POLİTİKA - 21 Kasım 2025 Cuma 21:24

Milli Eğitim Bakanı Tekin: "Mardin’de derslik sayısı 3 bin 280’den 9 bin 675’e çıktı"

A
A
A
Milli Eğitim Bakanı Tekin: "Mardin’de derslik sayısı 3 bin 280’den 9 bin 675’e çıktı"

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2002-2003 eğitim öğretim yılında Mardin’de toplam 3 bin 280 derslik bulunduğunu, bu dersliklerin yaklaşık yarısının bugün ekonomik ömrünü tamamlamış durumda olduğunu belirterek, "Şu an ise sahip olduğumuz derslik sayısı 9 bin 675, bu gerçekten çok önemli. Aynı şekilde o gün 4 bin 779 öğretmenimiz var iken bugün Bugün 13 bin 905 öğretmenimiz var Mardin’de" dedi.


Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Mardin’de İl Milli Eğitim Müdürlüğünde İl Eğitim Değerlendirme toplantısına katıldı. Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Tekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakan olduğu tarihten itibaren eğitim yatırımlarının devrim niteliğinde ilerlediğini belirtti. Tekin, "2002’den itibaren 2003 ile başla bütün bütçe takvimlerimizde Milli Eğitim Bakanlığı hep birinci sırada yer aldı. Bu bir yanıyla benim biraz önce söylediğim demokratikleşme göstergeleri açısından ülkemizin farklı bir statüye kavuşturdu hem de eğitim öğretim altyapımız gerçekten çok güçlendi" dedi.



"Derslik sayımız 3 kat artmış durumda"


2002-2003 eğitim öğretim yılında Türkiye genelinde yaklaşık 360 bin derslik bulunduğunu hatırlatan Bakan Tekin, "O gün sahip olduğumuz derslik sayısının iki katından daha fazla dersliğimiz var şu anda. Yaklaşık olarak 360 bin civarında dersliğimiz vardı 2002-2003 eğitim öğretim yılında. Türkiye genelinde ekonomik ömrünü tamamlayanlar, yıkılanlar, depremde yıkılanlar vesaire düşündüğümüzde hemen hemen yarısı kadar bir derslik 2002 öncesinden kalmış oluyor. Dolayısıyla bugün sahip olduğumuz 750 bin dersliğe baktığımızda derslik sayımız işte 200 bin olduğunu kabul edersek en az 3 kat artmış durumda" ifadelerini kullandı.


Aynı gelişmenin öğretmen sayısında da yaşandığını vurgulayan Tekin, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"O gün öğretmen başına düşen öğrenci sayımız, bulunduğu nokta ülkemizin sıralaması açısından baktığımızda bugünkü ile kıyas bile kabul etmez bir noktadayız. Tabii bunlar bir taraftan uluslararası göstergeler açısından Türkiye’yi eğitim öğretim istatistikleri açısından farklı noktalara taşıyor. Bir taraftan da eğitim öğretimimizin nitelik olarak da daha verimli daha başarılı hale gelmesine sebep oluyor. Bunun göstergesi de yine uluslararası derecelendirme ve ölçme değerlendirme mekanizmaları, Pisa, Teams gibi sınavlar. Oralarda da baktığımızda ülkemiz gerçekten çok farklı bir noktaya erişmiş oluyor. Bunları anlatma sebebim şu; dün bütçe görüşmelerimizi yaptığımız için sıcağı sıcağına bunları da bir kez daha paylaşmak istedim. Aynı göstergeler Mardin içinde geçerli. Biz dün geç saatlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden ayrıldık. Sabahleyin erken saatlerde Diyarbakır üzerinden Mardin’e geldik. Mardin’de bu anlamda hem il değerlendirme toplantısı hem öğretmen arkadaşlarla sohbet hem okul ziyaretleri yaptık. Bu değerlendirme toplantımızda şunu gördük, Türkiye ile ilgili biraz önce söylediğim rakamların benzeri Mardin için de geçerli."



