KÜLTÜR SANAT - 19 Kasım 2022 Cumartesi 10:33

Mardin’de taklacılar tescil edilmeyi bekliyor

A
A
A
Mardin’de taklacılar tescil edilmeyi bekliyor

Mardinli kuş severler, taklacı güvercinlerin coğrafi tescil almasını istiyor.

Mardinli kuş severler, taklacı güvercinlerin coğrafi tescil almasını istiyor.


Mardin’de taklacı güvercin severler dünyada bulunan taklacı güvercin türünün Mardin’den yayıldığını iddia ederek, coğrafi tescil almasını bekliyor. Sivas’ta coğrafi tescil için yapılan çalışmaları doğru bulmadıklarını belirten taklacı güvercin severler, Sivas ilinde bulunan güvercinlerin Mardin’den götürüldüğünü ileri sürdü. Güvercin besleme sevgilerini atalarından aldıklarını belirten Mardinli kuş severler, coğrafi tescil için yetkililerin harekete geçmesini istiyor.



“Taklacı güvercin ırkı dünyaya Mardin’den yayılmıştır"


Dünya geneline taklacı güvercin türünün Mardin’den yayıldığını belirten Orhan Kaynak, “Mardin güvercini dünya genelinde kendisini ispatlamış bir markadır. Mardin güvercinin özellikleri uzaktan dalış yapmasıyla, hedefe gelmesiyle ve uzun geniş gezmesiyle biliniyor. Mardin’in kuruluş yılı bilinmiyor belki bin yıllardır belki de yüzyıllardır bu şehir kurulduğundan itibaren güvercin sevgisi var. Bizde ata ve dedelerimizden kalma bir sevdadır, bu durumda bize verdikleri bir hediyedir. Bu hayvanlar başka hiçbir hayvanda olmayan bir oyun sergiliyor. Taklacı güvercin ırkı dünyaya Mardin’den yayılmıştır. Ben şuan Sivas’ın Kangal köpeğine Mardin’in Kangal Köpeği diyemem, insanlar bana güler. Bizim bazı çalışmalarımız var. Bir büyüğümüz ‘Yediden Yetmişe Taklacı Güvercin Sevdası’ adında güvercinleri konu alan bir kitap yazmış. Şuan tek ihtiyacımız Mardin güvercinini tescillemektir” şeklinde konuştu.



“Mardin’in geçmişi binlerce yıl öncesine dayanır, kuşlara göre ev yapılmıştır”


