- 26 Mart 2020 Perşembe 16:06

Mardin’de 3D yazıcılarla koruyucu siper üretimi başladı

A
A
A
Mardin’de 3D yazıcılarla koruyucu siper üretimi başladı

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında AR-GE çalışmaları tamamlanan Mardin’deki Bilim ve Sanat Merkezlerinde 3D yazıcılarla yüz koruyucu siper üretimine başlandı.

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında AR-GE çalışmaları tamamlanan Mardin’deki Bilim ve Sanat Merkezlerinde 3D yazıcılarla yüz koruyucu siper üretimine başlandı.


Yeni tip korona virüs salgını nedeniyle artan yüz koruyucu siper talebine yanıt verebilmek için çalışma yürüten Artuklu Prof. Dr. Aziz Sancar ile Midyat Bilim ve Sanat Merkezi, sağlık çalışanlarına yönelik yüz koruyucu siperlerin üretimi ile ilgili AR-GE çalışmalarını tamamlayarak yüz koruyucu siperlerin üretimine başladı.


Yeni yatırımlar yaparak üretim kapasitesini artıracaklarını belirten Mardin İl Milli Eğitim Müdürü Şehmus Sümer, "Artuklu Prof. Dr. Aziz Sancar ile Midyat Bilim ve Sanat Merkezlerinde ayda 800 civarında yüz koruyucu siper maske üretebileceğiz. Yeni yatırımlar yaparak üretim kapasitemizi artıracağız. Üretilen siperleri bu süreçte fedakarca çalışan sağlık çalışanlarımıza ücretsiz ulaştıracağız. İl Sağlık Müdürlüğümüzle koordineli bir şekilde süreci yöneteceğiz. Dolayısıyla ürünleri piyasaya vermeyeceğiz. Sağlık Müdürlüğümüze ileteceğiz onlar da sağlık çalışanlarına iletecek. Böyle bir çalışmanın yapılması son derece gurur verici. Sürece katkı veren, BİLSEM’lerde görev alan yönetici ve öğretmenlerimize teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.


Üretilen yüz koruyucu siper maskeler, gece gündüz fedakarca çalışan sağlık çalışanlarına dağıtılacağını aktaran Artuklu Prof. Dr. Aziz Sancar Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Ahmet Gönenç, "İl Sağlık Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler sonucunda, özellikle sağlık çalışanları için büyük önem taşıyan yüz koruyucu siperlerin üretiminde sıkıntılar yaşanması üzerine, biz de BİLSEM’de yüz koruyucu siper üretimine başladık. Bir adedi yaklaşık 2 saatte üretilebilen ve kurumuzda 3D yazıcılarla ile sürdürdüğümüz üretim, ilerleyen günlerde 3D yazıcılarımızın artmasıyla artırılacak" diye konuştu.


Merkezde görevli bilişim ve robotik öğretmeni Muhammet Bilem ise, "Kurumda etkinlik ve proje tabanlı eğitimler veriyoruz. Yıllardır özel yetenekli öğrencilerimize 3D yazıcı eğitimleri veriyoruz. Siper maskeleri de 3 boyutlu yazıcılarımızla yazılımlarını yapıp plan denilen bir malzeme ile üretiyoruz" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Başkan Hürriyet Anıtkabir’i ziyaret etti İzmit Belediyesinde 2’nci dönemine başlayan Başkan Fatma Kaplan Hürriyet Anıtkabir’i ziyaret etti. Anıtkabir Özel Defterini imzalayan Hürriyet, "Size söz veriyorum, görevimi layıkıyla yerine getirmek için durmadan, yorulmadan çalışacağım" dedi. Yeni yönetim kadrosunu oluşturan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet Anıtkabir’i ziyaret etti. Çınar Çocuk Evi ve Çınar Akademi öğrencileri ile birlikte Aslanlı Yolu geçen Başkan Hürriyet mozoleye çelenk sundu. Anıtkabir Özel Defterini imzalayan Başkan Hürriyet, "Aziz Atatürk. 16 Ocak 1923’te Cumhuriyet’i kuracağınızın müjdesini verdiğiniz, ilk ve tek basın toplantısı yaptığınız, kadınlara seçme seçilme hakkının eninde sonunda verileceğini ilk kez müjdelediğiniz güzel İzmit’imiz sayenizde müjdelerin şehri olmuştur. Siz İzmit’i, İzmit sizi çok sevdi. İzmit’i yönetmek üzere kıymetli İzmitliler tarafından belediye başkanı olarak ikinci dönemime başlamanın verdiği onur ve sorumlulukla manevi huzurunuzdayız. İlkeleriniz ve devrimleriniz, yolumuzu aydınlatan birer meşale olarak önümüzde durmaktadır. Hedefimiz, sizin ’En büyük eserim’ dediğiniz Cumhuriyet’i korumak ve ileriye taşımak olacaktır. Bu kutsal görev yolunda bana güç veren değerlerinizi, adaletinizi ve bilgeliğinizi her daim hatırlayacağım. Size söz veriyorum, görevimi layıkıyla yerine getirmek için durmadan, yorulmadan çalışacağım. Ruhunuz şad olsun" dedi.
Burdur Burdurlu öğrenciler Yörük kültürünü yaşayarak öğrendi Burdur’un Tefenni ilçesinde Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine BESTE projesi çerçevesinde öğrencilere Yörük kültürünü aşılamak amacıyla temsili Yörük yaşantısı etkinliği düzenlendi. Etkinlikte Yörük çadırında Yörük çalgıları eşliğinde yöresel türküler söylenirken yüzlerce öğrenci aynı anda yöresel halk oyunlarını oynadı. Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı’nda başlatılan "Burdur’da Etkin Sürdürülebilir Tamamlayıcı Eğitim Projesi (BESTE)" çerçevesinde yıl boyunca öğrencilere yönelik çeşitli etkinlikler ve eğitim faaliyetleri düzenlendi. Proje çerçevesinde öğrencilere müfredat haricinde kişisel gelişimlerine de katkı sağlamak hedefleniyor. Burdur’un Tefenni ilçesinde bulunan Tefenni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrencilere Teke yöresinin ata kültürü olan Yörük kültürünü aşılamak amacıyla okul futbol sahasında temsili Yörük yaşantısı etkinliği düzenlendi. Futbol sahasına kurulan Yörük çadırında Yörük çalgıları olarak bilinen sipsi, cura, kabak kemane ve saz eşliğinde yöresel türküler söylenirken bir yandan da Yörüklerin günlük yaşamlarında kullandığı malzemeler ve binek hayvanları olan develer ile öğrencilere atalarının yaşantısı tanıtıldı. Yörüklerin başlıca yemeklerinden olan etki pilav, yayık ayranı ve gözlemelerin de dağıtıldı etkinlikte öğrenciler hep birlikte yöresel halk oyunlarını oynayarak unutulmaz bir an yaşadı. Etkinlikte konuşan Tefenni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Feyyaz Korkmaz, "ESTE projesi çerçevesinde öğrencilere Yörüklerin nasıl yaşadığını aktarmak amacıyla böyle bir etkinlik düzenledik. Düzenlediğimiz bu etkinlikte Yörük kültürünün nasıl olduğunu, Tefenni halkına ve öğrencilere güzel bir şekilde aktarmaya çalıştık. Kültürümüzdeki bu yöredeki sipsi, yayık ayranı, Yörüklerin kullandığı elbiseler, hayvanlar olsun bunları öğrencilere ve Tefenni halkına tanıtmaya çalıştık. Güzel bir program oldu, inşallah devamını da getireceğiz" dedi.