GENEL - 07 Kasım 2018 Çarşamba 12:02

Yeşilboğaz: "Adil yargılanma olmazsa olmazımızdır"

A
A
A
Yeşilboğaz: "Adil yargılanma olmazsa olmazımızdır"

Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, adil yargılanma hakkının Anayasa’da ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde güvence altına alındığını belirterek, hakkaniyetin uygun bir şekilde gerçekleşmesi için savunma hakkının tam anlamıyla kullanılabilmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, adil yargılanma hakkının Anayasa’da ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde güvence altına alındığını belirterek, hakkaniyetin uygun bir şekilde gerçekleşmesi için savunma hakkının tam anlamıyla kullanılabilmesinin gerekli olduğunu söyledi.


Avrupa Konseyi tarafından yürütülen, "Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Ortak Projesi" ile Türkiye’de yargı kurumları güçlendirilerek, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru sisteminin desteklenmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda, Adana Bölge Adliye Mahkemesi’nin ev sahipliğinde ’Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuruda Öne Çıkan Sorunlar’ konulu bir toplantı düzenlendi. Toplantıya konuşmacı olarak katılan Yeşilboğaz, bir sunum gerçekleştirdi.



"Silahların eşitliği ve adil yargılanma olmazsa olmazımızdır"


Silahların eşitliği ve adil yargılanma hakkının olmazsa olmazları olduğunu vurgulayan Yeşilboğaz, "Adil yargılanma hakkı Anayasa’mızda ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde güvence altına alınmıştır. Aslında yerel mahkemelerde görev yapan hakim ve savcılar, yasalardaki normlara uygun yargılama yapsa, Anayasa Mahkemesi’nin, Yargıtay’ın ve Bölge Adliye Mahkemeleri’nin iş yükü azalır. Öncelikle hakim ve savcıların yasaların uygulanmasında dikkatli ve özenli olmaları, kendilerini sürekli geliştirmeleri gerekmektedir. Ayrıca barolar ve avukatlar maalesef zaman zaman taraf olarak görülmekte ve yargının kurucu unsuru olduğu göz ardı edilmektedir" dedi.



"Hakkaniyet için savunma haklarının tamamı kullanılabilmeli"


Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6’ncı maddesinde hakkaniyetin uygun bir şekilde gerçekleşmesi için savunma hakkının tam anlamıyla kullanılabilmesinin gerekli olduğuna işaret edildiğini belirten Yeşilboğaz, "Bu çerçevede ulusal mahkemelerde gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. maddesinin içeriğini oluşturan yargılamaya etkili katılım ve duruşmada hazır bulunma hakkı, susma ve kendini suçlayıcı delil sunmama hakkı, gerekçeli karar hakkı, çeşitli temel delil kuralları gibi usul hukukuna ilişkin hak ve ilkeler, hakkaniyete uygun yargılanma hakkının alt unsurlarından bazıları olarak karşımıza çıkar" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.