GENEL - 18 Temmuz 2018 Çarşamba 12:02

Baran: "Mersin’in dış ticaret ve lojistikte marka kente dönüşmesi gerekir"

A
A
A
Baran: "Mersin’in dış ticaret ve lojistikte marka kente dönüşmesi gerekir"

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 36 No’lu Yurtdışı Muhtelif Ticaret Meslek Komitesi Başkanı Ahmet Baran, bölgenin hem ithalatta hemde ihracatta güçlü bir yer olduğunu belirterek, "Ülkemizin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmasında Mersin’in katkısını artırmak istiyoruz.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 36 No’lu Yurtdışı Muhtelif Ticaret Meslek Komitesi Başkanı Ahmet Baran, bölgenin hem ithalatta hemde ihracatta güçlü bir yer olduğunu belirterek, "Ülkemizin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmasında Mersin’in katkısını artırmak istiyoruz. Mersin’in dış ticaret ve lojistikte marka bir kente dönüşmesi gerekir" dedi.


Baran, döviz kurlarındaki hareketliliğin dış ticarette oluşturduğu sıkıntılara değinerek, liman ve serbest bölgeye ilişkin değerlendirmede bulundu. Yüksek döviz rakamlarının firmaları ciddi boyutlarda yorduğunu kaydeden Baran, "Bu sorunun çözümü için dövizin sabitlenmesini talep ediyoruz. Böylesi bir uygulama hem maliyetlerin hesaplanması noktasında katkı sağlayacak ve yerli firmaları rahatlatacak hem de yabancı yatırımı artıracaktır. Yabancı yatırımcı ülkemize para getirip burada TL’ye dönüyor ancak çıkmak istediğinde parasının 3’te 2’si bir değerle geri çıkabiliyor. Bu nedenle de yatırım getirmek istemiyor. Kur sabitlenirse yatırımcıya güven gelecek" diye konuştu.


Döviz fiyatlarındaki artışın yurtiçinde de gerek üretim gerekse ihracatta firmaları zorladığını savunan Baran, "Bölgemizde özellikle ham madde üretimi olmadığı için ham maddeyi dışarıdan alıp işliyoruz. Bunlar ithal ürünler oluyor ve döviz kurunun yüksek olması ise maliyeti artırıyor. Benzer şekilde enerji maliyetleri de çok yüksek. Tüm bu maliyet artışları bir araya gelince, rekabet etmekte zorlanıyoruz. Döviz kurunun sabitlenmesi, en azından yerli üreticimizin rekabetçi yapısını güçlendirecektir" ifadelerini kullandı.


Mersin’de dış ticaretin canlanmasında serbest bölgenin önemli rolü bulunduğunu dile getiren Baran, ancak bölgenin artık yeterli gelmediğini ve en kısa zamanda genişlemesi gerektiğini vurguladı. Yatırım talebinin bulunmasına karşın bölgenin bu talebi karşılayamadığını ifade eden Baran, “Yatırımcı geliyor ancak yer bulamıyor. Mevcut yerler ise niteliksiz kullanılıyor. Üretime dayalı olmak yerine ağırlıklı depo olarak kullanılıyor. Bugüne kadar Serbest Bölge vergisel avantajları nedeniyle tercih edilmiş ve depo ağırlıklı yatırım yapılmış ama bu üretime dönmeli” şeklinde konuştu.


Dış ticaret firmalarının karşılaştığı bir diğer sorun olarak KDV iadelerindeki gecikmeyi gösteren Baran, “Dış ticaret firmaları olarak oldukça minimal karlarla çalışmak durumunda kalıyoruz. Bu şartlar altında bize dönecek her türlü nakit büyük önem taşıyor. Ancak ihracata dayalı KDV iadelerinin gecikmesi bizleri oldukça zorluyor. Bir taraftan nakit dengesinde sıkıntı yaşarken diğer taraftan dövizdeki hareket de kazancımızı düşürüyor. Çünkü örneğin ihracat yapıyorum ve KDV’mi TL olarak ödeyebilmek için 10 bin dolar döviz bozduruyorum. Ama KDV iade edildiği zaman elime geçen TL ile ancak 7 bin dolarlık döviz alabiliyorum ve zarar ediyorum. Bu nedenle iadelerin çok geciktirilmeden yapılması önem taşıyor" dedi.


