YEREL HABERLER - 03 Ekim 2016 Pazartesi 16:10

Mersin’in 50 yataklı yeni AMATEM’i otel konforunda hizmet veriyor

A
A
A
Mersin’in 50 yataklı yeni AMATEM’i otel konforunda hizmet veriyor

Mersin’in 50 yataklı yeni AMATEM’i otel konforunda hizmet veriyor. Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Memnune Çamsarı, haziran ayından bu yana yeni binasında hizmet vermeye başlayan AMATEM’in, 42’si tek kişilik, 1’i iki kişilik, 7’si de yoğun bakım özellikli detoksifikasyon odası olan modern bir merkez olduğunu ifade etti.
Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Çamsarı, yaklaşık 6 milyon liraya mal olan ve haziran ayından bu yana hastalara hizmet vermeye başlayan Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında, alkol ve uyuşturucu bağımlılığına değinen Çamsarı, Türkiye’de ve dünyada alkol ve uyuşturucu madde kullanma oranlarının hızla arttığına, maddeye başlama yaşlarının ise üzüntü verecek şekilde gittikçe düştüğüne dikkat çekti. Uyuşturucu maddelerin kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını yıprattığını, insanı temel yaşam becerilerinden uzaklaştırdığını vurgulayan Çamsarı, “Uyuşturucu maddelerle mücadele etmek, geleceğimiz olan çocuklarımızı ve gençlerimizi korumak etkin bir halk sağlığı yaklaşımıyla olabilecektir. Öncelik, koruyucu sağlık hizmetleri olmalıdır, ancak alkol ve madde bağımlısı kişilerin tedavisi için iyi bir psikiyatrik tedavi protokolünün olması da zorunludur. Bu kişilerin iyileşebileceği, maddeden uzak bir yaşama ulaşabilecekleri inancını geliştirmek öncelikle biz sağlıkçıların görevidir. Sağlık politikaları bu sorunun kaynağına inmeli, toplumun bu üzücü konu hakkındaki bilgilenmesini sağlamalıdır. Bunun yanında hekim, hemşire, psikolog, sosyal hizmet uzmanları, rehber öğretmenler, aileler, yakın arkadaşlar ve bağımlı kişiler işbirliği içinde olmalı, bir ekip çalışması halinde sorunun üzerine gitmelidir” dedi.
Sağlık Bakanlığı’nın, son yıllarda alkol ve madde bağımlılarının tedavi sürecini iyileştirmek amacıyla yaptığı önemli çalışmalar olduğuna işaret eden Çamsarı, Bakanlığın birkaç yıldır üzerinde çalıştığı madde bağımlılığı tedavi merkezleri yönetmeliğindeki son düzenlemelerle madde bağımlılarına ömür boyu tedavi desteği ve hastaların tedavi sonrasında takip edilmelerini sağlayan çalışmaların da devam ettiğini bildirdi.
“Yeni AMATEM, bağımlılara otel konforu sunuyor”
Yeni binasında hizmet vermeye başlayan AMATEM ile ilgili bilgiler veren Çamsarı, AMATEM’in daha önce Mersin Devlet Hastanesi’nde 9 yataklı bir servis olarak hizmet verirken, mevcut servisin yeterli olmaması üzerine, kente yeni bir merkez kazandırmak için çalışma başlattıklarını anımsattı. Merkez Yenişehir ilçesindeki 4 bin 800’ü kapalı alan olmak üzere toplam 6 bin 800 metrekare alan üzerine kurulu AMATEM’in 11 Ocak 2015’te Mersin Kamu Hastaneleri Birliği’ne devredildiğini kaydeden Çamsarı, yeni AMATEM’in tedavi olmak isteyen bağımlılara otel konforu sunduğunu dile getirdi. Çamsarı, “Modern bir merkez olan AMATEM’de 42’si tek kişilik, 1’i iki kişilik, 7’si de yoğun bakım özellikli detoksifikasyon odası olmak üzere toplam 50 yatak bulunuyor. Bunun yanında merkezimizde acil müdahale odaları, bir muayene polikliniği, bir denetimli serbestlik polikliniği, iş uğraş atölyeleri ve 30’ar kişilik konferans salonlarımızla hizmet veriyoruz. Ayrıca, haziran ayından itibaren yeni binasında hizmet vermeye başlayan AMATEM’de bin 442 hastaya poliklinik hizmeti, 624 hastaya denetimli serbestlik poliklinik hizmeti ve 211 hastaya yataklı tedavi hizmeti verilmiştir” ifadelerini kullandı.
