EKONOMİ - 06 Eylül 2018 Perşembe 13:32

Mardin meyvecilikte marka olma yolunda

A
A
A
Mardin meyvecilikte marka olma yolunda

Mardin İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Önen, kentin iklim ve toprak yapısı itibariyle sert kabuklu meyve üretiminde bölgede marka olabilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Mardin İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Önen, kentin iklim ve toprak yapısı itibariyle sert kabuklu meyve üretiminde bölgede marka olabilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi.


Mardin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Dicle Kalkınma Ajansı tarafından Meyveciliğin Geliştirilmesi Ortak Mali Destek Programı kapsamında kurulan ceviz, fıstık ve badem kapama meyve bahçelerinin kontrolleri İl Müdürü Özkan Önen, İl Müdür Yrdımcısı Zülkif Orak ve Proje Uygulama Birimi personelleri tarafından yapıldı. Kontroller sırasında açıklamada bulunan İl Müdürü Özkan Önen, Mardin ilinin iklim ve toprak yapısı olarak bütün tarımsal ürünlere elverişli, coğrafi yapısı bakımından özellikle sert kabuklu meyve fıstık, badem ve ceviz üretiminde bölgede marka olabilecek potansiyeli sahip olduğunu söyledi. Önen, meyveciliğin gelişmesi ile birlikte çiftçilerin mono kültür üretim desenini değiştirmek ve Mardin’de yaşanan su sıkıntılarının önüne geçmek için meyveciliği geliştirme programının çok önemli olduğunu ifade ederek, meyveciliğin geliştirilmesi ile beraber katma değeri yüksek ürünlerin üretileceğini bu ürünlerle hem çiftçinin hem de ilin ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirti.


Proje kapsamında Mardin’e bağlı 10 ilçede yüzde 75 hibeli toplam bin 100 dekar alanda kapama meyve bahçeleri kurulduğunu aktaran Önen, üreticilerin kurulan meyve bahçelerinden ürün alamaya başlamasıyla birlikte yoğun bir şekilde yeni talepler gelmeye başladığını ve üreticilerin meyveciliğe yöneldiğini söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Sıtma 24 saat içinde tedavi edilmeli Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Uluğ, son dönemde daha yaygın görülmeye başlanan Sıtma hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirdi. Sıtmayı sivrisineklerin plazmodium adlı paraziti insanlara bulaştırması yoluyla oluşan ateşli bir enfeksiyon hastalığı olarak tanımlayan Özel Ümit Batıkent Hastanesi Doktoru Mehmet Uluğ, “Sıtma, dişi anofel sivrisineklerinin ısırmasıyla bulaşır. Dişi sivrisinekler yumurtalarını beslemek için bir kan emerler. Bulaşma, sivrisineklerin sayısına ve hayatta kalmasını etkileyebilecek iklim şartlarına da bağlıdır” dedi. "24 saat içinde tedavi edilmeli" Dr. Uluğ, “Sıtma salgınlarının, uygun şartların oluşması halinde, sıtmaya karşı bağışıklığın düşük olduğu bölgelerde veya insanların iş bulmak için mülteci olarak yoğun sıtma bulaşan bölgelere geçtiğinde ortaya çıkabilir. Sıtma, göç alan ve mültecilerin yoğun olduğu bölgelerde daha çok görülen akut ateşli bir hastalıktır. Semptomlar genellikle enfektif sivrisineğin ısırmasından 10-15 gün sonra ortaya çıkar. İlk belirtiler ateş, baş ağrısı ve titremedir” diye konuştu. "Önlenebilir ve tedavi edilebilir" P. falciparum sıtmasının 24 saat içinde tedavi edilmezse ciddi bir hastalığa dönüşebileceğine dikkat çeken Dr. Uluğ, bunun sıklıkla ölüme yol açabileceğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Çocuklarda: şiddetli anemi, metabolic asidoz ile ilişkili solunum sıkıntısı veya serebral sıtma bulgularından bir veya daha fazlası görülebilir. Yetişkinlerde, çoklu organ yetmezliği sık görülür. Hayatı tehdit eden sıtma hastalığı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü, tüm sıtma şüpheli vakalarında tedavi uygulanmadan once mikroskopi veya hızlı tanı testi kullanılarak tanının doğrulanmasını önerir. Sıtma ilaçların etkinliğinin korunması, sıtma kontrolü ve eliminasyonu için kritik öneme sahiptir.” Korunma yolları ve aşı Hasta bireylerin tedavi edilmesi ve vektör kontrolünün sıtma iletimini önlemenin ve azaltmanın ana yolu olduğunu dile getiren Dr. Uluğ, “Hasta olan herkes özenle tedavi edildiğinde bulaş zinciri kırılacağı için enfeksiyon sayıları azalacaktır. Vektör kontrolünde ise; böcek ilacı uygulanmış cibinliklerin kullanılması ve iç mekanların ilaçlanması etkilidir. Riskli bölgelere yolculuk yapanlar da kemoprofilaksi ile sıtma önlenebilir. Sıtma parazitinin karmaşık yapısının aşı geliştirilmesini çok zor bir iş haline getiriyor. Ancak RTS, S/AS01 (RTS, S), Afrikalı çocuklarda sıtmayı önemli ölçüde azaltan ilk ve bugüne kadar ki tek aşıdır. Sadece en sık ve ölümcül sıtma paraziti olan P. falciparum’a karşı etkilidir” ifadelerini kullandı.
Van İpekyolu Belediyesinin 185 işçinin işine son vermesi protesto edildi Van’da sendika üyeleri ve işçiler, DEM Partili İpekyolu Belediyesinin ilk etapta 185 işçinin işine son vermesini protesto etti. DEM Partili İpekyolu Belediyesi, dün itibariyle 185 işçinin iş akdine son verirken 380 kişinin de iş sözleşmesini feshedileceği sinyalini verdi. Bugün HAK-İŞ Van Şubesi öncülüğünde, işten çıkarılanlar belediye binası önünde toplanarak kararı protesto etti. HAK-İŞ Van Şube Başkanı Fatih Akdeniz, burada yaptığı basın açıklamasında, 31 Mart’ta seçimi kazanan DEM Partili Canan Uzunay ve Cevdet Altındağ’ın 185 emekçiyi haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkardığını söyledi. Belediye başkanlarının ilk icraatının, İpekyolu halkına gece-gündüz, kar-kış, bayram, tatil demeden fedakârca çalışan işçileri, hiçbir gerekçe göstermeden işten çıkarmak olmasının iyi niyetle açıklanabilecek bir durum olmadığını ifade eden Akdeniz, “İşçi arkadaşlarımızın iş akitlerinin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın hemen ertesinde sonlandırılması, İpekyolu Belediyesi yöneticilerinin emeğe ve emekçiye bakışını, samimiyetsizliğini ortaya koymuştur. Seçimden önce belediye işçilerinden oy isteyen İpekyolu Belediyesi Başkanı Cevdet Altındağ, şimdi aynı işçileri sırtından vurmaktadır. Belediye emekçilerini seçim öncesinde sıçrama tahtası olarak gören ve sonra da onlara ihanet eden zihniyet, yenilmeye mahkûmdur. İpekyolu Belediyesi Başkanı Cevdet Altındağ, sendikamız üyesi 185 işçi arkadaşımızın iş sözleşmelerini hukuka aykırı şekilde feshetmekle kalmamış, 380 arkadaşımızın iş sözleşmesinin de feshedileceğinin sinyalini vermiştir” dedi.