GENEL - 24 Mart 2019 Pazar 14:25

Mersin’de avukatlara ’seçim ve sandık güvenliği’ eğitimi

A
A
A
Mersin’de avukatlara ’seçim ve sandık güvenliği’ eğitimi

Mersin Barosu ile Oy ve Ötesi Derneğince, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde sandıkta görevlendirilecek olan avukatlara, ‘seçim ve sandık güvenliği’ eğitimi verildi.

Mersin Barosu ile Oy ve Ötesi Derneğince, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde sandıkta görevlendirilecek olan avukatlara, ‘seçim ve sandık güvenliği’ eğitimi verildi.


Avukatların ve farklı meslek gruplarının katılımıyla düzenlenen eğitimin açılışında konuşan Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerin ülke açısından çok önemli olduğunu belirterek, “Her seçim döneminde farklı bir seçim sisteminde oy kullanmaya çalışıyoruz, demokrasinin ilkelerini işletmeye çalışıyoruz. Mersin Barosu olarak, çoğulcu demokrasiyi ve herkesin seçime girebilmesini savunuyoruz. Ancak Mersin, seçime katılamayan adaylar konusunda Türkiye gündemine oturdu. Bütün adaylar en demokratik hakları olan seçilme haklarını kullanabilmeli ve onlara inanan insanlar da oylarını özgürce kullanabilmeli” dedi.


En son 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde avukatlarla seçim güvenliği konusunda bir çalıştay yaptıklarını hatırlatan Yeşilboğaz, “Önümüzdeki yerel seçimler için yapmış olduğumuz çalıştayda da meslektaşlarımıza ve diğer katılımcılara, ’Sandık güvenliği için neler yapmamız gerekiyor? Nelere dikkat etmemiz gerekiyor?’ konularında eğitim veriyoruz. Çünkü atanan sandık başkanlarına dahi insanların güveni kalmadı. Bu nedenle sizlerin, demokrasinin çarklarının işlemesi için verilen her oyun demokrasiye hizmet etmesi için nasıl kullanılması gerektiğini bilmesi gerekiyor. Bu konuları bilmeyen vatandaşlarımıza, iradelerini sandığa tam yansıtabilmeleri için biz avukatların yardımcı olması gerekiyor. Mersin Barosu avukatları olarak bu işe gönüllü olarak giriyoruz. Bu eğitim seçim sürecinde, oy sayımında, oyların heba edilmemesi için ve sandık güvenliği için çok önemli. Bu eğitim sürecini bu nedenle çok önemsiyoruz. 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde sahada olacağız. Eğitimimiz 1 hafta boyunca periyodik olarak sürecek" diye konuştu.


