GENEL - 06 Aralık 2018 Perşembe 14:52

Rusya ve Ruanda nükleer enerjinin barışçıl kullanımı için anlaşma imzaladı

A
A
A
Rusya ve Ruanda nükleer enerjinin barışçıl kullanımı için anlaşma imzaladı

Rusya ve Ruanda Cumhuriyeti arasında nükleer enerjinin barışçıl kullanımı için hükümetler arası işbirliği anlaşması imzalandı.

Rusya ve Ruanda Cumhuriyeti arasında nükleer enerjinin barışçıl kullanımı için hükümetler arası işbirliği anlaşması imzalandı.


Doğu Afrika ülkesi Ruanda Cumhuriyeti Altyapı Bakanı Claver Gatete’in Rusya’nın başkenti Moskova’ya gerçekleştirdiği resmi ziyareti sırasında imzalanan anlaşma, iki ülke arasında nükleer enerjinin barışçıl kullanımı alanında aktif diyaloğun temelini oluşturacak. Rusya, ülkeler arasında çeşitli projelerin hayata geçirilmesini sağlayacak benzer bir anlaşmayı G-20 Zirvesi kapsamında Arjantin’le imzalamıştı. Anlaşmayı Rusya adına ise Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS’yi yapan Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev imzaladı. Likhachev, “Ruandalı ortaklarımızla nükleer teknolojilerin barışçıl kullanımı alanında 70 yılı aşkın deneyimlerimizi paylaştığımız için mutluyuz. Bu alandaki işbirliğinin Ruanda’nın ekonomik büyümesine katkıda bulunmasını ve halkın yaşam kalitesini artırmasını umut ediyoruz” dedi.



Ruanda’da nükleer güç santrali kurulacak


Rosatom ile Ruanda Altyapı Bakanlığı arasında 5 Aralık tarihinde imzalanan hükümetler arası anlaşma, 22 Haziran 2018’de hayata geçirilen işbirliği protokolünün devamı niteliğini taşıyor. İki ülke arasında geniş çaplı faaliyetlere zemin hazırlayan anlaşma kapsamında Ruanda’da Nükleer Bilim ve Teknoloji Merkezi ile ülkenin ilk nükleer güç santralinin kurulması için proje hazırlanması da yer alıyor. Bu hedeflere yönelik olarak Ruanda’da nükleer altyapının uluslararası kurallara uygun şekilde geliştirilmesi, nükleer malzemelerin fiziki olarak korunmasının denetlenmesi, radyasyon kaynakları, nükleer ve radyoaktif malzemelerin depolama tesisleri ile nükleer ve radyasyon materyallerinin, radyoaktif atıkların kontrol ve denetiminin gözetimi, temel ve uygulamalı araştırmalar, radyoizotop üretimi ve bunların imalat, tarım ve sağlık hizmetlerinde uygulanması, nükleer endüstrisi için uzmanların eğitimi ve geliştirilmesi gibi pek çok konuda işbirliği yapılacak. Anlaşma kapsamında uzmanların değişimi, seminer ve konferansların düzenlenmesi, bilimsel ve teknik personelin eğitilmesi, belirli projelerin ve bilimsel araştırmaların uygulanması için çalışma gruplarının oluşturulması gibi konular da yer alıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Minibüs şoförleri özel servis kiralayan üniversite öğrencilerine kızdı, yol keserek darp etti Trabzon’un Sürmene ilçesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından kiralanan öğrenci servisine kızan minibüs şoförleri aracın önüne kesti. Servis sürücüsü ve öğrenciler, ilçe hat minibüsü şoförleri tarafından saldırıya uğrarken, öğrencilerin şikayeti üzerine yapılan çalışmada şüpheli 4 kişiden 2’si gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre ilçenin Çarşı Mahallesi’nde meydana gelen olayda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler ulaşım sorunları nedeniyle özel bir servis kiraladı. Üniversite öğrencilerinin servis kiralamasına kızan minibüs şoförleri tarafından araçların önleri kesilerek durduruldu. Okul çıkışında durdurulan servis sürücüleri, öğrenciler ve minibüs şoförleri arasında yaşanan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle bazı öğrencilerin ve servis sürücüsünün saldırıya uğradığı öne sürülürken, öğrencilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Darp raporu alan öğrenciler şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 2 kişi gözaltına alındı Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada şikayet üzerine 4 kişi hakkında başlatılan tahkikat neticesinde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz Sürmene ilçesindeki KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerinin dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiraladıkları gerekçesiyle, kiraladıkları özel servisin önü dolmuş şoförleri tarafından kesilerek servis şoförü ve içindeki öğrencilere tehdit ve hakaret edilip darp edildikleri yönünde sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili olarak; servis şoförü ve darp edilen öğrencilerin şikayetleri üzerine şüpheliler Ö.D., K.D., H.S., ve S.Y. hakkında cumhuriyet savcısının talimatıyla başlatılan tahkikat neticesinde şüpheliler Ö.D. ve K.D. gözaltına alınmıştır. Mezkur olayla ilgili valiliğimizce de çok yönlü inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.