GENEL - 14 Aralık 2017 Perşembe 13:24

FAO’dan, Mersin’de Suriyelilerin istihdamını artıracak proje

A
A
A
FAO’dan, Mersin’de Suriyelilerin istihdamını artıracak proje

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO), Mersin’deki Suriyelilere iş olanağı sağlamak amacıyla 87’si Suriyeli 126 kursiyere narenciye ve paketleme eğitimi verildi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO), Mersin’deki Suriyelilere iş olanağı sağlamak amacıyla 87’si Suriyeli 126 kursiyere narenciye ve paketleme eğitimi verildi. Eğitimlerini tamamlayan kursiyerlerin, narenciye sektörü işverenleriyle bir araya getirilerek istihdam edilmeleri sağlanacak.


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO), Akdeniz Yaş Meyve Sebze İşletmecileri Derneği (AYMED) ve Mersin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğinde, ‘Suriyeli Mülteciler ve Ev Sabisi Toplulukların Dayanıklılıklarının Ekonomik Fırsatların Artırılması Yoluyla Desteklenmesi Projesi’, Mersin, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa ve Isparta’da hayata geçirildi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından finanse edilen projenin Mersin ayağı, büyük çoğunluğunu Suriyeli mültecilerin oluşturduğu 126 kişiye, narenciye sektöründe 3 ay boyunca teorik ve pratik eğitimlerin verilmesiyle tamamlandı. Suriyeliler, eğitimlerin iki ayını Mersin’deki 6 paketleme fabrikasında ve bahçelerde kesimde yaptı. Eğitim görenlerin yüzde 30’unun işe yerleşmesinin hedeflendiği proje sonunda, Divan Otel’de İstihdam Fuarı düzenlendi. Suriyeli mültecilerle işverenleri bir araya getirerek, iş olanaklarının oluşturulması amaçlanan fuar öncesinde, FAO tarafından Mersin’de narenciye sektöründe faaliyet yürüten işverenlere yönelik bir de seminer verildi.



“Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin 188 bini Mersin’de ikamet ediyor”


Seminerin açılışında konuşan FAO Program Sorumlusu Sheikh Ahaduzzaman, Suriye’deki iç savaşın 2018’de 7’inci yılına gireceğini anımsattı. Kasım ayında Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen rakamlara göre, Türkiye’de halen 3,3 milyondan fazla mülteci bulunduğunu belirten Ahaduzzaman, “Bunların yaklaşık 188 bini Mersin’de ikamet etmektedir. Türkiye’nin, mültecilere uyguladığı açık kapı politikası ve bu cömertliği takdir edilmektedir. Hem merkez hem de taşra düzeyinde sağlanan Türk hükümetinin cömert gayretlerine rağmen, 3,3 milyondan fazla mültecinin iyi yaşam koşullarının, iş imkanlarının ve korunmasının sağlanmasında uluslararası toplumun desteğinin gerektiğinin farkındayız” dedi.


Bu çerçevede, FAO’nun, Türkiye’de yaşayan Suriyeli mültecilerin profilleri hakkında bilgi toplamak amacıyla bunun için de birkaç saha incelemesi yaptığını ifade eden Ahaduzzaman, incelemeler sonucunda Suriyelilerin çoğunluğunun geçmişinin tarıma dayandığını tespit ettiklerini dile getirdi. Türk tarım sektörünün, bu insanları nitelikli tarımsal işgücü olarak içine alma potansiyeli olduğunu vurgulayan Ahaduzzaman, “FAO, tarımda mesleki eğitimler yoluyla Suriyelilerin ve ev sahibi toplulukların kendine güvenini artırmak amacıyla bu projeyi hayata geçirdi. Proje, yerel üreticiler birliği, vakıflar ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın iki il müdürlüğü dahil olmak üzere 6 ortak aracılığıyla 5 ilde yürütüldü” diye konuştu.



