ASAYİŞ - 09 Ağustos 2019 Cuma 11:55

HDP’li Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde baskı, zorlama, sürgün ve mobbing iddiası

A
A
A
HDP’li Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde baskı, zorlama, sürgün ve mobbing iddiası

HDP’li Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı İnovasyon Grafik Tasarım Şube Müdürlüğü bünyesinde grafik tasarımcısı olarak çalışan Halil İbrahim Eldem’in, herhangi bir bilgilendirme yapılmadan ilk olarak Çevre Koruma Daire Başkanlığı’na ardından da Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı’na sürgün edilerek işi bırakmaya zorlandığı öne sürüldü.

HDP’li Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı İnovasyon Grafik Tasarım Şube Müdürlüğü bünyesinde grafik tasarımcısı olarak çalışan Halil İbrahim Eldem’in, herhangi bir bilgilendirme yapılmadan ilk olarak Çevre Koruma Daire Başkanlığı’na ardından da Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı’na sürgün edilerek işi bırakmaya zorlandığı öne sürüldü.


HDP’li Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde baskı, zorlama, sürgün ve mobbing iddiaları her geçen gün artarak devam ediyor. Son olarak Grafik Tasarım Şube Müdürlüğü bünyesinde grafik tasarımcısı olarak çalışan Halil İbrahim Eldem’in, herhangi bir bilgilendirme yapılmadan ilk olarak Çevre Koruma Daire Başkanlığı’na ardından da Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı’na sürgün edilerek işi bırakmaya zorlandığı öne sürüldü.


İddiaya göre, baskı ve zorlama ile sürgün edildiği Sağlık İşleri Daire Başkanlığı bünyesindeki hayvan hastanesinde tedavi gören hayvanların bakımına zorlanan Eldem, herhangi bir tecrübe ve eğitimi olmaması nedeniyle sedye ile yaralı bir köpeği taşıdığı sırada köpeğin saldırısına uğrayarak kolundan ısırıldı. Köpeğin saldırısına maruz kalan Eldem, iş göremez raporu alarak kendisini sürgün edenler hakkında şikayetçi oldu.



Herhangi bir eğitim yapılmadı


Grafik tasarımcısı olduğunu daire başkanı ve şube müdürüne bildirmesine rağmen görevinde herhangi bir değişim yapılmadığını savunan Eldem, “Kayyum dönemi bittikten sonra 2 sürgün şeklinde görevlendirme aldım. Birincisi Çevre Koruma Daire Başkanlığı, ikincisi Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı. Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı’nda hayvan hastanesine görevlendirildikten sonra personel şube müdürüne daire başkanıma ve birim şube müdürüme bilgilendirmelerde bulundum. Benim bu konu hakkında bilgim yok, ben grafik tasarımcıyım şeklinde. Buna rağmen hiç bilgilendirme yapılmadı. Bir eğitim yapılmadı. Görev değişikliği yapılmadı. Ve ardından geçtiğimiz hafta köpek tarafından ısırıldım” dedi.



“Müdür, personel hakkında bilgi sahibi değil”


Kent AŞ’nin Müdürü Cebbar Leygara’nın hazırladığı liste ile Genel Sekreter imzasıyla Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı’na görevlendirildiğini dile getiren Eldem, “Cebbar Leygara’nın personel hakkında pek bilgi olmadığını düşünüyorum. Çünkü biz kendisine meslek kodumuzun da grafik tasarımcı olduğunu belirttik. Buraya görevlendirildikten sonra kendilerini uyarmama rağmen tekrar orada görevim devam etti. Hayvanları sevdiğim için burada çalışmam pek bir sorun teşkil etmedi benim için. Sonuçta belediyenin neresinde çalışsak bizim için hizmettir. Hayvanlar da Allah’ın sessiz kulları olduğu için orada da çalışmaktan onur duydum. Hayvanları seviyorum. Orada hayvanlara nasıl yakınlaşacağını bilmediğim için yaralı bir havyanı sedyeye taşırken canı acıdı ve kolumu ısırdı. Bu konuda şube müdürlerime gittiğim zaman benden önce birim sorumlusu arkadaşa göndermeyin burada pansumanını yapsın dediklerini öğrendim” diye konuştu.