Merkezde verilen hizmetlerin iki başlık altında özetlenebileceğini anlatan Çamsarı, şöyle devam etti: “İlk aşama, madde yoksunluğundan ya da etkisinden arındırma anlamına gelen detoksifikasyon, ikinci aşama ise özellikle psikolojik eğitimlerin yapıldığı rehabilitasyon hizmetleridir. Kısa dönemde arındırma tedavisi ile bilişsel ve fiziksel olarak stabil hale gelen hasta rehabilitasyona tabi olmaktadır. Psikologlar, psiko-eğitim verip, hastalar ve aileleri bağımlılık konusunda bilinçlendiriliyor."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Uçağın düştüğü gören vatandaşlar, o anları anlattı Libya Genelkurmay Başkanı Al-Haddad’ı taşıyan uçağın düşmesin ardından vatandaşlar o anları anlattı. Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al-Haddad’ı taşıyan 9H-DFJ kuyruk numaralı Falcon 50 tipi uçağın Haymana ilçesi Kesikkavak köyü yakınlarında düşmesi sonrası köylüler gördüklerini anlattı. Evinde istirahat ettiği sırada bir patlama sesi geldiğini ifade eden vatandaş, "İkinci patlama sesi gelince herkes sokağa döküldü. Biri trafo patlamış dedi. Sonradan uçağın düştüğünü durduk. Zaten parçaları hep görünüyordu. Sonra Jandarma ekipleri gelince bizleri oradan çıkarttılar. Oradan sağ çıkma ihtimalleri yok, kötü bir patlama oldu. Herkese geçmiş olsun" dedi. Gazi Özgür’se saat 20.00-21.00 sıralarında yüksek bir patlama sesi duyduğunu ifade ederek, "Bir de yoğun bir sis ve hafif bir yağmur vardı. Patlamanın neticesini bilemediğimizden dolayı anlık haberler yayılmaya başladı. Haberler yayılmaya başlayınca arabaya bindim. Bölgede Jandarma ekipleri dronlarla arama yapıyorlardı. Deprem oluyor ve depremden önce gelen patlama sesi gibi bir ses geldi. Kalıntıları ilk gençler görünce Jandarmaya haber vermişler. Jandarma da olay yerine geldi ve herkesi uzaklaştırdı. Uçağın enkazı bulundu" diye konuştu. Olayı anlatan Gökhan Tekin ise, "Otelde teknik servis olarak çalışıyorum. Bir patlama sesi duydum. Otelde doğalgaz patlaması oldu diye bizim otelin ismini verdiler. Bizim otelde öyle bir patlama olmadı. Sonra uçak düştüğünü söylediler. Uçak parçaları vardı, ceset vardı jandarma sokmadı bizi oraya. Ses büyüktü, deprem oldu ya da bomba patladı sandık ama sonradan uçağın düştüğünü öğrendik" şeklinde konuştu.
