GENEL - 05 Ekim 2018 Cuma 10:29

Anne mutlu değilse çocuk da mutlu olmaz

A
A
A
Anne mutlu değilse çocuk da mutlu olmaz

Medical Park Tarsus Hastanesi’nde görevli Psikolog Seçil Bozkurt, annelerin çocuklarını hayatlarının merkezine almalarının onların yararına olmadığını, aksine zarar verdiğini söyledi.

Medical Park Tarsus Hastanesi’nde görevli Psikolog Seçil Bozkurt, annelerin çocuklarını hayatlarının merkezine almalarının onların yararına olmadığını, aksine zarar verdiğini söyledi.


Bozkurt, velilere yönelik seminerdeki sunumunda “Kendinizden vazgeçmeyin. Siz mutlu olmazsanız, çocuğunuz da mutlu olmaz” dedi.


Mutlu çocuk yetiştirmenin yolunun, mutlu anne olmaktan geçtiğini vurgulayan Bozkurt şöyle konuştu:


“Kendinizi ihmal ederseniz, sürece çocuklarınızla sağlıklı bir iletişim kuramazsınız. Ebeveyn kendine zaman ayırmayıp sevdiği şeylerden uzak kalırsa, kendini mutlu edecek hiçbir şey yapmazsa eğer deşarj olamaz. Deşarj olmayan anne çocuğu için güzel olanı ne kadar yapmaya çalışsa da istediği doyuma ulaşamaz. Mükemmel olmaya çalışan anne kaygı ve yetersizlik duygularıyla baş başa kalır. Bu da çocuğa yansır.”



Öncesini ve sonrasını karşılaştırın


Annelerin çocuk sahibi olmadan önce ve çocuk sahibi olduktan sonraki hayatlarını karşılaştırmalarını öneren Bozkurt, “Kendinize, ‘Çocuktan önce neler yapardım, nelerden keyif alırdım, ne kadar mutluydum?’ diye sorun. Aynı soruları, şu an için de sorun. Çocuk sahibi olmadan önce ve olduktan sonra arasındaki fark ne kadar büyükse, kendinizi o kadar unutmuşsunuz demektir” diye konuştu.



Küçük kaçamaklar yapın


Psikolog Seçil Bozkurt annelere şu önerilerde bulundu:


“Size keyif veren alışkanlıklarınıza geri dönmeye çalışın. Her günün sonunda ‘Bugün kendim için ne yaptım?’ sorusunu kendinize sorun. Gün içinde kendiniz için küçük kaçamaklar yapın. Yaptığınız her etkinliğe çocuklarınızı dahil etmeyin. Bütün sorumluluğu tek başınıza üstlenmeyin. Eşinizden ve çevrenizdekilerden destek istemekten çekinmeyin. Çocuklarınızın hayatıyla kendi hayatınız arasına sınır koyun. Kendi hayatınızla çocuğunuzun hayatını ayrıştırın. Çocuklarınızın hayatını kendi hayatınızın merkezine almayın. Önemli olan kaliteli zaman geçirmek. Çocuğunuzla geçirdiğiniz zamanın süresi önemli değil o zamanı nasıl geçirdiğiniz önemli. Çocuğunuzun zamanını sürekli doldurmaya çalışmayın sizinle geçirdiği keyifli zaman, hepsinden kıymetli.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Rize Trendyol Süper Lig: Çaykur Rizespor: 2 - MKE Ankaragücü: 2 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Çaykur Rizespor sahasında MKE Ankaragücü ile 2-2 berabere kaldı. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 57. dakikada Efkan Bekiroğlu’nun ortasında ceza sahası içinde Rijad Bajic’in kafa vuruşunda top ağlarla buluştu. 2-1 60. dakikada Bajic’in pasında topla buluşan Chatzigiovannis’in ceza sahası dışından şutunda top direğe çarparak auta çıktı. 82. dakikada Efkan’ın ara pasında Chatzigiovannis’in ceza sahasına girerek yaptığı vuruşta top kaleci Tarık’ta kaldı. 90+8. dakikada sol kanattan Pedrinio’nun kullandığı köşe atışında Garry Rodrigues’in vuruşunda meşin yuvarlak filelere gitti. 2-2 Hakemler: Turgut Doman, Furkan Ürün, Samet Çiçek Çaykur Rizespor: Gökhan Akkan (Tarık Çetin dk. 75), Taha Şahin, Husniddin Aliqulov, Emirhan Topçu, Casper Hojer, Jonjo Shelvey, Ibrahim Olawoyin, Babajide Akintola (Gustavo dk. 75), Dal Varesanovic (Muammer Sarıkaya dk. 68), Altin Zeqiri (Anıl Yaşar dk. 90+2), Adolfo Gaich (Martin Minchev dk. 75) Yedekler: Halil İbrahim Pehlivan, Eray Korkmaz, Güvenç Usta, Oumar Diouf, Mame Mor Faye Teknik Direktör: İlhan Palut MKE Ankaragücü: Bahadır Güngördü, Atakan Çankaya, Uros Radakovic, Mert Çetin, Stelios Kitsiou, Tolga Ciğerci (Pedrinio dk. 61), Christian Bassogog, Alexis Flips (Garry Rodrigues dk. 87), Efkan Bekiroğlu, Renaldo Cephas (Chatzigiovannis dk. 46), Ali Sowe (Rijad Bajic dk. 46) Yedekler: Ertaç Özbir, Arda Ünyay, Kazımcan Karataş, Hayrullah Bilazer, Ali Kaan Güneren, Federico Macheda Teknik Direktör: Emre Belözoğlu Goller: Adolfo Gaich (dk. 25), Olawoyin (dk. 33) (Çaykur Rizespor), Rijad Bajic (dk. 60), Garry Rodrigues (dk. 90+8) (Ankaragücü) Sarı kartlar: Emirhan Topçu, Muammer Sarıkaya, Tarık Çetin (Çaykur Rizespor), Ali Sowe, Christian Bassogog, Efkan Bekiroğlu (Ankaragücü)