EKONOMİ - 08 Şubat 2024 Perşembe 14:16

Mardin’de sığınmacı, depremzede ve kadınların başarısı için restoran açıldı

A
A
A
Mardin’de sığınmacı, depremzede ve kadınların başarısı için restoran açıldı

Mardin’de ’Sığınmacı, Yerel ve Depremzede Kadınların Ekonomik Büyüme ve Başarısı için Kadın Girişimi Projesi’ çerçevesinde açılan restoran hizmete girdi.


Artuklu ilçesinde Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneğinin (MOKİD), Alman Welt Hunger Hilfe Derneği ve RTL (Radyo ve Televizyon) Medya Grubunun desteğiyle yürüttüğü proje ile restoran açıldı. 11 kadının istihdam edildiği restoranda, ihtiyaç sahiplerine ücretsiz yemek dağıtılıp, kadın kooperatiflerin hazırladığı ürünlerin satışı yapılarak kadınlara gelir sağlanacağını belirten MOKİD Başkanı Hülya Çelebioğlu, "2007 yılından beri bu işi yapıyorum. Derneğimizin amacı kadınlarımıza, hukuki, psikolojik ve sosyal destek sağlamaktır. Kadınları güçlendirmek için okuma yazma kursları, mesleki beceri kursları açmak ve bir taraftan da kadına yönelik şiddetle ilgili sahada savunuculuk yapmaktır. Burada 11 kişi istihdam edilmektedir. 3 depremzede, 3 mülteci ve 5 yerel olmak üzere 11 kişi istihdam ediliyor. Her gün değişen bir menümüz var. Ama sebze yemekleri etsiz ve etli yapıyoruz, Mardin’e ait mahalli yemeklerimiz var içli köfte, kaburga dolması gibi yemeklerimiz mevcuttur. Biz bu işi bir projeyle açtık. Alman Welt Hunger Hilfe ve RTL yani radyo televizyon tarafından desteklenmektedir. Bu işletme bir proje esasında sosyal bir projedir. Halktan çok iyi tepkiler aldık. Halkın ihtiyacı olan temiz, hijyen ve uygun fiyata olan bir yerin açılması ile bugün 50 gün oldu başlayalı. İlk etapta 10-15 kişi gelmeye başladı. Şimdi her geçen gün müşterilerimiz artmaktadır. Hem yemeklerimiz güzel hem de kalitemiz var ve çok uygun fiyata vermekteyiz" şeklinde konuştu.


Ülkede büyük bir deprem geçirdiklerini belirten Çelebioğlu, "Depremzedelerin kaldıkları yerlere biz lojistiğimizi yaptık ve evlerine ulaştırdık. Mardin’de yıllardır fırında ekmek vardır. İnsanlar ekmek almaya gidince birkaç tane de bağışta bulunur. Biz de askıda yemeği başlattık. Yemek yiyenler içinden gelirse birilerine de destek sağlamaktadır. Açtığınızdan beri 41’nci askıda yemeğimizi de aldığımızı söylemek isterim. Bunun yanı sıra bir de projenin içinde ücretsiz yemeğimiz var. Biz bu projede 3 bin 600 kişiye ücretsiz yemek de vereceğiz. Her gün 5 kişilik bir aileye yemek veriyoruz. 5 kişiye ayda 4 kere olmak üzere yani bizden 20 tane yemek alıyor. Biz aileyi bir kere değil 4 kere destekliyoruz. Bizim sosyal çalışmacı arkadaşlarımız var. Veri tabanımızda kayıtlı 12 bin ihtiyaç sahibi kadın var. Özellikle tek başına yaşayan ve çocukları olan kadınlara destek sağlamaktayız. Erkek olan ailelere de veriyoruz, eğer adam hastaysa, işi yoksa öncelikleri onlara göre sıralayıp sosyal çalışmacı arkadaşımız listesini verir ve burası onlara yemeğe götür. İsteyen burada yemeğini yiyebilir, isteyene de biz bu hizmeti kapıyı ulaştırabiliyoruz. Ev hanımları için de bir hizmet veriyoruz. Evde yaptıkları yemek, reçel gibi ürünleri buraya getirdiklerinde onlar yerine satabiliyoruz" dedi.



Mardin’de sığınmacı, depremzede ve kadınların başarısı için restoran açıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri OSB İtfaiyesi 2024’te 388 olaya müdahale etti Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi İtfaiyesi’nin 2024 yılı faaliyetlerine ilişkin bilgilendirmede bulundu. Başkan Mehmet Yalçın, Kayseri OSB İtfaiyesi olarak, 2024 yılında fabrika yangınları başta olmak üzere, konteynır yangınları, trafik kazaları ve iş kazalarına hızlı bir şekilde müdahale ettiklerini belirtti. Yalçın, “İtfaiyemiz 2024 yılında işletme tip yangınlar olarak tabir edilen 41 fabrika veya tesis yangını söndürmüş, toplamda 388 olaya müdahale etmiştir. Kayseri OSB İtfaiyesi, oluşabilecek tüm olumsuzluklara karşı sanayicimizin 7/24 hizmetindedir.” dedi. Başkan Yalçın, “Kayseri Organize Sanayi Bölgesi İtfaiyesi, 2024 yılında 41 fabrika ve 33 bölge dışı yangına müdahale ederek kısa sürede söndürülmesinde rol oynamıştır. Bu yangınlarda 25 bin 272 metreküp su ve 700 litre köpük ajanı kullanılmıştır.” şeklinde konuştu. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi İtfaiyesi’nin yalnızca yangınlara müdahale etmekle kalmadığını da vurgulayan Yalçın, “Yangınların kısa sürede önlenmesi amacıyla firmalarımızda yürüttüğümüz ilk müdahale eğitimlerimiz sayesinde, 2024 yılında 23 yangın büyümeden kontrol altına alınmıştır. Geçen yıl, 36 trafik kazası, iş kazası ve araç yangınına müdahale edilmiştir. Gelen ihbarların tamamında yerinde kontroller sağlanmıştır. Asılsız ihbar olarak kayıtlara geçen ihbar sayısı ise 68’dir. 2024 yılında Yapı Kullanma İzni, İtfaiye Raporu ve GES Sistemleri için toplamda 144 başvuruda bulunulmuştur.” diye konuştu. Başkan Yalçın, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “İtfaiyemiz 2024 yılında çeşitli illerde meydana gelen orman yangınlarının söndürülmesinde destek sağlamış, yangın söndürme ve arama kurtarma tatbikatlarına başarı ile iştirak etmiştir. İtfaiyemizin etkin bir şekilde çalışmalarını sürdürebilmesi maksatlı, araç onarım bakım ve yenileme faaliyetlerimiz aralıksız devam etmektedir. Bunun yanı 11 itfaiye aracı, 40 yakın personel, teçhizat ve eğitim noktasında yeterli konumda olduğumuzun tüm sanayicilerimiz tarafından bilinmesini isterim.” ifadelerini kullandı.