“Mersin’de 87’si Suriyeli 126 kursiyere, narenciye ve paketleme eğitimi verdik”


Projede, yüzde 70’i Suriyeliler, yüzde 30’u Türk olmak üzere 900 yararlanıcıyı hedefledikleri bilgisini veren Ahaduzzaman, bunların da yüzde 45’ini kadınların oluşturduğunu söyledi. Mersin’de projeyi AYMED ile birlikte gerçekleştirdiklerini belirten Ahaduzzaman, “FAO, Mersin’de narenciye ve paketlemeyle ilgili her türlü konuda 126 kursiyere eğitim verdi. Bunların 87’sini Suriyeliler, 39’unu Türk vatandaşları oluştururken, 126 kursiyerden 86’sı kadınlardan oluştu. Tüm kursiyerler teknik ve iş başında eğitimlerini tamamladılar. Şimdi, kursiyerlerin istihdam olanaklarını artırmak için 4 ilde istihdam fuarları düzenliyoruz. Fuarın amacı, kursiyerlerle narenciye üretimi konusunda nitelikli tarım işçileri arayan işletmeleri bir araya getirmek. Bu sayede, kursiyerlerimizin Türkiye’de uzun vadeli bir iş bulma şansına sahip olacaklarını umuyoruz” ifadelerini kullandı.


2018’de projeyi büyütmeyi planladıklarını dile getiren Ahaduzzaman, FAO olarak, tüm kırsal kesim için iyi geçim koşullarını sağlamak amacıyla Türk hükümetini desteklemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.



“Projeyle Suriyeli mültecilerin istihdam sayısı artacak”


Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Arif Abalı ise Türkiye tarımına 7,7 milyar TL tarımsal katkı sağlayan, gayri safi milli hasılanın yüzde 12’sini gerçekleştiren Mersin’in, zengin potansiyeli ile yoğun göç aldığına işaret etti. Suriye’deki savaş nedeniyle Suriyeli mültecilerin de Mersin’e göç ettiklerini belirten Abalı, şöyle devam etti:


“Suriyeli mültecilerimiz tarım sektöründe büyük bir katkı sağlamaktadır. Bu amaçla FAO ile birlikte bir çalışma yürütüldü. Proje kapsamında imzalanan protokol çerçevesinde Tarım Bakanlığı olarak eğiticilerin eğitimini verdik. Turunçgil Hasadı ve Paketleme, Gıda Güvenliği ve Hijyeni, İş Sağlığı ve Güvenliği, İletişim Teknikleri ve Empati ile İş Etiği eğitimleriyle projeye destek sağladık. Bu çalışma sayesinde hem kursa katılanların istihdam sayısı artırılacak hem de 150’ye yakın kişi iş kapasitesini artırmış olacak. Amaç, bunu daha da genişletmek, Mersin geneline yaymak ve benzeri farklı projeler üretmek.”



“Proje hedefine ulaştı”


