POLİTİKA - 20 Aralık 2011 Salı 19:28

BAKAN ÇAĞLAYAN`DAN SARKOZY`YE KINAMA

A
A
A
BAKAN ÇAĞLAYAN`DAN SARKOZY`YE KINAMA

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi eleştirerek, "Kendisini Türk milleti, hepimiz esefle kınıyoruz" dedi.
Ekonomi Bakanı Çağlayan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) işbirliğiyle düzenlenen "Türkmenistan’da Yatırım Olanakları ve İşbirliği Fırsatları" konferansına katıldı. ’Türkmenistan Tanıtım Günleri’ kapsamında gerçekleştirilen konferansta Türkmenistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Başımmurat Hocamammedov, Denizcilik Bakanı Meylis Mudtikov ve Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu da hazır bulundu.
MTSO’da yapılan toplantıda konuşan Bakan Zafer Çağlayan, Türkiye’nin son dönemde çok önemli başarılara imza attığını söyledi. Bu başarıların yanında bazı eksikler de bulunduğuna işaret eden Çağlayan, "Her güzelin bir kusuru olur, bizim de bir kusurumuz var; cari açığımız. Ama onu da ciddi manada çözecek önemli çalışmaların içindeyiz. Teşvik Yasası’nın üzerinde ciddi bir şekilde çalışıyoruz. Dış ticaret açığı vermiş olduğumuz sektörlerimizi tek tek inceliyoruz ve teşvik sistemimizi ona göre kuruyoruz"
diye konuştu.
Türkiye’nin, bütün dünya ülkeleriyle siyasi ve ekonomik ilişkilerini fazlasıyla geliştirdiğine dikkat çeken Çağlayan, bugün Türkiye’nin bölgesinde huzur ve barışın teminatı olan ve kıskanılan bir ülke olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Aynen Sarkozy’nin kıskandığı gibi. Kendisini Türk milleti olarak hepimiz esefle kınıyoruz. 22 Aralık’ta parlamentoda görüşülecek bu yasa. Güya Fransa’da ’Ermeni katliamı yoktur’ demeyi suç kabul edecekler. Sevsinler senin düşünce özgürlüğünü. Hani senin düşünce özgürlüğün, bunların hepsi lafta. Bakın tarih enteresan, 22 Aralık, önümüzdeki birkaç gün sonra. 22 Aralık nedir biliyor musunuz? Söylerken tüylerim diken diken oluyor. 22 Aralık 1979, ASALA alçaklarının, ASALA itlerinin Turizm Müşaviri Yılmaz
Çolpan’ı katlettiği tarihtir. Böyle bir tarihe denk getiriyorlar. Türk halkı bunu yemeyecek, Fransız halkı da bunu yemeyecek. Sen şu anda bir seçim krizine, bir popülizm nöbetine tutulmuş gibi 3-5 oy almak uğruna tarihsel bir şeye karışma. Bunu getirerek Türkiye-Fransa arasındaki ekonomik ilişkileri zedelemeye çalışıyor. Bazen insanlar kalbindekini diliyle söyleyemez. Bulunduğum mevki itibariyle size ’Fransız mallarını boykot edin’ diyemem. Sarkozy’nin yapmış olduğu bu hatalı davranış umarım ki, Türk halkını
Fransız mallarına karşı herhangi bir eyleme geçirmez. Bu tehlikeli oyundan ümit ediyoruz ki dönerler, dönmezlerse kendileri bilir."
"TÜRKMENİSTAN’A YATIRIM YAPMAK, TÜRK YATIRIMCININ BOYNUNUN BORCUDUR"
Türkiye-Türkmenistan ilişkilerini de değerlendiren Bakan Çağlayan, Türkmenistan’a yatırım yapmanın Türk yatırımcının boynunun borcu olduğunu söyledi. Bugün Türkmenistan’ın Türk işadamlarına gösterdiği ilginin takdire şayan olduğunu dile getiren Çağlayan, "Türkmenistan bizim kardeşimizdir. Türkmenistan da benim evim. Oraya gidişimiz bu sefer daha anlamlı olacak. Ocak ayında Türkmenistan’da bulunacağım. Türkiye’den ve Mersin’den kalabalık bir ekiple gideceğiz. Yapacağımız bu çalışmalarla Hans’ın yatırım
