ÇEVRE - 23 Temmuz 2018 Pazartesi 12:26

Güneydoğu’nun atıkları çevre dostu proje ile dönüşecek

A
A
A
Güneydoğu’nun atıkları çevre dostu proje ile dönüşecek

Mardin’de Haşimoğlu Çevre Entegre Atık Yönetimi A.

Mardin’de Haşimoğlu Çevre Entegre Atık Yönetimi A.Ş.’nin Midyat ilçesinde yapımına başladığı doğa dostu geri dönüşüm tesisi projesi ile Güneydoğu bölgesinin atıklarını çevreye kazandırılacak.


Projenin uygulamaya geçmesi ile birlikte Mardin’de ilk kez geri dönüşüm tesisi, mesire alanı ve hayvanat bahçesi bir arada olacak, hem çevre atıkları arındırılacak hem de ailelerin çocuklarıyla keyifle vakit geçirebileceği doğal bir park oluşturulacak. Proje kapsamında atık entegre tesisine 20 bin ağaç da dikilecek.


Midyat ilçesinde temeli 29 Aralık 2017’de atılan Haşimoğlu Çevre Entegre Atık Yönetimi A.Ş.’nin doğa dostu geri dönüşüm tesisinin yapımı hızla sürüyor. 22 milyon TL’lik yatırımla yapılan tesisin kısa süre içerisinde tamamlanması planlanıyor. Çevre Mühendisi Ahmet Batur, “Tehlikeli ve tehlikesiz atıkların bertaraf edileceği bir tesis yapmaya çalışıyoruz. Aslında sadece geri dönüşüm olacak bir alan değil, temel amacımız insanların geri dönüşüme daha duyarlı olabileceği mesire alanı hayvanat bahçesi ile sık sık ziyaret edebileceği bir alan olması” dedi.


Projede yer alan botanik bahçenin kapılarının vatandaşlara açık olacağını anlatan Batur, “İnsanlar gelip piknik yapabilecek, gezebilecekler. Hayvanat bahçesinde çocuklarıyla keyifli vakit geçirebilecekler. Hayvanat bahçesinde hem yöremize ait hayvanlar olacak hem de dışardan getireceğimiz hayvanlar bulunacak” diye konuştu.


Batur, “Burada ambalaj atıkları kağıt plastik karton pet geri dönüştürülecek. Demirler, metaller geri dönüştürülecek. Bölgemiz sanayi bakımından çok gelişmiş değil ama Batman, Diyarbakır illerinde petrol sanayisinin atıkları, endüstriyel atıkları geri kazanımı sağlamaya çalışacağız bir kısmını da bertaraf etmeye çalışacağız. Aynı zamanda bölgemizde bulunan çimento işletmelerine atıktan üretilmiş yakıt teminine çalışacağız” ifadelerinde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.