Mersin olarak güçlü lojistik avantajlara sahip olmaları nedeniyle mevcut durumda istenilen kapasitelerle çalışılmadığını dile getiren Baran, “Bölgemiz ithalatta da ihracatta da transit ticarette de oldukça güçlü. Komite olarak bu güçten daha fazla yararlanılmasını sağlayarak ülkemizin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmasında Mersin’in katkısını artırmak istiyoruz. Yalnızca Mersin değil, tüm bölgede güçlü üreticiler bulunmakta. Yalnızca kentin değil bölgenin gelişmesi ve birlikte kalkınması önemli. Mersin’in dış ticaret ve lojistikte marka bir kente dönüşmesi gerekir. Bu potansiyel var ve böyle bir markayı bölgemiz hak ediyor" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bingöl Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Eminoğlu, "Bakanlık her daim gençlerin yanında" Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Enes Eminoğlu Bingöl’de gençlerle bir araya geldi. Eminoğlu, “Gençlik ve Spor Bakanlığı her daim gençlerin yanında. Gençlerin bakanlığı. Tüm Türkiye’deki tesisleriyle, bütün imkanlarıyla her anlamda sizlerin yanında” dedi. Bir dizi program ve ziyaretler nedeniyle Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Enes Eminoğlu, Bingöl’e geldi. İlk olarak Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta’yı ziyaret eden Eminoğlu, daha sonra Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne geçti. Burada kurum müdürü Mustafa Loğoğlu’ndan bilgi alan Eminoğlu, son olarak gençlerle söyleşi programına katıldı. Bakanlığın çalışmaları hakkında bilgiler veren Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Enes Eminoğlu, gençlerin her zaman yanında olduklarını belirtti. Eminoğlu, “Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak Türkiye’nin dört bir tarafında Bingöl’de olduğu gibi şuan içinde bulunduğumuz Gençlik Merkezi gibi 500 adet 81 ilde gençlik merkezlerimiz var. Yine üniversitelerde genç ofislerimiz var. Yine ülkemizin birçok yerinde 50’ye yakın kamp alanlarımız var. Spor tesislerimiz var, sporcu eğitim merkezlerimiz var. Yine olimpiyatçıları yetiştirdiğimiz merkezlerimiz var. 2024 Paris Olimpiyatları var. Tokyo olimpiyatlarında çok iyi başarılar elde etmiştik. Paris’te de bu başarıları daha yükseklere çıkaracağız. Gençlik ve Spor Bakanlığı her daim gençlerin yanında. Gençlerin bakanlığı. Tüm Türkiye’deki tesisleriyle, bütün imkanlarıyla her anlamda sizlerin yanında” diye konuştu.
Sivas Sivas’ta kurbanlık fiyatları belirlendi Sivas Ticaret Borsası tarafından yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurban kesimi ve fiyatları açıklandı. Sivas Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya, Sivas’ta bulunan besicilerle ve kombina sahipleriyle bir araya gelerek toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Karakaya, kurban fiyatlarının belirlendiğini söyleyerek, “Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ilimizdeki besici ve üreticilerle yaptığımız toplantı sonucu, tosun canlı kilogram fiyatı 280 TL, damızlık vasfını kaybetmiş düve 270 TL, damızlık vasfını kaybetmiş inek 250 TL, dişi Koyun 250 TL, erkek koyun ise 280 TL’den satılacak. Kombinalardaki kesim ücretleri ise büyükbaş için 5 bin TL, küçükbaş için bin 500 TL, söküm ücreti 3bin TL, Paylama ücreti 2 bin TL, et çekim ücreti ise 15 TL olarak belirlenmiştir” dedi. “Küpesi olmayan hayvanlar alınmamalı” Karakaya, Kurban Bayramı öncesinde hayvan alırken dikkat edilmesi gereken hususların altını çizerek, “Hemşerilerimiz Sivas Belediyesi ve İlçe Belediyelerimiz tarafından kurulan kurban pazarlarından veya besi çiftliklerinden gönül rahatlığıyla kurbanlıklarını alabilirler. Hayvan kesimlerini ise Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsat alınmış mezbaha ve kombinalar veya Belediyelerimizce belirlenen geçici kesim yerleri ile besi çiftliklerini tercih edebilirler. Hemşerilerimizden küpesi olmayan hayvanları almamalarını konusunda dikkatli olmalarını özellikle rica ediyorum. Veteriner Sağlık Raporu olmayan, çok zayıf olan, Gebe veya yeni doğum yapmış olan, Yüksek ateşi olan, Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, Salya akıntısı bulunan, Uzuvları eksik olan hayvanlar satın alınmamalı. Et çekiminde ise ilimizde bu sene daha sıkı tedbirler alınacaktır. Vatandaşlarımız et çekimlerini, Kurban Bayramı’nda ortaya çıkan seyyar olarak tabir ettiğimiz kişilere değil, hijyen kurallarına her zaman itina gösteren kasaplarda yaptırmalarını önemle rica ediyorum” açıklamalarında bulundu.