ÇEVRE - 07 Kasım 2019 Perşembe 13:26

Mardin’de 135 bin fidan toprakla buluşacak

A
A
A
Mardin’de 135 bin fidan toprakla buluşacak

Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye genelinde 11 Kasım’da 11 milyonu aşkın fidanın toprakla buluşturularak ağaçlandırmada dünya rekoru kırılması amacıyla gerçekleştirilecek etkinlik için geri sayım sürüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye genelinde 11 Kasım’da 11 milyonu aşkın fidanın toprakla buluşturularak ağaçlandırmada dünya rekoru kırılması amacıyla gerçekleştirilecek etkinlik için geri sayım sürüyor. Bu kapsamda Mardin’de hummalı bir çalışma sürerken kentte 135 bin fidan dikileceği öğrenildi.


Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin 81 ilde 2023 farklı lokasyonda gerçekleştirilecek etkinliği duyurmasının ardından Mardin’de hummalı bir çalışma başladı. Mardin Orman İşletme Müdürlüğü, kentin 40 farklı noktasında 135 bin fidan dikecek. Vatandaşlar tarafından büyük destek gören kampanyada 5 bin gönüllü 11 Kasım’da fidanları toprakla buluşturacak.


Proje hakkında konuşan Mardin Orman İşletme Müdürü Siyamet Kaya, Mardin’in karasal bir iklime sahip olduğu için daha çok bölgeye özgü Antep fıstığı, alıç, badem, menengiç, ceviz, iğde ve mahlep fidanının dikileceğini söyledi. Kaya, "40 noktada 135 bin fidanı 5 bin kişiyle dikeceğiz. Bu işlemi 3 saat gibi bir sürede bitireceğiz. İnşallah şehrimiz yeşillenecek ve vatandaşlarımız rahat bir nefes alacak. Bin 306 dönüm arazide hizmet veren fidan şefliğimizden çevre illerde faydalanıyor. 2018 yılında 2 buçuk milyon fidan yetiştirdik. Bu sene 1 buçuk milyon fidan yetiştirdik. Bunlar daha çok bölgemizde yetişen ağaç türleri oluyor. Batman, Şırnak, Siirt ve bazen de Diyarbakır’a gönderiyoruz” dedi.


Proje ile ilgili hazırlıklarını tamamladıklarını anlatan orman mühendisi Serdar Acar ise, "Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı fidanlık şefliğimizde fidanlarımızın yüklenme işlemlerini yapıyoruz. Mardin’de müdürlüğümüz tarafından belirlenen 40 farklı noktada 135 bin fidan dikeceğiz. İnşallah Mardin’de vatandaşlarımızla birlikte 135 bin fidanımız toprakla buluşturacağız" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Nilüfer’de Engelliler Haftası ’Bizim Ev’in yıl sonu gösterisiyle tamamlandı Nilüfer Belediyesi tarafından Engelliler Haftası kapsamında hafta boyunca süren etkinlikler, Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi katılımcılarının hazırladığı "sıra gecesi" konseptli yıl sonu gösterisiyle tamamlandı. Nilüfer Belediyesi’nin Engelliler Haftası dolayısıyla düzenlendiği farkındalık etkinlikleri renkli bir kapanışa sahne oldu. Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi katılımcıları, Nazım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen yıl sonu gösterisinde bir yıl boyunca müzik ve halk dansları atölyelerinde yaptıkları çalışmaların meyvelerini sahneye taşıdı. Programa; Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman, Nilüfer Kent Konseyi Engelli Meclisi ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, çok sayıda engelli birey ve aileleri katıldı. Etkinliğin açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman, engellerin sanat ve sporla aşılabileceğini vurgulayarak, "Hafta boyunca birçok güzel etkinliğe ev sahipliği yaptık. Gördüğümüz tablo bize şunu bir kez daha ispatladı; fırsat verildiğinde, sanat veya spor fark etmeksizin tüm engelleri aşabiliyor ve birçok alanda başarılı olabiliyoruz. Önemli olan bir arada yaşama kültürünü edinmek ve bu farkındalığı hep birlikte oluşturabilmektir" ifadelerini kullandı. Erman, etkinliğe emek veren Bizim Ev eğitmenlerine ve çalışanlarına da teşekkür etti. Konuşmaların ardından sıra gecesi konseptiyle hazırlanan gösterilere geçildi. Sahneye ilk olarak Bizim Ev Halk Dansları ekibi çıktı. Yöresel oyunlardaki performanslarıyla dikkat çeken ekip, izleyicilerden büyük alkış aldı. Halk danlarının ardından sahne alan Bizim Ev Korosu, geceye türkülerle renk kattı. Koro ve solo olarak "Urfa’nı Etrafı", "Eşarbını Yan Bağlama" ve "Ürgüp’ün Bacaları" gibi sevilen eserleri seslendiren ekibe, salondaki izleyiciler de he bir ağızdan eşlik etti. Gecenin sonunda katılımcılara sıra gecesinde hazırlanan çiğ köfte ikram edildi.