“Kanuna aykırı şekilde çalıştırıyorlar”


Psikolojik olarak bir baskı gördüklerini belirten Eldem, “Sürekli doktorlarıma gidiyorum. Şuanda kuduz aşılarım devam etmekte. Her gün hastaneye gidip pansumanı yeniliyorum. Tedavim devam ediyor. Görevlendirme yapılırken kimin imzası var, kimler benden sorumluysa onlardan şikayetçi oldum. Öncelikle bu konu hakkında KENT AŞ Müdürünü bilgilendirmiştim bilgim olmadığına dair. KENT AŞ müdürü Cebbar Leygara’dan şikayetçi oldum. Ardından daire başkanıma söyledim. Daire başkanıma söylediğim zaman odasına davet etmek yerine yol üzerinde yapacak bir şey yok beden işçisiniz işi bırakmamızı istiyorlardı. Burada bir mobbing uygulanıyor. Psikolojik olarak bir baskı görüyoruz. Bize ait olmayan işleri yaptırıyorlar. Kanuna aykırı şekilde bazen 45 saatin üzerinde bazen 70 bazen 75 saat çalıştırıyorlar. Hafta sonları, öğle araları olmadan. Burada psikolojik olarak ağır bir mobbing var. Çalışmazsanız tutanak tutarız şeklinde tehdit dili kullanılıyor. 29 kodu ile işçileri çıkarıyorlar. Üstlerine hakaret şeklinde ve biz bunu kanıtlayamıyoruz” şeklinde konuştu.



“İstifaya zorluyorlar”


100’ü aşkın çalışanın sürgün edildiğini vurgulayan Eldem, konuşmasına şöyle devam etti:


“Özellikle gençlik merkezi, Mardinmasa gibi birimler aynı zamanda özel kalem emrinde olan personeller ya işten çıkarılıyor ya da ağır işlerin olduğu birimlere sürülüyor. Burada halkın içerisinde haysiyetini düşürüyorlar istifa etsinler diye. Çok çalıştırarak bedenin sınırlarını zorluyorlar. Kanunsuz olarak yüksek saatler, su ve yemek ihtiyaçlarından, sağlık standartlarından uzak şartlarda çalıştırıyorlar, sırf işi bırakalım diye.”


Hayvan hastanesinde ilaç ve mama sıkıntısı olduğuna dikkat çeken Eldem, hayvanlara küflü ekmek yedirildiğini ve her gece 1-2 tane hayvanın öldüğünü dile getirdi.


