YEREL HABERLER - 24 Şubat 2017 Cuma 11:49

Toroslar’da kadınlara atık camlarla gelen istihdam kapısı

A
A
A
Toroslar’da kadınlara atık camlarla gelen istihdam kapısı

Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediyesi, TORTEK bünyesinde açtığı Cam Füzyon Kursu ile kadınlara yeni bir istihdam kapısı daha açtı.
Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları (TORTEK) bünyesinde Cam Füzyon Kursu açıldı. Yunus Emre Kültür Merkezi’nde verilen ve cama şekil verme sanatı olarak adlandırılan Cam Füzyon eğitiminde, kullanılan fırın ile atölye için gerekli olan tüm teknik malzemelerin düşünüldüğü kurs merkezini ziyaret eden Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, kursiyerlerin atık camlara yeniden hayat verdiği çalışmaları inceledi.
Cam olan tüm malzemelerin geri dönüşüme kazandırılarak süs eşyalarının üretildiği kurs merkezindeki çalışmalarla ilgili Usta Öğretici Zahide Çakır Eyüpoğlu’ndan bilgiler alan Tuna, işin başında olmalarına rağmen çok güzel eserler ortaya çıkarmalarından dolayı tüm kursiyerleri tebrik etti. Tuna, “Bu kursumuz, geri dönüşümü besleyen özellikli ve önemli bir proje. Hocalarımız ve kursiyerlerimiz atıl olan şişe ve camları bir araya getirerek, cam füzyon tekniğinde kullanılmak üzere yeni aldığımız fırın marifeti ve el becerileriyle değişik ev malzemeleri ve süs eşyaları oluşturuyorlar. Geri dönüşüm konusunda farkındalık oluşturmak amacı da taşıyan bu kursumuzla müthiş bir sanatsal değer de ortaya çıkarılmış oluyor. Şişelere, cama yeniden hayat veriyorlar. Fırınlama işlemine tabi tutulan kullanılmış şişeleri boyayarak bir sanat eseri ortaya çıkarıyorlar. Bu çalışma ile inşallah cam ile ilgili hiçbir eşya atılmayacak ve burada kullanılabilir bir ürün haline getirilecek. Tüm kursiyerlerimize başarılar diliyorum” dedi.
Usta Öğretici Eyüpoğlu ve kursiyerler de kendilerine böyle güzel bir imkanı sunduğu için Başkan Hamit Tuna’ya teşekkür ederek, camdan yaptıkları bir süs eşyasını hediye ettiler.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İçinde gliserol bulunan ‘slushie’ içecekler, 10 yaş altı çocuklar için tehlikeli Rengârenk görüntüleriyle çocukların ilgisini çeken ‘slushie’ içecekleri hakkında aileleri uyaran Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hatice Polat Menekşe, 10 yaş altındaki çocukların bu tür içeceklerden uzak tutulması gerektiğini belirtti. Dışarıda yapılan slushie içeceklere eklenen ve donmuş etkisini veren Gliserol hakkında bilgilendiren Uzm. Dr. Menekşe, “Bu madde çocuklarda; baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, kan şekeri düşüklüğü, bilinç kaybına yol açıyor” dedi. Yaz aylarının gelmesiyle buzlu içecek tüketim oranları da artacak. Popüler olan slushie içecekler hem rengârenk görüntüsü hem de tadıyla çocuklar tarafından da ilgi görüyor. Ancak sulu kar etkisini verebilmek için bu tür içeceklere E422 koduyla yer alan ‘Gliserol’ ekleniyor. Çamlıca Erdem Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Hatice Polat Menekşe ise bu madde hakkında çeşitli uyarılarda bulundu. 10 yaş altındaki çocukların bu tür içeceklerden uzak tutulması gerektiğini belirterek “Üreticilere çok az miktarda gliserol kullanılması uyarısı var. Ancak bunun ne kadar uygulanabildiğini bilmiyoruz. Kaldı ki çok az haliyle bile 10 yaş altı çocuklar için tehlike arz ediyor” açıklaması yaptı. “Aileler genellikle bu semptomların neden kaynaklandığını anlayamayabiliyor” Uzm. Dr. Menekşe, “Bu tür içecekler geleneksel olarak şekerle hazırlanırken son dönemlerde hazır gıda olarak bulunması için gliserol kullanılarak yapılıyor. Küçük çocuklarda tüketildiğinde baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, kan şekeri düşüklüğü, bilinç kaybına yol açabiliyor. Aileler ise bu semptomların neden kaynaklandığını anlayamayabiliyor. Dikkatli davranmak bu nedenle önemli” dedi. Uzun dönem etkileri çocukta kalabilir: Böyle vakalar tespit edilmiş Gliserol tüketiminin 4 yaş altındaki çocuklarda çok tehlikeli olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Menekşe, “4-10 yaşındaki çocuklara ise çok az miktarda, verilmelidir. Bu içecekleri fazla tüketen 4 yaş altındaki çocuklar için ise ciddi sonuçlar doğurabilir. Maalesef müdahalesi geciken kan şekeri düşüklüğü ve bilinç kaybı gibi bir durumda uzun dönem etkileri çocukta kalabilir. 4 yaş altında bildirilmiş böyle vakalar var ” uyarısında bulundu. Gliserol hazır gıda ürünlerine genellikle tatlandırıcı veya koruyucu olarak kullanılır ama çoğunda zarar veremeyecek derecede eser miktarlardadır. Slushie içeceklerde ise miktar olarak fazlalığı endişe kaynağını oluşturur. Ailelere önerilerde bulunan Uzm. Dr. Menekşe, “Çocuklarınıza hazır ürünleri tükettirmeyin. Örneğin meyve suyunu siz hazırlayın. Kutulu ürünleri ise ancak güvenli aralıklarla tüketebilirler” diyerek sözlerini sonlandırdı.