GENEL - 19 Kasım 2019 Salı 12:04

‘Kitap Okuyan Çocuklar Oyun Kitaplığı’ Türkiye’ye örnek oldu

A
A
A
‘Kitap Okuyan Çocuklar Oyun Kitaplığı’ Türkiye’ye örnek oldu

Türkiye’nin ilklerinden birisi olan Mezitli Belediyesi Kitap Okuyan Çocuklar Oyun Kitaplığı, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) kültür politikaları çalışmaları kapsamında düzenlenen bienale konu oldu.

Türkiye’nin ilklerinden birisi olan Mezitli Belediyesi Kitap Okuyan Çocuklar Oyun Kitaplığı, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) kültür politikaları çalışmaları kapsamında düzenlenen bienale konu oldu.


“Erken Çocukluktan Gençliğe: Sanatla Büyümek” konulu bienalde her dört çocuktan birinin yoksul olduğu dikkate alınarak, erken çocukluğun desteklenmesinin, en öncelikli gereksinimlerden birisi olduğuna dikkat çekildi. Bienal sonrası sonuç raporu kitap haline de getirildi. Bu konuda yapılan çalışmalara da atıfta bulunularak Mezitli Belediyesi Kitap Okuyan Çocuklar Oyun Kitaplığı’nın ilk uygulama olduğuna vurgu yapıldı. Mezitli Belediyesi’nin açtığı kütüphaneden sonra başta İstanbul olmak üzere farklı şehirlerde başarılı uygulamaların yapıldığına dikkat çekilerek, “Erken çocukluk (0-3 yaş) ve okul öncesi dönem (4-6 yaş), çocukların fiziksel, bilişsel ve sosyo-duygusal becerileri en hızlı kazandıkları dönemlerin başında gelir. Türkiye’de toplam nüfusun yaklaşık yüzde 8’ini 4 yaşın altındaki çocuklar oluşturuyor. Beyindeki 100 milyar nöronun birbiriyle bağlantılar kurma hızının en yüksek olduğu hayatın ilk 3 senesinde, beyin gelişiminin temelleri en erken yaşlardaki bu deneyimler ile atılır” denildi.


Hazırlanan kitapta, benzer uygulamalarla çocuk kütüphanelerinde, sokak şenliklerinde okuma saatleri düzenlemek ve en önemlisi aile içinde kitap okuma alışkanlıklarını artırmanın hedeflendiğine dikkat çekilerek, yılda binlerce çocuğun bu hizmetten faydalandığı anlatıldı.



“Çalışmalarımızın örnek olduğunu görmek bizleri çok duygulandırıyor”


Konuya ilişkin bir açıklama yapan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mezitli Belediyesi Kitap Okuyan Çocuklar Oyun Kitaplığı’nın daha önce Anadolu Üniversitesi’nde ders olarak işlendiğini ifade ederek, “Şimdi de İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından hazırlanan bienalde ve sonrasında bastırılan kitapta projemize yer verilerek, örnek oluşturduğuna dikkat çekildi. Yaptığımız çalışmalarımızın tüm Türkiye’ye örnek olduğunu görebilmek, bizleri oldukça gururlandırıyor. ‘Mezitlimizi dünya duyacak’ demiştik, hedefimize giderek yaklaşıyoruz. Halkımızdan aldığımız enerji ile çalışma azmimizi kaybetmeden Mezitli ve Mersinli vatandaşlarımızı hayata geçireceğimiz birçok yeni proje ile şaşırtmaya devam edeceğiz” dedi.


Göreve geldiğinde hayata geçirdiği ilk projelerden birisi olan Kitap Okuyan Çocuk Oyun Kitaplığı’nın bu denli beğeni kazanmasının kendisini mutlu ettiğini vurgulayan Tarhan, “Hepimiz kitap okumanın faydalarını çok iyi biliyoruz. Bu yüzden kitap okumayı çocuklarımıza özendirmemiz gerekiyor. Oyun Kitaplığı’ndaki amaç sadece kitap okumak değil, aynı zamanda çocukların aileleri ile sosyalleştiği, bir araya gelebildiği bir mekan oluşturmaktır. Kitap Okuyan Çocuklar Oyun Kitaplığımızda çocuklarımızın kitap okumalarının yanı sıra yeteneklerinin gelişmesine destek sağlamak ve interaktif olarak iletişime geçerek etkinlikler yapmalarıdır. Kitaplığımızda, minikler, aileleriyle birlikte kitap okuyarak, kitap okuma kültürünü kazanmış oluyorlar. Böylelikle çocuklar aileleriyle birlikte dolu dolu zaman geçirip sıkılmadan doyasıya eğlenmiş oluyorlar” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.