ÇEVRE - 12 Haziran 2019 Çarşamba 10:42

Karasu Çayı Mardin’de turizminin yeni gözdesi

A
A
A
Karasu Çayı Mardin’de turizminin  yeni gözdesi

Mardin Mazıdağı ilçesine bulunan Karasu Çayı, havaların ısınması ile birlikte vatandaşların yeni gözdesi oldu.

Mardin Mazıdağı ilçesine bulunan Karasu Çayı, havaların ısınması ile birlikte vatandaşların yeni gözdesi oldu.


Mazıdağı İlçesinin yaz cenneti olarak bilinen Karasu Çayı, turistlerin akınına uğramaya başladı. Yaz aylarındaki aşırı sıcaklardan kurtulmak ve serinlemek isteyen vatandaşlar Karasu Çayı’na akın ediyor. Piknik yapıp doğanın güzelliğinin tadını çıkaran vatandaşlar bölgenin turizme kazandırılmasını bekliyor.


Karasu Mahallesi sakinlerinden Sefer Demir, sıcakların artması nedeni ile çayın ziyaretçi akınına uğradığını söyledi. Demir, "Yazın çiftçilerin arazilerini sulaması nedeni ile Karasu Çayı’ndaki su seviyesinde azalmalar oluyor. Kışın yağışların fazla olduğu zamanda tekrar eski haline dönüyor. Burada şelale de var, birçok kişi bunu görmek için şehir dışından geliyor" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.