GENEL - 16 Ağustos 2018 Perşembe 16:24

TMF’den Başkan Tuna’ya spora katkı plaketi

A
A
A
TMF’den Başkan Tuna’ya spora katkı plaketi

Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya, Türkiye Motosiklet Federasyonu (TMF) tarafından plaket verildi.

Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya, Türkiye Motosiklet Federasyonu (TMF) tarafından plaket verildi.


Tuna, Türkiye Motosiklet Federasyonu’nun destek verdiği ‘Trafikte Empati Hareketi’ söylemi ile hayata geçirilen "Motorcu Dostu Trafik" sosyal sorumluluk projesine Yunus Emre Kültür Merkezi’nde ev sahipliği yaptı. 3 kıtayı motosikletiyle arşınlayan ve aynı zamanda İstanbul Gedik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi akademisyeni olan Asil Özbay’ın proje kapsamındaki ‘Yol Hikayeleri’ söyleşisine katılan Tuna, Mersin’deki motosikletseverlerle buluştu. Yol deneyimlerini paylaştığı söyleşide katılımcılara güvenli sürüşün ve güvenlik donanımlarının önemini anlatan Özbay’ı Toroslar’da ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirten Tuna, "Asil hocamızın tek başına motosikletle dünya turuna çıkması, özgüven içerisinde böyle bir yolu kat etmesi ve aynı zamanda güvenli sürüş için sosyal sorumluluk projelerine destek vermesi bizim için çok anlamlı ve önemli.Kendisini tebrik ediyorum” dedi.


Tuna, Toroslar Belediyesi olarak futbol, basketbol, yüzme, tenis, güreş, bocce, atletizm, cimnastik, tiyatro ve halkoyunları gibi tüm spor branşlarını barındırdıkları, motor sporlarına da destek olduklarını ve bu kapsamda inşa çalışmaları devam eden 2014-2019 dönemi hizmet projeleri arasında yer alan drag pisti projesininTürkiye’nin en iyi drag pistlerinden biri olacağını söyledi. 15 yıldır görev yaptıkları Toroslar’da tesisleşme anlamında sadece Mersin’de değil, Çukurova bölgesinde de önde olan belediye olduklarını ve spor ile amaçlarının çocukları ve gençleri kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmak olduğunu kaydeden Tuna, "Birçok branşta bölge insanımıza spor yaptırma gayreti içerisindeyiz. Yeter ki içinde var olan cevheri keşfedelim. Alt yapı anlamında ve tesisleşme yönünde de imkanlarımız ölçüsünde 15 yıldır Toroslarımıza yatırım yapıyoruz. En iyi yatırım insana yapılan yatırımdır.Motor sporları da adrenalini yüksek olan bir spor branşı. Motorcularımızın bu branşı daha güvenli ve daha iyi şartlarda yapabilmeleri için uğraş veriyoruz. Toroslar Belediyesi olarak bir drag pisti projemiz var. Bu pistin yapımı için topografi olarak coğrafyanın düz olması lazım. Bin 200 metre boyunda bir zemini bulmak çok zor. Yeri bulduk.Zemin anlamında alt ve üstün 30 metrelik bir kot farkı vardı. Onu dengelemeye çalışıyoruz. 3 yıl uğraştık ve harfiyatında son aşamaya geldik ve ardından asfalt çalışmalarına başlayacağız. Motor sporlarıyla uğraşan vatandaşlarımızın hayatlarını riske edecek şekilde yarışlar yaptıklarını biliyoruz. Türkiye genelindeki motosiklet ve otomobil yarışları sporlarına ilgi duyan ve yarışlara hazırlanan gençlerimizi inşallah artık Toroslarımızda bu pistimizde ağırlayacağız. Projemiz tamamlandığında burası Türkiye’nin en iyi drag pistlerinden olacak. Pistin yan tarafına aynı zamanda enduro motor sporlarının yapılacağı bir kulvar da ekleyeceğiz. Toroslar Belediyesi olarak Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur’ ilkesiyle gençlerimizi, beyni bilgi ile dolu, sporcu kimlikleri ile öne çıkan ve bilgi tekonolojisinin bütün gereçlerini kullanabilen bireyler olarak yetiştirmek istiyoruz ve bu doğrultuda gayretlerimiz devam ediyor” diye konuştu.