AYMED Başkanı Kadir İldeniz ise Mersin’de proje öncesinde hiçbir fabrikada Suriyelilerin çalıştırılmak istenmediğini, ancak projeden sonra bakış ve düşüncenin biraz daha değiştiğini söyledi. Projenin başında zorlandıklarını anlatan İldeniz, “Kimse Suriyeli işçi istemedi ve bu projeye talip olmadı fabrikalarda. Görüşmeler sonucunda 6 fabrikamız bu projeye ortak oldu ve bugün kursiyer Suriyeli işçilerimizin hepsi çalışıyor. Suriyeli işçilerden eğitimden sonra çok iyi verim almaya başladık. Bütün fabrikalar da memnun. En önemlisi de bizlere eğitimli işçi lazım olduğunu gördük. Eğitim sonucunda istenen sonuçları aldık. Projenin hedefine ulaştığına inanıyorum, çünkü hiçbirimiz Suriyeli işçi çalıştırmazken, şu anda bütün fabrikalarda Suriyeli çalışıyor ve bunu da herkes kabul etmiş durumda” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman Organik Sason çileğinde yılın ilk hasadı bereketli başladı Batman’ın Sason ilçesinde organik olarak yetiştirilen, rengiyle göze hitap eden, tadı ve kokusuyla da iştah kabartan meşhur Sason çileğinde yılın ilk hasadına başlandı. Devletin sağladığı yüzde 80 hibeyle ekilen çilek tarlalarında 2024 yılının ilk hasadına başlanmasıyla çiftçinin de yüzü gülüyor. Tütüne alternatif olarak 2011 yılında devlet desteği ile ilçede ekimine başlanan ve her geçen yıl yaygınlaştırılan Sason çileği, hasadın başlanmasıyla tezgahlarda yerini aldı. İlçede organik olarak yetiştirilen, rengiyle göze hitap eden, tadı ve kokusuyla da iştah kabartan meşhur Sason çileği tezgahlarda şu anda kilogramı 50 liradan, kasa halinde ise 150 liradan satılıyor. Kış ayları ve ilkbahardaki yağışların normal geçmesinin ardından bol ve bereketli bir hasat beklediklerini belirten çilek yetiştiricilerinden Hasan Erikli, "Sason’da organik olarak yetiştirilen çilekte yılın ilk hasadına başladık. Bereketli bol bir hasat bekliyoruz. Ürünlerimiz oldukça sağlıklı görünüyor. Organik çilek üretiyoruz. İlk hasadımız olduğu için şimdilik 1 kilogramını 50 TL’den satıyoruz. Daha sonra mahsulümüz arttığında zamanla fiyatını daha aşağıya çekeceğiz. İlk hasadımızdan elde ettiğimiz çileği Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde satışa sunuyoruz. İlerleyen zamanda mahsulün artmasıyla komisyoncuların aracılığıyla batıdaki bütün illere göndererek satıyoruz" dedi. “Organik Sason çileğinin tadı ve kokusu çok güzel” Havaların ısınmasıyla birlikte çilek hasadına başladıklarını belirten hasatta çalışarak geçimini sağlayan kadınlardan Menice Erikli, “Çilek olgunlaştıkça tadı ve kokusu daha da güzelleşiyor. Bu yıl havaların güzel olması nedeniyle daha erken toplanmaya başladık. Bizler topladıkça buraya gelen komisyonculara satışa sunuyoruz. Bazı çiftçilerimiz de yolda satışa sunuyor. Bölgedeki kadınlara da iş olanağı sağlıyor. Ev hanımları sadece evde değil çilek tarlalarında da çalışarak geçimlerine katkı sağlıyor. Sason çileğinin farkı organik olarak yetiştirilmesinden kaynaklanıyor” diye konuştu. Özellikle Batman yolu üzerindeki köylerde yaşayan vatandaşların önemli geçim kaynakları arasında olan Sason çileğinin, 8 ay boyunca üretimi devam etmesi bekleniyor.