Konuyla ilgili belediyenin iş kazaları yetkilileriyle yapılan görüşmede ise gerekli iş güvenliği eğitimlerinin verildiği, yaşanan olayın spesifik olarak geliştiği öne sürüldü.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da hacı adaylarına uygulamalı eğitim Kütahya Müftülüğü tarafından hacı adayları için "Hac Hazırlık Semineri" düzenlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organizasyonuyla Musab Bin Umeyr Camii’nde düzenlenen Kütahya İl Müftüsü Dr. İrfan Açık’ın katıldığı seminerde, İl Müftü Yardımcısı Tahsin Ekim tarafından hac ibadetini yerine getirecek hacı adayları için Kabe maketi kullanılarak uygulamalı eğitim verildi. Eğitimde hacı adaylarına, hac ibadeti esnasında dikkat edilmesi gereken konular anlatıldı. 2024 Hacı adayları için iki günlük bir seminer düzenlediklerini söyleyen Kütahya İl Müftü Yardımcısı Tahsin Ekim, "Bu seminerlerimizde hacı adaylarımıza orada yapacakları ibadetlerle alakalı, otelde, yemekhanede, tavaf esnasında karşılaşacakları problemler ve bunların nasıl aşılabileceği ile alakalı, toplu yaşamanın kurallarını, neler yapılması gerektiğini anlattık. Akabinde de maketimizle, uygulamalı olarak, Kabe’de tavafın nasıl yapılacağı, umrenin, sa’yın nasıl yapılacağını ve Kabe’nin bölümlerini burada da dikkat edilecek hususlarla alakalı olarak, hacı adaylarımıza genel bir bilgilendirme yaptık. Allah tüm hacı adaylarımızın haccını kabul etsin. Allah nasip ederse Kütahya’dan ilk Müftülükle gidecek olan hacı adaylarımız ayın 23’ünde inşallah kafilemiz Altıntaş Havaalanından hareket ederek ilk önce Medine’ye, oradaki ibadetlerinden sonra Mekke’ye geçecekler. İnşallah arefe günü hacı olduktan sonra, 5 Temmuz günü Türkiye’ye dönüş yapmış olacaklar. Mevlam bu süre zarfında bütün hacı adaylarımızı, Arafat’ta hacı olmalarını, döndükten sonra da hacı kalmalarını, samimi bir Müslüman olmalarını, ilk önce bizlere sonra tüm hacı adaylarımıza nasip eylesin İnşallah" diye konuştu. Seminere katılan hacı adayları heyecanlı ve çok mutlu olduklarını dile getirdiler.
Hakkari Köprüden geçmek isteyen yaşlı adam dereye düştü Hakkari’de bahçe işleri için tarlasına giden H. İbrahim Keskin isimli vatandaşın Katramas Deresi’ne düştüğü bilgisi üzerine bölgede arama kurtarma çalışması başlatıldı. Alınan bilgilere göre olay, sabah saatlerinde Karşıyaka Mahallesi’nde meydana geldi. 60 yaşındaki H. İbrahim Keskin, Pirodan mevkiinde bulunan bahçesine giderken Katramas Deresi üzerindeki köprüden geçeceği sırada dengesini kaybederek dereye düştü. Olayın haber verilmesiyle bölgeye gelen AFAD ekipleri, halatlarla dere kenarına inerek çubuk yardımıyla arama çalışması başlattı. Bölgeye gelen İl Emniyet Müdürü İdris Yılmaz yetkililerden bilgi alırken sağlık ve itfaiye ekipleri de hazır bekletiliyor. Çalışmalara katılan Karşıyaka Mahalle Muhtarı Vahap Ataman, “Mahalle sakinleri, demir çubukları ve korkulukları tahrip olan köprü için defalarca şikayette bulundu. Fakat hiçbir önlem alınmadı. Köprü ve dere çok tehlikeli. Günde yüzlerce aile buraya pikniğe gelirken, yüzerce öğrenci de bu köprüden geçiyor. Bu sabah yine bahçesine giden yaşlı bir amcamız bu köprüden dereye düşüyor. Şu an arama çalışmaları devam ediyor. Debisi yükselen dere her yıl can alıyor. Lütfen yetkililer dere boyunca ıslah çalışması başlatsın ve köprüyü onarsın” dedi. Görgü tanığı Mustafa Taş ise köprünün karşı tarafında bahçe işleri yaparken yaşlı adamın bir anda kaybolduğunu belirterek, “Peşinden koştum fakat bulamadım. Geri dönüp ailesini aradım. Onlarda ekipleri aradı. Şu an arama çalışmaları devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Elazığ 41. Mühendislik Dekanları Konseyi toplantısı Elazığ’da başladı Elazığ’da Fırat Üniversitesi’nin ev sahipliğinde iki gün sürecek olan 41. Mühendislik Dekanları Konseyi toplantısı başladı. 41. Mühendislik Fakültesi Dekanlar Konseyi toplantısı, bu yıl Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 85 mühendislik fakültesi dekanının katılımıyla Fırat Üniversitesi (FÜ) ev sahipliğinde yapılıyor. FÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde toplantının öğleden önceki bölümünde, mühendislik fakültelerindeki eğitim-öğretim, kontenjan, mezunların istihdamı ve güncel konular ele alındı. Konsey Genel Kurulu’nun yapılacağı toplantının öğleden sonraki bölümünün ise görüş, öneri ve soru cevap kısmı ile son bulacağı bildirildi. ’’Bizim için gerçekçi olanı ele alıyoruz’’ Açılış konuşması yapan Mühendislik Dekanlar Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Berna Dengiz, ’’41. Mühendislik Dekanları Konseyi toplantısını Elazığ Fırat Üniversitesi’nde yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Birlikte olmak ve bu toplantıda birçok sorunumuzu konuşmak, paylaşmak, yeni öneriler geliştirmek için buradayız. Bildiğimiz gibi üniversiteler bilginin tek kaynağı olmaktan çıkmış durumda. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişim yaşamımızı ve toplumun yapısını bu denli değiştirmişken, yeni öğretim ilişkilerini oluşturmuşken, bu değişim ve dönüşüm içinde yetişen gençlerimizi iyi mühendis olarak yetiştirmenin yollarını birlikte bu toplantıda arayacağız. Yetkin mühendislik konusunu yeniden gündeme getirmemiz lazım. Özellikle deprem olayı bizim için artık kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Nitelikli eğitim programlarını çalışıyoruz. Endüstri 4.0’ı konuşuyoruz. Bizim için gerçekçi olanı ele alıyoruz. Bunları bugün ve yarınki toplantılarda birlikte konuşacağız” dedi. FÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş ise, ’’Üniversitemiz, yaklaşık 50 yıllık bir geçmişe sahip. Halihazırda 18 fakülte, 3 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulu ve 4 lisans enstitü ile eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bugün de ülkemizin çok farklı üniversitelerinden dekan hocalarımız bir araya geldiler. Buradaki dekan hocalarımız da muhakkak ülkemizde mühendislik alanının gitmekte olduğu yolu, mühendislik alanında müfredatlarımız yeni gelişmelere nasıl uyarlanabilir veya revize edilebilir gibi konular üzerinde çalışmalar yapacaklar. Bu çalışma rapor haline getirilecek. Hocalarımız, bunu muhakkak YÖK ile paylaşmış olacaklar. Bu ülkemizde mühendisliğin gelişmesi, milli teknoloji hamlelerinin bu coğrafyada gerçekleşebilmesi için muhakkak YÖK’e ışık tutacaktır. Bu yüzden hocalarımızın bugün ve yarın yapacakları çalışmanın çok kıymetli olduğuna inanıyorum” diye konuştu. İki gün sürecek olan toplantıya Elazığ Vali Yardımcısı Armağan Yazıcı, Elazığ Belediye Başkan Vekili Nazif Bilginoğlu, FÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Mühendislik Dekanlar Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Berna Dengiz ile dekanlar ve öğrenciler katıldı.