Konuşmanın ardından Oy ve Ötesi Derneği’nden Rukiye Göksu tarafından katılımcılara sandık güvenliğinin sağlanması konusunda bilgiler verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa İYİ Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanı Tevfik Demir istifa etti İYİ Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanlığı görevini yaklaşık 2 yıldır sürdüren Tevfik Demir, hem başkanlıktan hem de parti üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı. Partinin kuruluş hedefini ve heyecanını yitirdiğini belirten Demir, "31 Mart yerel seçimleri öncesinde gerek aday belirleme, gerekse meclis üyelerinin belirlenmesi sırasında ilçe başkanı ve yönetim kurulunun ‘yok hükmünde’ sayılması ise bizleri üzdü" dedi. Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı istifa açıklamasında Demir, şu cümlelere yer verdi; "Bugün itibari ile 25 Ekim 2017 yılından bu yana görev aldığım ve son 2 dönemdir seçilmiş İYİ Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanlığı görevinden ve İyi Parti üyeliğinden istifa etmiş bulunmaktayım. İstifa etmeyi bir süredir düşünmekteydim. Ancak partinin zarar görmemesi adına seçim süreci ve genel kongre sürecinin tamamlamasını bekledim. 4,5 yıllık süreçte İyi Parti İlçe Başkanı olarak muhalefet görevini ekibimle beraber layığı ile yaptığıma inanıyorum. Ancak geldiğimiz noktada halkımızın gösterdiği yolda artık ‘kenara çekilme’ zamanın geldiğini gördüm. 31 Mart yerel seçimleri öncesinde yaşananlar bana bu kararı almam gerektiğini gösterdi. Bu partiye böylesine özverili bir şekilde hizmet etmemize rağmen, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde gerek aday belirleme, gerekse meclis üyelerinin belirlenmesi sırasında ilçe başkanı ve yönetim kurulunun ‘yok hükmünde’ sayılması bizleri son derece üzmüştür. O gün istifa etmem gerekirken, partinin seçim üstü zarar görmemesi adına bu kararımı seçim sonrasına erteledim. Seçim sonrası parti tarafından alınan karar ile gidilen genel kongre sürecinde ise bu kararımı bildirmenin etik olmayacağını düşünerek bugüne ertelemiş oldum. Yerel seçim çalışmalarını tüm imkansızlıklara, maddi ve manevi hiçbir desteğin olmamasına rağmen, ben ve yönetim kurulum elimizden geleni, hatta daha fazlasını yaparak sürdürdük. Ancak son bir yılda gerek üst düzey, gerekse il ve ilçe bazlarında partinin kan kaybı herkesin malumudur. Bu da 31 Mart Yerel seçimlerine tüm Türkiye’de olduğu gibi Mustafakemalpaşa’da da sandığa yansıdı." Partinin kuruluş amacı ve heyecanını yitirdiğinin ortada olduğunu belirten Demir, "Buna rağmen ortada bir başarısızlıktan söz edilecekse biz bunu göğüslemeye hazırız. Bundan böyle ilçemiz için hangi platformda olursa olsun hizmet etmeye devam edeceğimden kimsenin şüphesi olmasın" dedi.
Samsun Hayvansal ürün ihracatından milyonlarca döviz Türkiye ekonomisine girdi SAMSUN (İHA) – Samsun’dan yapılan hayvansal ürün ihracatından 62 milyon dolar, 18 milyon euro ve 53 bin sterlinlik döviz, Türkiye ekonomisine kazandırıldı. Hayvansal ürün üretim ve ihracatında Türkiye’nin önde gelen illerinden olan Samsun’da ihracat kaleminin büyük bir kısmını bu alan oluşturuyor. 2023 yılında birçok ülkeye hayvansal ürün ve yan ürünü ihracatı yapılırken, bu ihracattan elde edilen döviz de milli ekonomiye kazandırıldı. 62 milyon dolar, 18 milyon euro ve 53 bin sterlin döviz milli ekonomiye kazandırıldı Tarım ve Orman Bakanlığı hayvansal ürün ihracatı verilere göre 2023 yılında Samsun’dan ihraç edilen balık, balık unu, balık yağı, tıbbi sülük, deniz salyangozu-eti, kapağı, bal, piliç eti-yumurtası, hayvansal yan ürünü ve sıvı gübre gibi 697 ihracattan toplam 62 milyon dolar,18 milyon euro, 53 bin sterlin, 6 milyon TL gelir elde edildi. En yüksek döviz geliri ise balık yağı (37 milyon dolar, 568 euro) ve balık (13 milyon dolar, 16 milyon euro, 6 milyon TL) ihracatından sağlandı. Samsun’dan yurt dışına 462 bin 516 ton gıda ve yem ürünü ihraç edildi Gıda ve yem maddeleri ihracatında ise 2023 yılında toplam bin 904 ihracatta 462 bin 516 ton ürün ihraç edildi. Yurt dışına en çok buğday unu (433 bin ton) ihraç edilirken, bunu mısır irmiği (12,9 bin ton), fındık ve fındık ürünler (5,6 bin ton), yaş meyve-sebze (4 bin ton), mısır unu (3,2 bin ton), şekerleme ürünleri (258 ton), kuruyemiş (137 ton) ve filtre kağıdı (213 ton) takip etti. İthal edilen gıda ve yem maddelerine bakıldığında ise 775 adet gıda maddesi ithalatından toplam 2,5 milyon ton ürün ithal edildi. En çok ithal edilen gıda maddeleri sırasıyla buğday (2,4 milyon ton), mısır (39 bin ton), yağlık ayçiçeği tohumu (14,2 bin ton), soya fasulyesi (13,8 bin ton), şeker pancarı melası (3,1 bin ton), karabuğday (526 ton), kakao kitlesi (399 ton), susam (278 ton) ve ceviz kaba unu (176 ton) oldu. Yine 2023 yılında 229 adet yem maddesi ithalatı gerçekleşti. Bu ithalatlarda toplam 807,1 bin ton yem maddesi ithal edildi. En çok ithal edilen yem maddeleri sırasıyla ayçiçeği tohumu küspesi (312,1 bin ton), arpa (149 bin ton), buğday kepeği (127,4 bin ton), ayçiçeği tohumu kabuğu (46 bin ton), mısır (37,1 bin ton), soya fasulyesi (34,2 bin ton), pirinç kepeği (19,7 bin ton), mısır kepeği (25,4 bin ton) ve DDGS (15 bin ton) olarak gerçekleşti.