EKONOMİ - 05 Ekim 2017 Perşembe 13:35

Rusya’nın domates ithalatına Mersin talip

A
A
A
Rusya’nın domates ithalatına Mersin talip

Rusya’nın 2018 başından itibaren Türkiye’den en az 50 bin ton domates alınacağını açıklaması sonrası Mersin’in Erdemli ilçesindeki üreticiler, Rusya’nın domates ithalatının tamamına talip oldu.

Rusya’nın 2018 başından itibaren Türkiye’den en az 50 bin ton domates alınacağını açıklaması sonrası Mersin’in Erdemli ilçesindeki üreticiler, Rusya’nın domates ithalatının tamamına talip oldu.


Erdemli Yaş Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Fazıl Koşar, Erdemlili komisyoncular ve üreticiler olarak Rus yetkililerin açıklamalardan memnuniyet duyduklarını belirterek, ancak düşük olan bu rakamın biran önce yükseltilmesi gerektiğini söyledi. Koşar, "Rus yetkililer 2018 yılının başlarından itibaren Türkiye’den 50 bin ton domates alacaklarını ifade ettiler. Fakat bu rakam bizim ürettiğimiz miktara göre çok düşük bir rakam. Biz Erdemli ilçesi olarak 700 bin ton civarında domates üretmekteyiz. İddia ediyoruz, firmaların memnuniyetinden de anladığımız üzere çok kaliteli domates üretmekteyiz" dedi.



"Rakam yukarı çekilmeli ya da alternatif pazar bulunmalı"


Rusya’nın talep ettiği 50 bin ton rakamının çok düşük olduğunu ve alternatif pazarın şart olduğunu ifade eden Koşar, "İhracat yapan firmalar bugün İsrail’e, Suudi Arabistan’a, Irak’a, Suriye’ye mal yapan firmalar, gayet memnunlar. Yalnız bu 50 bin ton düşük bir rakam. Biran önce bu rakamın daha yukarılara çekilmesi gerekmekte. Yaz aylarında yaylalarda üretilen domateslerimizi yetiştiren üreticilerimiz büyük sıkıntı çekmişlerdi. Bugün kırmızı iç piyasa domates aşağı yukarı 50 kuruş civarında satılmakta. Rusya daha önceki yıllarda diğer ülkelerin kat kat üstünde ihracat yapmaktaydı. Bu rakamın mutlaka yukarı çekilmesi veya alternatif pazar bulunması gerekmektedir" diye konuştu.


Sahilde seralarda üretilen domatesler çıktığı zaman, yaylalardaki sıkıntının artarak devam edeceğini söyleyen Koşar, "Biran önce ivedilikle alternatif pazar veya Rusya pazarımızın alacak olduğu miktarın 50 bin tonun çok çok yukarılarda olması gerekmekte. Ve biz bu 50 bin tonun tamamına Erdemlili üreticiler olarak talibiz. İhracat firmalarımızı Erdemli halimize davet etmekteyiz" şeklinde konuştu.


Üretici ve aynı zamanda komisyoncu olan Veysel Taner ise, "50 kuruşa domates satıyoruz. İhracat 80 kuruş ama Suudi Arabistan ve İsrail gibi küçük pazarlar bizim ihtiyacımızı, tüm köylerimizin ihtiyacını karşılamıyor. Rusya gibi büyük ülkelerin ihracatının açılması lazım. 50 bin ton bir şey ifade etmiyor, bunu sadece Erdemli karşılar" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce DİKAB Başkanı Faruk Özlü oldu Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Birliği (DİKAB) Meclisi, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Görev dağılımının yapıldığı toplantıda, Birlik Başkanlığına Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü seçildi. Düzce Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirilen DİKAB Meclis toplantısına, Vali Selçuk Aslan, birliğe üye belediyelerin ve özel idarenin temsilcileri katılım sağladı. Kaynaşlı Belediye Başkanı Efdal Altundal başkanlığında yapılan toplantıda, yapılan gizli oylamada, DİKAB Başkanlığı’na Faruk Özlü getirilirken, Düzce İl Genel Meclisi Üyesi Şükrü Sert Meclis 1. başkan vekili, Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak Meclis 2. başkan vekili seçildi. Katip Üye seçiminde ise Çilimli Belediye Meclis Üyesi Muhammet Kaplan ve Yığılca Belediye Meclis Üyesi Ercüment Şahin asil, Akçakoca Belediye Meclis Üyesi Sefer Tuzcuoğlu ve Gümüşova Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Daymaz ise yedek üye olarak belirlendi. Birlik encümen üyeliğine de, İl Genel Meclisi Üyesi Şükrü Sert, Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, Kaynaşlı Belediye Başkanı Efdal Altundal ve Gümüşova Belediye Başkanı Kenan Sübekçi getirildi. Plan ve Bütçe Komisyonu ise, Yığılca Belediye Başkanı Selami Savaş, Beyköy Belediye Başkanı Fatih Ocak ve Çilimli Belediye Başkanı Yılmaz Yıldız’dan oluştu. Toplantıda, DİKAB Başkanlığı’na seçilen Özlü’ye proje ve protokol yetkisi de verildi. Faaliyet alanında sokak hayvanları da eklendi Öte yandan meclis toplantısında, Düzce İli Katı Atık Birliği’nde tüzük değişikliği kararı da alındı. Yapılan değişiklik ile Düzce’de katı atıkların bertarafı için kurulmuş bulunan ve Düzce Belediyesi, İl Özel İdaresi ve ilçe-belde belediyelerinin ortağı olduğu birliğin faaliyet alanına başıboş ve sahipsiz sokak hayvanları da eklendi.
Düzce Rektör Sözbir “Bilim olmadan teknoloji olmaz” Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen programın konuğu Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir oldu. Programa; Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan Genç ve Prof. Dr. Ali Öztürk, Genel Sekreter Nihat Yıldız ile Daire Başkanları ve öğrenciler katıldı. Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Senem Çolak Yazıcı’nın sorularını yanıtlayan Nedim Sözbir; eğitim, çalışma, kariyer hayatı ile Düzce Üniversitesi’nin gelecekteki planları ve hedefleri konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu. Uydu alanında aldığı eğitimlerden ve tecrübelerinden söz eden Sözbir, TÜRKSAT 6A uydusunun çalışma ekibinde yer aldığını belirterek bu uydunun özellikleri hakkında bilgiler paylaştı. Bilimi toprağa, ağacı teknolojiye, sanayiyi de meyveye benzeten Prof. Dr. Nedim Sözbir, bilim olmadan teknolojinin de olmayacağını vurguladı. Zekanın başarıda yüzde 1 etkisi olduğunu dile getiren Sözbir, çalışmanın önemi üzerinde durdu. Düzce Üniversitesi’nin proje sayılarını artırarak sıralamalarda daha üst sıraları hedeflediğini ifade eden Nedim Sözbir, öğrencilerin topluluklarda görev almasını ve ortak ders çalışmalarını tavsiye ederek eğitim ve kariyer alanında yol gösterici açıklamalarda bulundu. Program soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.