"Mardin’de derslik sayısı 3 bin 280’den 9 bin 675’e çıktı"


2002-2003 eğitim öğretim yılında Mardin’de toplam 3 bin 280 derslik bulunduğunu, bu dersliklerin yaklaşık yarısının bugün ekonomik ömrünü tamamlamış durumda olduğunu belirten Bakan Tekin, "Şu an ise sahip olduğumuz derslik sayısı 9 bin 675, bu gerçekten çok önemli. Aynı şekilde o gün 4 bin 779 öğretmenimiz var iken bugün Bugün 13 bin 905 öğretmenimiz var Mardin’de. Bu tabii istatistiklere de yansıyor bu rakamlar. Mesela ilköğretimde 2002-2003 eğitim öğretim yılında derslik başına düşen öğrenci sayımız 50, orta öğretimde 37, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı itibarıyla baktığımızda da ilköğretimde 35, orta öğretimde 28" şeklinde konuştu.


Tekin, ilköğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısının 50’den 24’e, ortaöğretimde 37’den 20’ye düştüğünü; öğretmen başına düşen öğrenci sayısının ise ilkokullarda 35’ten 20’ye, ortaokullarda 15’e, ortaöğretimde ise 28’den 13’e indiğini ifade etti. Bu rakamların OECD ortalamalarına yakın olduğunu belirtti.


UNDP raporlarına göre Türkiye’nin, dersliklerinin tamamı internet erişimi bulunan ve etkileşimli tahtalarla donatılan nadir ülkelerden biri olduğunu aktaran Tekin, "Fiziki altyapıyla birlikte teknolojik altyapının da güçlendirdik. 2024-2025 eğitim öğretim yılı başı itibarıyla da Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adıyla programlarımızı revize ettik. Programlarımızı revize ederken de şunu söyledik, dedik ki fiziki altyapı, teknolojik altyapı itibarıyla artık bambaşka bir Türkiye var. Dolayısıyla programlarımızı da buna göre revize etmemiz gerekiyor" dedi.


Toplantıya Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, AK Parti Mardin Milletvekilleri Faruk Kılıç ve Muhammed Adak, AK Parti Mardin İl Başkanı Mehmet Uncu, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Eyyüpkoca ve ilçe milli eğitim müdürleri katıldı.



