EĞİTİM - 01 Mayıs 2021 Cumartesi 16:27

Mardin Artuklu Üniversitesi’nde tıp fakültesi kuruldu

A
A
A
Mardin Artuklu Üniversitesi’nde tıp fakültesi kuruldu

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar 5T vizyonundaki ilk T olan tıp fakültesinin kurulmasıyla birlikte 2 yıl sonra 200 yataklı bir hastane ve eğitim binasının faaliyete gireceğini bildirdi.


Mardin Artuklu Üniversitesi’nde tıp fakültesinin kurulması için bir yıldır hummalı çalışma yürütülürken, müjdeli haber dün gece resmi gazetede yayınlandı. Yayınlanan resmi gazetede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı ile Mardin Artuklu Üniversitesi’nde tıp fakültesinin kurulduğu bildirildi. 5T’de tıpla ilgili çalışmalarına dün itibariyle önemli bir müjdeyle hız vermeye başladıklarını kaydeden Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, “Biliyorsunuz Mardin Artuklu Üniversitesi 2007’de kuruldu. Kurulduğu andan itibaren aslında sosyal bilimler üniversitesi olarak kuruldu. Geldiğimiz bu noktada sosyal bilimler üniversitesi sosyal bilimler odağının yanında 5T diye özetlediğimiz bazı odak noktaları da yanına ekleyerek yoluna devam ediyor. Bu 5T kısaca özetleyecek olursak tıp, turizm, tarım, ticaret ve tasarımdan oluşuyor. İleride belki bu 5T’ye 6. T olarak teknolojiyi de eklememiz mümkün. Mardin Artuklu Üniversitesi’nde cumhurbaşkanımızın onayı ile birlikte kuruldu. Tıp fakültemizle birlikte çalışmalarımızın ilk T’si hayata geçmiş oluyor pratik olarak” diye konuştu.



“150 milyon TL’lik bir yatırımla kampüste 200 yataklı bir hastane ve tıp fakültesi eğitim binası yapma kararı var”


Aylar öncesinden bir hayırseverle birlikte tıp fakültesi kurmaya yönelik bir çalışmaya başladıklarını ifade eden Rektör Özcoşar, “Mardin Artuklu Üniversitesi’nde çok kıs bir süre içerisinde tıp fakültemizi kurup bir sağlık bilimleri üniversitesi olarak ta yolumuza devam edeceğiz. Tıp fakültesi ile ilgili çalışmalarımız aslında bu karar çıkmadan önce başlamıştı. Yaklaşık 150 milyon TL’lik bir yatırımla bir hayırseverimizin şu anda kampüsümüzün bulunduğu yerde 200 yataklı bir hastane ve tıp fakültesi eğitim binası yapma kararı var. Buna yönelik çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.


Gelecek yıldan itibaren kadroyu büyük bir oranda tamamlayıp 30 öğrenciyle tıp fakülteyi hayata geçirmeyi planladıklarını vurgulayan Rektör Özcoşar, “En kısa sürede bunları aktif hale getirip hayata geçirmeyi planlıyoruz. Açıkçası şu anda çok net bir tarih vermemiz mümkün değil. Ama 2 yıllık bir tarih öngörüyorum. Bununla birlikte bu yıl öğrenci almamız mümkün olmayacak. Mardin devlet hastanesi ve sağlık müdürlüğü ile ortaklaşa çalışmalarımıza hızlıca başlayacağız” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Satın almaya son, kıyafetlerini dönüştürüp yenileyecekler Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinlikleri kapsamında kıyafetlerin geri dönüşümü konusunda atölye çalışması düzenledi. Etkinliğe katılan vatandaşlar, yeni kıyafet satın almadan yenilemeyi ‘Gardroplarımızdaki Olimpik Havuzlar’ başlıklı atölyede öğrendi. Muratpaşa Belediyesi’nin çevre duyarlılığına dikkat çekmek amacıyla 2023’te başlatılan Bahçede Yaşam Var etkinlikleri farklı konularla devam ediyor. Muratpaşa Belediyesi Başkan Vekili Canan Keleş’in katıldığı etkinlik, Demircikara Mahallesi Şirinler Parkı’nda düzenlendi. Kot pantolon üretimi için 7 bin 500 litre su kullanılıyor Tekstil ürünlerini konu alan ‘Gardroplarımızdaki Olimpik Havuzlar’ başlıklı atölye, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mine Aydoğan’ın anlatımıyla gerçekleşti. Aydoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) 2019’da yayınladığı raporuna göre küresel giyim üretimde tek bir kot pantolon üretimi için 7 bin 500 litre su kullanıldığının altını çizdi. Mine Aydoğan, giyim alanında hızla artan tüketim kültürünün azaltılması ve kıyafetlerin geri dönüştürülmesinin çevre korumada önemli bir unsur olduğunu söyledi. Aydoğan ayrıca çeşitli teknikler kullanarak geri dönüştürdüğü kıyafet koleksiyonunun yapım aşamalarını da katılımcılarla paylaştı. ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinlikleri devam edecek Muratpaşa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ceren Şahin, 2023’te başlattıkları ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinliklerini kent sakinleriyle buluşturarak devam ettirmeyi planladıklarını söyledi. Şahin, “Geri dönüştürülebilir her türlü atıkla ilgili nasıl tasarruf sağlayabilir, nasıl tekrar kullanabiliriz, geri dönüşüme gitmeden önce evlerimizde nasıl tasarrufa teşvik edebiliriz diye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. “Öğrendiğim tekniklerle, kıyafetlerimi yenileyeceğim” Etkinliğe sosyal medya hesapları üzerinden haberdar olarak katıldıklarını ifade eden Dilek İnce, kızının ikinci el sürdürülebilirlik mağazası olduğunu ve bu atölyede yeni teknikler öğrenerek faydalı olacağı heyecanını taşıyarak geldiğini söyledi. Farklı yenileme tekniklerini bu çalışma sayesinde öğrendiğini aktaran İnce, "Hocamız kıyafetlerini kendisi yapmış, bayıldık, şahane. Evimde dün akşam kıyafet toparlıyordum. Şimdi burada öğrendiğim tekniklerle, onları yenileyeceğim" diye konuştu. Aydoğan, yenileme tekniklerinin yanı sıra pantolonları bluz, şalları etek, pareoları fular gibi farklı formlarda kullanarak, kıyafet çeşitliliğinin alışveriş yapmaya gerek duymadan sağlanabileceğini gösterdi.