EKONOMİ - 15 Ocak 2018 Pazartesi 12:07

AKİB’İN tekstil ihracatı 877 milyon dolar oldu

A
A
A
AKİB’İN tekstil ihracatı 877 milyon dolar oldu

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) bünyesinde faaliyet gösteren Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, 2017 yılını 877 milyon dolar ihracat ve yüzde 1.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) bünyesinde faaliyet gösteren Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, 2017 yılını 877 milyon dolar ihracat ve yüzde 1.8 oranında artışla kapattı. Ülke geneli tekstil ve hammaddeleri ihracatındaki payı ise yüzde 7.5 oldu.


AKİB’ten yapılan açıklamaya göre, 2017 yılı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre Türkiye tekstil ve hammaddeleri ihracatı, 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla, yüzde 3 oranında bir artış kaydederek 8.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektörün 2017 yılında Türkiye toplam ihracatındaki payı ise yüzde 5.2 oldu. 2017 yılı genelinde Türkiye’den en fazla tekstil ve hammaddeleri ihraç edilen ülkeler İtalya, Bulgaristan ve İran olarak sıralandı.


2017 yılı ihracat rakamlarını değerlendiren Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2017 yılında 877 milyon dolarlık tekstil ve hammaddeleri ihracatı gerçekleştirdiğini ve bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla sektör ihracatında yüzde 1.8 oranında beklenenden az artış olduğunu söyledi. Kıvanç, "Ülke genelinde tekstil ve hammaddeleri ihracatındaki payımız yüzde 7.5 oldu. 1 milyar dolar ihracat hedefi için 2018 yılında daha fazla çalışmamız gerekiyor” dedi.


En fazla ihraç edilen ürün grubu dokuma kumaş


Kıvanç, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı ihracatını değer bazında ürün gruplarına göre incelendiğinde, dokuma kumaşların yüzde 40 pay ile ilk sırada, örme kumaşların yüzde 25 ile ikinci sırada, pamuk ipliğinin ise yüzde 12 ile ise üçüncü sırada yer aldığını ifade ederek, 2016 yılına kıyasla, diğer iplikler ve yün elyafı ihracatında artış kaydedildiği bilgisini verdi.


Bulgaristan’a tekstil ihracatında yüzde 41’lik değer artışı


Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri Birliği’nin 2017 yılı değer bazında ihracatını ülkelere göre masaya yatıran Kıvanç, "İtalya yüzde 20 pazar payı ile ilk sırada, İspanya yüzde 5 ile ikinci sırada ve Birleşik Devletler ise yüzde 5 ile üçüncü sırada yer aldı" diye konuştu.


2016 yılı aynı döneme kıyasla, Bulgaristan’a ihracatta yüzde 41’lik değer artışı yaşandığına dikkat çeken Kıvanç, “Miktar bazında önemli bir azalış yaşanmasına rağmen değerde yaşanan artış sonucu, 2017 yılı içerisinde katma değeri yüksek olan ürünler ihraç edildi. 2018 yılı için de öngörülerin üzerinde bir ihracat artışı yakalamak amacıyla, tasarım ve ar-ge faaliyetlerine daha fazla önem verilmesi adına ATHİB olarak çalışmalarımız devam edecek” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Sarma-Davutlar Barajı yıl sonuna tamamlanacak Ön yüz beton kaplama çalışmalarına başlanan Manisa Yunusemre Sarma-Davutlar Barajı şantiye sahasını ziyaret eden DSİ 2. Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi, üreticilere Barajın 2024 yılı sonunda bitirmeyi hedeflediklerini açıklayarak müjde verdi. Şehzadeler kenti Manisa’nın Yunusemre ilçesine bağlı 8 mahalleyi modern sulama ile tanıştıracak Sarma-Davutlar Barajı’nda adım adım sona yaklaşılıyor. Gövde dolgusu tamamlanarak yüzde 70 fiziki gerçekleşme oranına ulaşılan barajda önyüzü beton kaplama çalışmalarına başlandı. Son 7 ay Projenin son durumunu teknik ekibi ile birlikte şantiye sahasında değerlendiren DSİ 2. Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi, Manisalı üreticilere müjdeli haberi verdi. Sarma-Davutlar Barajı’nı 2024 yılı sonuna yetiştirmeyi planladıklarını söyleyen DSİ 2. Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi, “Şu anda hazırlıklarımızı sürüyor. Haziran ayı başında önyüzü beton kaplama çalışmalarına başlayacağız. Yaklaşık 3 ay gibi bir sürede 8 bin metreküp beton dökeceğiz ve sonbaharda gövde imalatlarımızı tamamlayacağız. Hedefimiz yılbaşında kadar Sarma-Davutlar Barajı’nı tüm yönleri ile bitirip barajda su tutabilmek” diye konuştu. Manisalı çiftçilere yılda 74.7 milyon lira ek gelir Sarma-Davutlar Barajı’nın 18 milyon 570 bin metreküp su tutma kapasitesine sahip olacağının vurgulayan DSİ 2. Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi, proje sayesinde 9 bin 920 dekar arazinin borulu basınçlı sistemle sulanacağını hatırlattı. Barajın bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirten Hüseyin Koray Bilgi, “Azalan sulama giderleri ile birlikte çiftçinin üretim maliyetleri düşecek. Tarlalarda verim artacak. Aynı zamanda sulu tarıma geçilmesi nedeniyle bölgedeki ürün yelpazesi de genişleyecek. Proje sayesinde üreticilerimiz 2024 yılı rakamlarıyla yılda yaklaşık 74 milyon 400 bin lira daha fazla kazanacak. Ayrıca 450 kişiye de ek istihdam olanağı sağlanacak” dedi. 18.5 milyon metreküp su depolayacak Yunusemre ilçesinin Davutlar Mahallesi yakınlarındaki “Sarma Çayı” üzerine inşa edilen baraj gövdesi ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde projelendirildi. Temelden yüksekliği 47,5 metre olan barajın gövdesi için yaklaşık 723 bin metreküp dolgu yapıldı. Sarma-Davutlar Barajı’nda 18 milyon 570 bin metreküp su depolanabilecek.