yapması yerine, Hasan’ın yatırım yapmasını sağlayacağız. Bizi, Türkmenistan’a bağlayan çok büyük bir bağ var, ortak değerlerimiz var. Türkülerimiz, ağıtlarımız bir. Biz ’Köroğlu’ diyoruz, onlar da ’Goroğlu’ diyor. İki gün birlikte kalsak, aramızda tercümana bile gerek kalmaz" diye konuştu.
Türk müteahhitlik sektörünün bugün dünyada 207 milyar dolarlık taahhüt gerçekleştirdiğini, Türkmenistan’da bu sektörde yapılan işlerin ise yüzde 10’un üzerinde olduğunu anlatan Çağlayan, Türkmenistan’ın inşaat işlerinin yüzde 90’ını Türk işadamlarına verdiğini kaydetti. "Bu ilgiyi karşılıksız bırakamayız. Dükkan sizin, 24 saat açık. Gerek serbest bölge gerek organize sanayi bölgesi, gerek liman konusunda desteğe hazırız. Teknik işbirliğinde sonuna kadar sizlerle birlikte olacağız" ifadelerini kullandı.
TÜRKMEN BAKANLARDAN TÜRK YATIRIMCILARA ÇAĞRI
Türkmenistan Denizcilik Bakanı Meylis Mudtikov ise, özellikle denizcilik alanında yapılacak yatırımlar için Türk işadamlarını ülkesine davet etti. Mersin Limanı’nı gezdiğini ve çok beğendiğini, buradaki deneyimleri ülkesine taşımak istediğini ifade eden Mudtikov, bu konuda işbirliği yapacaklarına inandığını söyledi. Türkmenistan’daki limanlarda çeşitli yeniden yapılanma planlarının olduğunu, öngörülen programlar kapsamında gemilerin bakımına, tersanelere, yolcu ve deniz aracılığıyla otomobillerin
taşınmasına ağırlık verileceğini dile getiren Mudtikov, deniz taşımacılığı, liman inşaatı ve lojistik hizmeti gibi alanlarda Türk işadamlarını ülkesine davet etti.
Türkmenistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Başımmurat Hocamammedov da, ülkesindeki ekonomik gelişmelerle ilgili detaylı bilgiler verdiği konuşmasında, ticari ilişkilerin her geçen gün daha fazla büyümesini istediklerine belirterek, bu gibi buluşmaların bu noktada önemli bir misyon üstlendiğini vurguladı. Yatırımcılara kolaylık sağlayan yasal düzenlemelerden söz eden Hocamammedov, ekonominin hızla gelişmesinin dış dünya ile bağlantılı olduğunu, ekonomik göstergelerin artış eğilimi gösterdiği ülkesine yabancı
yatırımcıların da yatırımlarını artırmaya başladığını söyledi. Doğalgaz satışı konusunda çeşitli ülkelerle görüşmeler yaptıklarını aktaran Hocamammedov, ülkesinin bütçesinin tüm kalemlerde fazla verdiğini, ekonomik gelişmede en etkin rolün ise sanayi sektörüne düştüğünü anlattı. Hocamammedov, Türkiye-Türkmenistan arasındaki dış ticaret hacminin Ekim 2011 itibariyle 2.8 milyar dolara ulaştığına dikkat çekerek, bu rakamın daha yukarılara çıkması için çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.
Toplantıda ayrıca Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, DEİK Türk-Türkmen İş Konseyi Başkanı Sefa Gömdeniz ve MTSO Başkanı Şerafettin Aşut da birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından konuk bakanlarla karşılıklı armağanlar verildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.