şehitleri ve mavi madenci tulumlarını temsil ediyor. Çocuklarımız madenci torunlarıdır. Zonguldak’ı her alanda en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Zonguldak halk oyunları ekibi gösterisinin ardından ödüller ve hediyeler takdim edildi.