Milli Eğitim Bakanı Tekin: "Mardin’de derslik sayısı 3 bin 280’den 9 bin 675’e çıktı"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisa TSO’dan sürdürülebilir üretim çağrısı Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (Manisa TSO) Başkanı Mehmet Yılmaz, iklim değişikliğinin tarım ve üretim üzerindeki etkilerine dikkat çekerek verimli, dijital ve ölçek ekonomisine dayalı yeni bir üretim modeline geçilmesi gerektiğini vurguladı. Yılmaz, sürdürülebilir büyüme için üretici ve yatırımcının desteklenmesinin şart olduğunu ifade etti. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (Manisa TSO) Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Ümit Türek başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, iklim değişikliğinden küresel ticarete, finansmana erişimden yatırım ortamına kadar birçok başlıkta önemli değerlendirmelerde bulundu. Toplantının açılışında Ramazan ayının birlik ve dayanışma duygularını güçlendirdiğini belirten Başkan Mehmet Yılmaz, Ramazan’ın ülkeye ve tüm İslam Alemine huzur ve bereket getirmesi temennisinde bulundu. İklim değişikliği ve tarım vurgusu Konuşmasında iklim değişikliğinin etkilerine geniş yer ayıran Yılmaz, bu yıl yağışların yoğun yaşandığını ancak ani ve aşırı yağışların sel ve su baskınlarına neden olarak çiftçi ve esnafı olumsuz etkilediğini ifade etti. Tarım kenti olan Manisa için su ve toprak yönetiminin hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, değişen iklim şartlarına uygun tarım politikalarının geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Verimsiz üretim modellerinin, küçük ve parçalı tarım arazilerinin ve rasyonel olmayan su kullanımının sürdürülebilir olmadığını belirten Yılmaz, ölçek ekonomisine dayalı, dijital çözümleri içeren ve dünya örneklerini dikkate alan yeni bir üretim anlayışına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Küresel gelişmeler ve ticaret Başkan Yılmaz, küresel siyasi risklerin piyasalar üzerindeki etkilerine de değindi. Ukrayna-Rusya savaşı, Orta Doğu’daki gelişmeler ve ABD merkezli ekonomik kararların küresel piyasalarda dalgalanmalara yol açtığını belirten Yılmaz, uluslararası kuruluşların 2026 ve 2027 yılları için dünya ekonomisinde yaklaşık yüzde 3 büyüme beklediğini, Türkiye için ise bu oranın yüzde 4 civarında öngörüldüğünü aktardı. Avrupa Birliği ile Hindistan arasında gündeme gelen ticaret anlaşmasının Türkiye açısından dikkatle takip edilmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, özellikle kimyasallar, plastik, kauçuk ve tekstil sektörlerinde rekabet şartlarının değişebileceğine işaret etti. Faiz ve finansmana erişim mesajı Konuşmasının sonunda ekonomik istikrarın güçlendirilmesi, enflasyonla mücadelenin sürdürülmesi ve üretim ile yatırım ortamının desteklenmesinin önemine değinen Yılmaz, üretim yapan, ihracat gerçekleştiren ve istihdam sağlayan işletmelerin finansmana erişiminin kolaylaştırılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Yüksek finansman maliyetlerinin yatırım ortamını zorladığını ifade eden Yılmaz, iş yapan ve üreten kesimin desteklenmesinin ekonomik istikrar açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Toplantı, gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından sona erdi.
Şanlıurfa Haliliye’ye 2 milyar liralık yatırım Dicle Elektrik, Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde bugüne kadar gerçekleştirdiği 2 milyar 168 milyon TL’lik yatırımla enerji altyapısını baştan sona yeniledi. Modern şebeke çalışmalarıyla muhtemel kesinti sürülerini en aza indirilirken, enerji verimliliğinde önemli bir artış sağlandı. Kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli enerji dağıtımı hedefiyle çalışmalarını sürdüren Dicle Elektrik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan altı ilde olduğu gibi Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde de sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarına devam ediyor. Şirket, son 13 yılda Haliliye ilçesine toplam 2 milyar 168 milyon TL tutarında yatırım gerçekleştirerek bölgenin enerji altyapısını baştan sona dönüştürdü. Merkezden kırsala kesintisiz enerji arzını amaçlayan yatırımlar sayesinde hem müşteri memnuniyeti arttı hem de enerji performansında gözle görülür iyileşmeler yaşandı. Bölge, mahalle ölçeğinde de güçlendirildi Dicle Elektrik’in Haliliye’de hayata geçirdiği altyapı yatırımları, arıza ve kesinti ihtimalini önemli ölçüde azaltırken, enerji verimliliğini üst seviyeye taşıdı. Şirketin sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda dijitalleşmeyi odağına alan çalışmalar; bakım, onarım ve yeni enerji nakil hatlarıyla desteklendi. Sırrın Mahallesi’ne 467 milyon TL, İmam Bakır Mahallesi’ne 160 milyon TL, Kısas ve Konuklu mahallelerine toplamda 150 milyon TL, Karşıyaka Mahallesi’ne 100 milyon TL ve Bağlarbaşı, Süleymaniye ile Yavuz Sultan Selim mahallelerine 100 milyon TL değerinde yatırım yapılarak, mahalle ölçeğinde de bölge güçlendirildi. Yatırımlar geleceğin enerji ihtiyaçlarını da karşılayacak Yapılan çalışmalarla Haliliye’de merkez mahallelerden kırsala kadar geniş bir alanda enerji altyapısı modernize edildi. Yeni trafo merkezleri, yer altı şebekeleri ve aydınlatma projeleriyle birlikte ilçede hissedilir düzeyde enerji kalitesi artışı sağlandı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Dicle Elektrik Şanlıurfa İl Müdürü Naci Obut, "Haliliye’de yaptığımız yatırımlar sadece bugünü değil, geleceğin enerji ihtiyaçlarını da karşılamaya yönelik. Dijitalleşme sayesinde arıza tespiti, bakım ve onarım süreçlerini daha hızlı yürütüyoruz. Özellikle kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın kesintisiz enerjiye erişimini önceliğimiz olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.