Trabzon Akçaabat’ta robotik kodlama kursu yoğun ilgi görüyor Trabzon’un Akçaabat ilçesinde belediye tarafından açılan Robotik Kodlama ve Steam kursu, geleceğin yazılımcı minikleri tarafından yoğun ilgi görüyor. Akçaabat Belediyesi Spor Eğitim Merkezinde hafta sonu alanında uzman eğitmenler tarafından verilen Robotik Kodlama ve Steam kursunda toplamda 80 öğrenci yer alıyor. Robotik Kodlama ve Steam kursuyla inovatif düşünce ile geleceğin yazılımcılarını yetiştirmenin yanı sıra teknolojiyi tüketen değil üreten bir nesil inşa etmeyi amaçladıklarını belirten Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Robotik kodlama eğitiminde örnek bir ilçe olmayı hedefliyoruz. Türkiye Yüzyılı, teknoloji alanında yenilikçi fikirler üreten gençlerin azmi ve gayretiyle kök salacaktır. Robotik Kodlama ve Steam Atölyemizde öğrencilerimize robotik kodlamanın tüm aşamaları üzerine eğitimler veriyoruz. Öğrencilerimiz burada temel kodlama kavramlarıyla eğlenceli bir şekilde tanışmış oluyor ve güçlü bir kodlama temeli kazanarak kendini geliştirebilme şansına da ulaşmış oluyor. Öğrencilerimizi bilişim alanında üretici hale getirip, teknolojiler üretecek genç nesillerin yetiştirilmesine katkı sunmayı hedefliyoruz. Kursumuzun açıldığı günden beri yoğun bir ilgi görmesi bizleri mutlu ediyor. Robotik kodlama eğitimlerinde örnek ve öncü bir ilçe olmak için büyük bir gayret ve özveriyle çalışıyoruz. Bu kurs sayesinde çocuklarımız bilgisayar ve tablet oyunlarını sadece oynayarak pasif olmaktan çıkacaklar ve o bilgisayar oyunlarını yazan, baştan oluşturan çocuklar haline dönüşmüş olacaklar. Ailelerimiz çocuklarını buraya gönül rahatlığıyla gönderiyor, çünkü burada bilimsel çalışma var, teknolojik eğitimler var, çocuklarımız hem eğleniyorlar hem de kendi yeteneklerini ön plana çıkartıyorlar. Geleceğin en gözde mesleklerinden olan kodlama ve yazılım konularında verilen eğitimlerle birlikte gençlerimiz kendilerini bu alanda geliştirmek için gereken temel yöntemleri yenilikçi bir yaklaşım ve eğitim ile öğrenmiş oluyor” dedi.
Kayseri Kadın kooperatifleri sayısı 43’e ulaştı Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ile Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in özel önem vererek gerek büyükşehir gerek valilik gerekse diğer kurum ve kuruluşların destek verdikleri Kayseri Kadın Kooperatifleri’nin sayısı 43’e ulaştı. Kayseri’de, kadın girişimcilerin gelişmesi, girişimlerinin desteklenerek kentte üretim ile ticaretin birer halkası haline gelmesi için kurularak yaygınlaştırılması sağlanan Kayseri Kadın Kooperatifleri, sayısını arttırıyor. Kayseri Valiliği koordinasyonunda başta Kayseri Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kentteki kurum ve kuruluşlar tarafından da desteklenen Kayseri Kadın Kooperatifleri, hem sayısını hem de üretimlerini çoğaltıyor. Vali Gökmen Çiçek önderliğinde kurulan Kayseri Kadın Kooperatifleri Koordinasyon Merkezi’nde faaliyetlerini yürüten ve Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kurum kuruluşların destek verdiği Kayseri Kadın Kooperatifleri’nin sayısı başta 22 iken, aradan geçen yaklaşık 2 yıllık süreçte ortalama iki kat artış göstererek 43’e ulaştı. Büyükşehir Belediyesi ile Kayseri Valiliği iş birliğinde kadın girişimini desteklemek ve kadın istihdamını arttırmak amacıyla kurulan Kayseri Kadın Kooperatifleri, her geçen gün büyürken pek çok alanda da üretim gerçekleştiriyor. Gıdadan el işlerine, giyimden ev eşyasına kadar pek çok konuda kadın eli üretimde söz sahibi olurken, istihdam da gerçekleştirilmiş oluyor. Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in önderliğinde kurulan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatları doğrultusunda ise Büyükşehir Belediyesi tarafından kuruluşunda yer tahsisinden, malzeme, ekipman ve pazarlama desteğine, ürün desteğinden bütçe desteğine kadar önemli desteklerin sağlandığı Kayseri Kadın Kooperatifleri’nin üyeleri ise her fırsatta Vali Çiçek ve Başkan Büyükkılıç’a söz konusu irade ve desteklerinden dolayı teşekkürlerini iletiyor. Sayıları artan Kayseri Kadın Kooperatifleri, her geçen gün üretimini de arttırarak ürün yelpazesini genişletiyor.