Mardin’de evlerin kuşlara göre inşa edildiğini belirten Özkan Büyüktaş, “Buranın 2 çeşit kuşu var; tırnaktan paçalı ve açık renkli olarak. Diğer şehirlerin; Konya, Kayseri ve Sivas kuşları havacı kuşlardır onlar toplu halde uçarlar. Ancak buradaki kuşlar tek olarak uçurulur. Taklacı kuşların buradan yayıldığını düşünüyorum. Mardin’in geçmişi binlerce yıl öncesine dayanır, kuşlara göre ev yapılmıştır. Ancak başka bir kente, Sivas’a gittiğimizde kuşlara göre ev yapılmamıştır. Sivas’ın Kangal köpeği meşhurdur, Mardin’in de taklacı güvercini meşhurdur ve tüm dünyaya da buradan gitmiştir. Şanlıurfa, Kırıkkale, Ankara, Sivas ve Konya illerine de buradan kuş gitmiştir. Burada gelip araştırma yapsınlar. Kuşları görsünler, Türkiye’nin her yerine gitsinler. Buradaki kuşların özellikleri farklıdır. Gümüş renkli kuşlar Mardin’e ait, bunların araştırılmasını istiyoruz. Ancak gelmiyorlar, gelip araştırsalar görecekler” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Nevşehir ’Dur’ ihtarına uymadı, 122 bin lira ceza yedi Nevşehir’de polisin ’dur’ ihtarına uymayan 15 yaşındaki motosiklet sürücüsü, önce motosiklet ile daha sonra da yaya kaçmaya çalıştı. Yakalanan sürücüye 122 bin lira para cezası kesildi. Güzel Yurt Mahallesi 80. Yıl Bulvarı üzerinde uygulama yapan trafik polisi ekiplerinin ’dur’ ihtarına uymayan 15 yaşındaki plakasız motosiklet sürücüsü İbrahim P., kaçmaya başladı. Polis ekiplerinin ihbarı üzerine bölgeye polis ekipleri sevk edildi. Sevk edilen ekiplerin de ’dur’ ihtarına uymayan sürücü, mahalle aralarına girerek izini kaybettirmeye çalıştı. Polis ekiplerinin kendilerini takip ettiğini fark eden sürücü tekrar kaçmaya başladı. Ürgüp Caddesi üzerinde ters şeritten kaçan ve kavşaklara ters şeritten giren çocuk sürücü kırmızı ışıklarda da durmadı. Polis ekipleri motosikletin gidiş istikametinde gerekli tedbirleri alarak motosiklet sürücüsünü durdurmaya çalıştı. Yaklaşık 15 dakika kadar polis ekiplerinden kaçan sürücü Cevher Dudayev Mahallesi Aksaray Caddesi üzerinde yakalanacağını anlayınca motosikleti yol kenarına bırakarak, motosiklette yolcu olarak bulunan 15 yaşındaki arkadaşı ile birlikte kaçmaya devam etti. Ekiplerin kovalamacası sonrasında yakalanan sürücü ve motosiklette yolcu olarak bulunan arkadaşı ekipler tarafından gözaltına alınarak çocuk şube ekiplerine teslim edildi. Yapılan sorgulamada çocuk sürücünün ehliyetinin olmadığı ve bu nedenle kaçtığı belirlendi. 15 yaşındaki sürücüye çeşitli maddelerden 122 bin lira ceza yazıldı. Motosiklet trafikten men edildi.
Kütahya Kütahya’da şehir içi toplu taşıma ücretlerine zam Kütahya’da şehir içi toplu taşımada uygulanacak yeni bilet ücretleri, Belediye Meclisi’nde yapılan görüşmelerin ardından oy çokluğuyla kabul edilerek yürürlüğe girdi. Kütahya Belediye Meclisi’nin 3. Dönem 1. Olağan Toplantısı, Belediye Başkanı Eyüp Kahveci başkanlığında gerçekleştirildi. Yeni yılın ilk meclis toplantısında gündem maddeleri tek tek ele alınırken, şehir içi ulaşımı doğrudan ilgilendiren ücret tarifesi görüşmeleri öne çıktı. Toplantının üçüncü gündem maddesinde, Kütahya Minibüsçüler, Servis Araçları ve Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanlığı tarafından sunulan fiyat artışı talebi müzakere edildi. Söz konusu talep, Belediye Meclisi’nin 3 Aralık 2025 tarihli ve 354 sayılı kararıyla Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilmişti. Eşel Mobil Sistemi kapsamında değerlendirilen talep doğrultusunda hazırlanan komisyon raporu, meclis üyelerinin onayına sunuldu. Yapılan oylama sonucunda yeni tarife oy çokluğuyla kabul edildi. Kabul edilen düzenlemeye göre, şehir içi toplu ulaşımda tam biniş ücreti 30 lira olarak belirlendi. İlkokul ve lise öğrencileri için indirimli kart ücreti 17 liraya, üniversite öğrencileri için biniş ücreti 24 liraya yükseltildi. Üniversite öğrencilerine yönelik ikamet kartı ücreti 22 lira olarak güncellenirken, üniversite hattı olarak bilinen 16 numaralı hatta biniş bedeli 12 lira oldu. Basın kartı kullanan yolcular için ücret 20 lira olarak belirlenirken, kredi kartı ile yapılan binişlerde ücret 30 lira, banka komisyonu ise 6 lira olarak uygulanacak. NFC ve QR kod ile yapılan temassız ödemelerde biniş ücreti 38 lira olarak belirlendi. Aktarma ücretinde ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi ve bu bedel 10 lira olarak korunmaya devam edecek. Yeni ücretlerin, belediye tarafından belirlenecek tarihten itibaren uygulanacağı bildirildi.