GENEL - 22 Ağustos 2017 Salı 09:13

THK gençler için kurban derisi bağışını bekliyor

A
A
A
THK gençler için kurban derisi bağışını bekliyor

Türk Hava Kurumu (THK) Mersin Şube Başkanı Zeynel Ravanoğlu, kurban derisi bağışında vatandaşlara büyük görev düştüğünü belirterek, "Geçen yıl 26 bine yakın deri topladık.

Türk Hava Kurumu (THK) Mersin Şube Başkanı Zeynel Ravanoğlu, kurban derisi bağışında vatandaşlara büyük görev düştüğünü belirterek, "Geçen yıl 26 bine yakın deri topladık. Bu da bize deri toplamada Türkiye birinciliği getirdi. Bu yıl da öncelikle geçen yıl topladığımız sayıya ulaşmayı hedefliyoruz. Eğer üstüne çıkarsak bizim için çok iyi olacak" dedi.


Ravanoğlu, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi deri toplama konusunda gerekli tüm hazırlıkları tamamladıklarını belirterek, yasanın kendilerine verdiği yetkiyi ve görevi en iyi şekilde yerine getireceklerini söyledi. THK’nın kurulduğu günden bu yana 91 yıldır kurban derisi topladığını ve 91 yılın verdiği deneyimle bu yıl da kurban derisi toplayacağını kaydeden Ravanoğlu, "Son yıllarda deri toplama yetkisi elimizden alındı, artık ‘herkes deri toplayabilir’ dendi ve şu anda Kurban Bayramı’nda herkes kurban derisi peşinde dolaşır hale geldi. Önemli olan bu derinin satıldıktan sonra o paranın nasıl değerlendirildiğidir. Elbette ki kurban derisi toplayan bütün kurumlar ciddi yerlerde bunu değerlendiriyor ama THK özellikle gençlerimizin eğitiminde bu paraları değerlendiriyor. Biz Türkiye’nin her tarafından gençlere havacılık eğitimleri veriyoruz. İnşallah kısmet olursa 25 Eylül’de Mersin’de de yamaç paraşütü eğitimini başlatacağız. Şu anda Eskişehir’de yüzlerce gencimiz havacılık sektörünün değişik dallarında eğitim alıyorlar. Tabi bu eğitimlerin bedelleri biz vatandaşlarımızın bağışladığı fitre, zekat ve kurban derisi ücretleriyle karşılanıyor. Çünkü THK’nın başka bir geliri yok” şeklinde konuştu.



“THK Mersin Şubesi kurban derisi toplamada geçen yıl Türkiye birincisi oldu”


Geçen yıl deri toplamada Türkiye birincisi olduklarının altını çizen Ravanoğlu, “Bu bizim için gurur verici bir hadiseydi. 26 bine yakın kurban derisi topladık. Temennimiz yine bu yıl vatandaşlarımız çok duyarlı davranırlar ve bunu biz katlayarak devam ettiririz. Kurban Bayramı süresince bize telefonla ulaşabilirler. Deri toplama merkezimiz Batıkent Mahallesi’ndeki bir pazar yerini düzenledik. Ayrıca çarşıda bulunan THK Mersin Şubesi’ne vatandaşlarımız derilerini getirebilir. Bunların yanı sıra bütün mahallerde araçlarımız gezerek, deri toplama faaliyetinde bulunacaklar. Şu anda çalışacak işçilerin, personelin kayıtlarını aldık. Bu Kurban Bayramı’nda 80 kişilik ekip, 35 aracımızla kurban derilerini toplayacağız. Vatandaşlarımızdan da derilerini makbuz karşılığı vermelerini istiyoruz” diye konuştu.



"Deri fiyatları yarı yarıya düştü"


Bu yıl öncelikle geçen seneki rakamları yakalamak istediklerini vurgulayan Ravanoğlu, “Bunun üstüne çıkarsak çok güzel olacak. Ancak bir handikapımız var oda şu. Geçmiş yıllarda deri fiyatları çok yüksekti. Bir keçi 9-10 liraya satılırken, 6-7 liraya düştü. Bir koyun derisi 5-6 liraya satılırken 3-3,5 değerlere düştü. Hatta bazı şubeler 1 liraya bile satmak durumunda kaldı. Bu yılda fiyatlar düşük. Gelir bazında sayısal artışla gelir bazını sağlayabiliyoruz ama çok büyük gelirlere ulaşmamız mümkün olmuyor. Vatandaşlarımızın en çok yaptığı şeylerden biri de kurbanı kasaba kestiriyor ve derisini kasap alıyor. Onunla hiç ilgilenmiyor bile. Eğer onunla ilgilense, o kurban derisini bize ulaştırsa yapmış olduğu iyilik daha çok makbule geçecektir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.