Konuşmaların ardından Tuna’ya Mersin Motosiklet Spor Kulübü (MESK) Başkanı Ganim Umu tarafından plaket verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İçinde gliserol bulunan ‘slushie’ içecekler, 10 yaş altı çocuklar için tehlikeli Rengârenk görüntüleriyle çocukların ilgisini çeken ‘slushie’ içecekleri hakkında aileleri uyaran Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hatice Polat Menekşe, 10 yaş altındaki çocukların bu tür içeceklerden uzak tutulması gerektiğini belirtti. Dışarıda yapılan slushie içeceklere eklenen ve donmuş etkisini veren Gliserol hakkında bilgilendiren Uzm. Dr. Menekşe, “Bu madde çocuklarda; baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, kan şekeri düşüklüğü, bilinç kaybına yol açıyor” dedi. Yaz aylarının gelmesiyle buzlu içecek tüketim oranları da artacak. Popüler olan slushie içecekler hem rengârenk görüntüsü hem de tadıyla çocuklar tarafından da ilgi görüyor. Ancak sulu kar etkisini verebilmek için bu tür içeceklere E422 koduyla yer alan ‘Gliserol’ ekleniyor. Çamlıca Erdem Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Hatice Polat Menekşe ise bu madde hakkında çeşitli uyarılarda bulundu. 10 yaş altındaki çocukların bu tür içeceklerden uzak tutulması gerektiğini belirterek “Üreticilere çok az miktarda gliserol kullanılması uyarısı var. Ancak bunun ne kadar uygulanabildiğini bilmiyoruz. Kaldı ki çok az haliyle bile 10 yaş altı çocuklar için tehlike arz ediyor” açıklaması yaptı. “Aileler genellikle bu semptomların neden kaynaklandığını anlayamayabiliyor” Uzm. Dr. Menekşe, “Bu tür içecekler geleneksel olarak şekerle hazırlanırken son dönemlerde hazır gıda olarak bulunması için gliserol kullanılarak yapılıyor. Küçük çocuklarda tüketildiğinde baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, kan şekeri düşüklüğü, bilinç kaybına yol açabiliyor. Aileler ise bu semptomların neden kaynaklandığını anlayamayabiliyor. Dikkatli davranmak bu nedenle önemli” dedi. Uzun dönem etkileri çocukta kalabilir: Böyle vakalar tespit edilmiş Gliserol tüketiminin 4 yaş altındaki çocuklarda çok tehlikeli olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Menekşe, “4-10 yaşındaki çocuklara ise çok az miktarda, verilmelidir. Bu içecekleri fazla tüketen 4 yaş altındaki çocuklar için ise ciddi sonuçlar doğurabilir. Maalesef müdahalesi geciken kan şekeri düşüklüğü ve bilinç kaybı gibi bir durumda uzun dönem etkileri çocukta kalabilir. 4 yaş altında bildirilmiş böyle vakalar var ” uyarısında bulundu. Gliserol hazır gıda ürünlerine genellikle tatlandırıcı veya koruyucu olarak kullanılır ama çoğunda zarar veremeyecek derecede eser miktarlardadır. Slushie içeceklerde ise miktar olarak fazlalığı endişe kaynağını oluşturur. Ailelere önerilerde bulunan Uzm. Dr. Menekşe, “Çocuklarınıza hazır ürünleri tükettirmeyin. Örneğin meyve suyunu siz hazırlayın. Kutulu ürünleri ise ancak güvenli aralıklarla tüketebilirler” diyerek sözlerini sonlandırdı.