Ankara İletişin Başkanı Duran’dan düşen uçakla ilgili açıklama İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Libya Genelkurmay Başkanını taşıyan uçağın düşmesi ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. İletişim Başkanı Duran, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, uçağın elektrik arızası nedeniyle acil durum bildirdiğini belirterek, "23 Aralık 2025 günü Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al Haddad ve maiyetindeki dört kişi ile üç mürettabatı taşıyan bir özel jet, 20:17’de Esenboğa havalimanından kalktıktan sonra 20:33’te hava kontrol merkezine elektrik arızasından kaynaklı acil durum bildirmiş ve acil iniş talebinde bulunmuştur. Uçak hava kontrol merkezi tarafından tekrar Esenboğa havalimanına yönlendirilmiş ve havalimanında gerekli önlemler alınmaya başlamıştır. Acil iniş için alçalmaya başlayan uçak 20:36’da radar ekranından kaybolmuş ve sonrasında irtibat kurulamamıştır" ifadelerine yer verdi. Olay yerinde gerekli çalışmaların devam ettiğini ve sadece resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalara itibar edilmesi gerektiğini vurgulayan Duran, "İçişleri Bakanlığımıza bağlı ekiplerce başlatılan arama faaliyetleri sonucunda düştüğü anlaşılan uçağa ait enkaza ulaşılmış olup, ilgili tüm kurumlarımızca gerekli çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir. Bu süreçte başta basın-yayın kuruluşlarımız olmak üzere kamuoyumuzun sadece resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalara itibar etmesi; bunun haricinde sosyal medyadaki teyitsiz bilgi, spekülasyon ve komplo teorilerini dikkate almaması, dezenformasyon girişimlerine prim verilmemesi adına oldukça önemlidir" ifadelerini kullandı.
Kars Masalsı yolculuğun son durağı: Turistik Doğu Ekspresi Kars’ta coşkuyla karşılandı Türkiye’nin en prestijli demiryolu rotalarından biri olan ve Ankara’dan yola çıkan Turistik Doğu Ekspresi, kış sezonunun en yoğun seferlerinden birini tamamlayarak son durağı olan Kars’a ulaştı. Yaklaşık bin 300 kilometrelik etkileyici bir parkuru geride bırakan tren, Kars Garı’nda büyük bir coşkuyla karşılandı. Yolcuları Kars Garı’nda karşılayan Vali Ziya Polat, yolculara hoş geldin dileklerini ileterek karanfil takdim etti. Kars’a Ankara’da geldiğini ifade eden İrem Büğrü, "Ankara’da Kars’a turistik tren ile geldik. Her şey çok güzeldi. Çok güzel karşılandık. Kars halkına teşekkür ediyorum" dedi. "Sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik" Turistik Doğu Ekspresi ile Kars’a gelen TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Şems Çakıroğlu, "Biz Kars’a trenimizi dün Ankara’dan 13.55’de yola çıkardık. Yüzlerce kişiyle beraber inanılmaz keyifli, neşeli bir yolculukla buraya kadar geldik. Öncesinde Erzincan’a uğradık. Erzurum’a uğradık. Kars’a geldik, inanılmaz sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik. Çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. Kars’ın marka şehir olduğunu dikkat çeken Vali Ziya Polat, "Kars’ın soğuk gecesinde sıcak bir karşılama ile Turistik Doğu Ekspresi Kars’a, Kars’ta Turistik Doğu Ekspresi’ne kavuştu. Tabi Kars’ın en önemli turizm markalarından biri olan Turistik Doğu Ekspresi buraya yolcu edenlere teşekkür ediyoruz. Gazi Kars’ımız Ani, Çıldır, Sarıkamış, Şehitler diyarı Baltık mimarisi ile bu bölgenin, ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarından biri artık, bu turizm merkezi olma yolunda tabi ki Turistik Doğu Ekspresi başlangıç noktası, buraya çok büyük bir marka kattığını hepimiz biliyoruz. Kars’a gelen misafirlerimize hoş geldiniz diyoruz" şeklinde konuştu. Daha sonra gar binasına geçen yolcuları burada aşıklar türküleriyle karşıladı. Yolcular son olarak çıkıştı ateşle yakılan Kars yazısıyla otellerine uğurlandı. Öte yandan, Turistik Doğu Ekspresi’nin şehre gelişiyle birlikte Kars’taki otellerde doluluk oranları yüzde 100 seviyesine ulaştı. Geceyi Kars’ta geçirecek olan yolcular sabahın ışıklarıyla sırasıyla UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki tarihi şehir Ani Ören Yerini gezecek. Donmuş Çıldır Gölü üzerinde atlı kızak keyfi yapacak. Kars Mutfağının olmazsa olmazı Kaz eti ve gibi yöresel lezzetlerin tadına bakacak.