Vatandaşları THK’ya deri bağışlamaya çağıran Ravaoğlu, "Vatandaşlarımız THK’yı tercih etsin, Türk gençliğinin eğitimine katkı sağlasın. Herhalde en büyük sevabı kazanacaklardır. Üniversitemiz var. Havacılık sektöründe gençlerimizi orada yetiştiriyoruz. Uluslararası düzeyde gençlerimizin uluslar arası sop faaliyetlerine katılmasını sağlıyoruz. Sivil ve askeri alanda pilot yetiştiriyoruz. Uluslararası düzeyde küçük çocuklarımızın resim yarışmalarına katılmasını sağlıyoruz. Bizim öğrencilerimiz şu ana kadar 8 kez dünya birinci kazandı. Bu tür eğitim faaliyetlerimiz var. Bütün her şeyin masraflarını da THK bu tür gelirlerle karşılıyor. Ayrıca Mersin Şubesi olarak kurumumuza sadece THK olarak bakmıyoruz. Estetik ve bir terbiye, bir kültür, bir eğitim kurumu olarak düşünüyoruz. Bu konuda da ciddi faaliyetlerimiz oluyor" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İş Enerji, iki yeni rüzgâr enerji santraliyle kapasitesini 1000 MW’a çıkardı İş Bankası’nın yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren iştiraki İş Enerji, Göktekin Enerji’nin sahibi olduğu Metafor RES ile Yakaağzı RES’e ilişkin hisselerin tamamını devralarak kurulu gücünü 1000 MW’a çıkardı. İki şirket, ilgili santrallere ilişkin ek kapasite tahsisi ve proje geliştirme gibi süreçlerde iş birliğine devam edecek. İş Bankası’nın sürdürülebilirlik yaklaşımının bir yansıması olarak 2022 yılının Ağustos ayında kurulan İş Enerji, yenilenebilir enerji alanındaki kurulu gücünü artırmaya devam ediyor. İş Enerji Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Kayahan Karadaş ile Göktekin Enerji Genel Müdürü Abdullah Göktekin arasında imzalanan anlaşmayla Bingöl’de bulunan 49,7 MW’lık Metafor Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) ve Ağrı’da bulunan 33,6 MW’lık Yakaağzı RES, İş Enerji bünyesine dahil oldu. Bu alımla birlikte toplam kurulu gücünü 1000 MW’a çıkaran şirket, santrallere ilişkin ek kapasite tahsisi, proje geliştirme ve belirli işlerde müteahhitlik hizmetlerinin sağlanması konularında Göktekin Enerji ile iş birliği yapacak. “2025 sonunda 2000 MW hedefimize bir adım daha yaklaştık” Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İş Enerji Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Kayahan Karadaş, Göktekin Enerji ile devir ve sonrasındaki iş birliğine ilişkin anlaşmayı üç ay gibi kısa bir sürede sonuçlandırdıklarını belirterek, zor coğrafyalarda dahi olsa ülkemizin kalkınması ve gelişmesi yönünde adım atmaktan çekinmeyeceklerini dile getirdi. Bingöl ve Ağrı illerinde yer alan santrallere yapılacak ilave yatırımlar ile birlikte bölge istihdamına da katkı sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Kayahan Karadaş, “Bu iki yeni RES’in de portföyümüze katılmasıyla birlikte şimdiden 1000 MW’a ulaştık. Böylece 2025 yılsonu itibarıyla 2000 MW’lık kurulu güce ulaşarak Türkiye’nin en büyük enerji şirketlerinden biri olma hedefimize bir adım daha yaklaşmış olduk” diye konuştu. Göktekin Enerji Genel Müdürü Abdullah Göktekin ise yenilenebilir enerji alanında yapılan bu iş birliğini gelecekteki başarıların bir temeli olarak gördüğünü ifade ederken, İş Enerji ile tesis edilen iş birlikteliğinin her iki firma ve sektör için hayırlı olmasını diledi.
Manisa Turgutlu’da Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği renkli görüntülere sahne oldu Turgutlu Belediyesi ve YAŞAMDER iş birliğiyle bu yıl 5. kez düzenlenen Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği birbirinden güzel etkinliklerle gerçekleşti. Şenlikte; yüzlerce tohum, geleceğe taşınmak üzere el değiştirdi. Yerel tohumların gelecek kuşaklara aktarılmasının yanı sıra bu konuda farkındalık oluşturmak amacı ile çalışmalarını aralıksız sürdüren Turgutlu Belediyesi, YAŞAMDER ortaklığıyla düzenlediği Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği bu yıl da büyük ilgi gördü. Irlamaz Dinlenme Alanı’nda düzenlenen Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği’nde yerel tohum çeşitleri, alanı dolduran vatandaşlara ücretsiz dağıtıldı. Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği’nde, tohum takasının yanı sıra çocuk dans gösterileri, konserler, çocuklar için yarışmalar ve skeçler gibi birçok farklı etkinlik vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildi. Şenliğe, Turgutlulular ve şehir dışından çok fazla katılımcı ilgi gösterdi. “Çocuklarımıza bırakabileceğimiz en değerli miras yerli tohumdur” Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği’nde konuşma yapan Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, “Biz, dört bir yanında tarımsal faaliyet yapılan ülkemizin yine bereketli topraklarına sahip Gediz Havzası’na, muhteşem bir coğrafyaya sahibiz. Çok verimli topraklarımız, nehirlerimiz, göllerimiz var. Bizim bunlara ve tohumlarımıza artık sahip çıkmamız gerekiyor. Bizim çok bereketli, ürün çeşitliliği bol tarım arazilerimiz varken ve en önemlisi buradan ekonomik kazanç sağlamanın çabasında olan çalışkan çiftçimiz varken; bizler elimizi taşın altına koymalıyız. O açıdan yerel yönetimler olarak bizim hedefimiz tarım kenti Manisa’dan, zengin topraklara sahip Turgutlu’da yerel tohumların yok olmasının önüne geçmek. Çok geç olmadan çiftçiyi destekleyerek üretimi artırmamız gerek. Kendi ata tohumlarımızı yaşatarak gelecek nesillere sağlıklı gıdalar bırakmamız gerek. Çocuklarımıza bırakabileceğimiz en değerli miras yerli tohumdur. Bu hedef doğrultusunda temiz, lezzetli, besleyici tarım ürünleri üreterek çiftçimizin ve tüketicilerimizin refahını arttırmayı istiyoruz” dedi.