GENEL - 04 Ocak 2012 Çarşamba 14:58

SON HAMUTÇU

A
A
A
SON HAMUTÇU

Mersin’in Silifke ilçesinde hamutçuluk (Atın boynuna geçirilen koşum takımı) mesleği tarihe karışıyor. 21. yüzyılda teknolojinin gelişmesi sonucunda mesleğin unutulmaya yüz tuttuğu bildirildi.
İlçede yaklaşık 60 yıldır hamut yaparak geçimini sağlayan Nihat Çabuk (70), hamutçuluk mesleğinin yok olmaya başladığını söyledi. Babadan kalma mesleğe çocuk yaşlarda başladığını belirten Çabuk, "60 yıldır bu işi yapıyorum. Yıllarca bu işten ekmek yedik, evimizi geçindirdik. Ancak artık hamutçuluk tarihe karışıyor. Teknoloji gelişince insanlar at, eşek yerine motorlu araçları tercih etmeye başladı. Bu da bizim mesleğimizi bitirdi. Eskiden hamut yapmaya yetişemezdik, şimdi ise ayda ancak bir hamut
satabiliyoruz. Mesleği yapan da kalmadı. Böyle giderse yakında dükkanıma kilit vurmak zorunda kalacağım" dedi.
60 yıldır hamutçuluk yapan Çabuk, "10 yaşında babamın yanında bu mesleği öğrendim. Mesleğe başladığım yıllarda hamutçuluk mesleği en gözde ve saygın meslekler arasındaydı. Babam o dönemlerde çok para kazanırdı" diye konuştu.
Teknolojinin gelişmediği ve el emeği mesleklerin gözde olduğu o dönemlerde ulaşımın büyük bölümünün hayvan sırtında yapıldığına dikkati çeken Çabuk, şunları anlattı:
"Teknoloji gelişmemişti, makinalı araçlar yoktu, her şey hayvan gücü ile yapılırdı. Günde birkaç hamut çıkarırdık. 24 saat çalıştığımız günler olurdu. Müşteriler önceden sipariş verirlerdi. Şuanda Silifke’de bu işi yapan birkaç kişi kaldı. Bu işi yapanlar bile mecburi yapıyorlar, ben 70 yaşındayım bu yaştan sonra kime muhtaç olayım. Şükürler olsun ekmeğimi kimseye muhtaç olmadan çıkarıyorum. Fakat işler bozuldu, hamutçuluk mesleği de tarihe karışıyor. Dağlık alanlarda bulunan köylerimizde müşterilerim
var, oralar çok dağlık olduğu için motorlu araçlar pek kullanılamıyor. Artık yetişen oğul, çırak yok, dedemiz babamıza, babamız bizlere bıraktı, ancak biz mesleğimizi çocuklarımıza bırakamıyoruz, torunlarımız artık bu mesleğin varlığından habersiz büyürler."
Emekli olduktan sonrada bu mesleği yaşatma adına çabaladığını vurgulayan Çabuk, "Hayvan üzerine hamut, belleme, yular, yan kayışı, boyun tasması, yan köstek gibi malzemeler yapıyorum. Hamutu dut ağacı veya gürgenden yapıyorum. Bununla birlikte kullandığım malzemeler ot, keçe, deridir. Hamut araba koşumunda atların boyunlarına geçirilen çemberdir. Hayvanın sırtını koruyan malzemeye de bellek diyoruz. Hayvanın başlığına veya tasmasına bağlanan ipe de yular diyoruz" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Sıtma 24 saat içinde tedavi edilmeli Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Uluğ, son dönemde daha yaygın görülmeye başlanan Sıtma hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirdi. Sıtmayı sivrisineklerin plazmodium adlı paraziti insanlara bulaştırması yoluyla oluşan ateşli bir enfeksiyon hastalığı olarak tanımlayan Özel Ümit Batıkent Hastanesi Doktoru Mehmet Uluğ, “Sıtma, dişi anofel sivrisineklerinin ısırmasıyla bulaşır. Dişi sivrisinekler yumurtalarını beslemek için bir kan emerler. Bulaşma, sivrisineklerin sayısına ve hayatta kalmasını etkileyebilecek iklim şartlarına da bağlıdır” dedi. "24 saat içinde tedavi edilmeli" Dr. Uluğ, “Sıtma salgınlarının, uygun şartların oluşması halinde, sıtmaya karşı bağışıklığın düşük olduğu bölgelerde veya insanların iş bulmak için mülteci olarak yoğun sıtma bulaşan bölgelere geçtiğinde ortaya çıkabilir. Sıtma, göç alan ve mültecilerin yoğun olduğu bölgelerde daha çok görülen akut ateşli bir hastalıktır. Semptomlar genellikle enfektif sivrisineğin ısırmasından 10-15 gün sonra ortaya çıkar. İlk belirtiler ateş, baş ağrısı ve titremedir” diye konuştu. "Önlenebilir ve tedavi edilebilir" P. falciparum sıtmasının 24 saat içinde tedavi edilmezse ciddi bir hastalığa dönüşebileceğine dikkat çeken Dr. Uluğ, bunun sıklıkla ölüme yol açabileceğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Çocuklarda: şiddetli anemi, metabolic asidoz ile ilişkili solunum sıkıntısı veya serebral sıtma bulgularından bir veya daha fazlası görülebilir. Yetişkinlerde, çoklu organ yetmezliği sık görülür. Hayatı tehdit eden sıtma hastalığı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü, tüm sıtma şüpheli vakalarında tedavi uygulanmadan once mikroskopi veya hızlı tanı testi kullanılarak tanının doğrulanmasını önerir. Sıtma ilaçların etkinliğinin korunması, sıtma kontrolü ve eliminasyonu için kritik öneme sahiptir.” Korunma yolları ve aşı Hasta bireylerin tedavi edilmesi ve vektör kontrolünün sıtma iletimini önlemenin ve azaltmanın ana yolu olduğunu dile getiren Dr. Uluğ, “Hasta olan herkes özenle tedavi edildiğinde bulaş zinciri kırılacağı için enfeksiyon sayıları azalacaktır. Vektör kontrolünde ise; böcek ilacı uygulanmış cibinliklerin kullanılması ve iç mekanların ilaçlanması etkilidir. Riskli bölgelere yolculuk yapanlar da kemoprofilaksi ile sıtma önlenebilir. Sıtma parazitinin karmaşık yapısının aşı geliştirilmesini çok zor bir iş haline getiriyor. Ancak RTS, S/AS01 (RTS, S), Afrikalı çocuklarda sıtmayı önemli ölçüde azaltan ilk ve bugüne kadar ki tek aşıdır. Sadece en sık ve ölümcül sıtma paraziti olan P. falciparum’a karşı etkilidir” ifadelerini kullandı.
Van İpekyolu Belediyesinin 185 işçinin işine son vermesi protesto edildi Van’da sendika üyeleri ve işçiler, DEM Partili İpekyolu Belediyesinin ilk etapta 185 işçinin işine son vermesini protesto etti. DEM Partili İpekyolu Belediyesi, dün itibariyle 185 işçinin iş akdine son verirken 380 kişinin de iş sözleşmesini feshedileceği sinyalini verdi. Bugün HAK-İŞ Van Şubesi öncülüğünde, işten çıkarılanlar belediye binası önünde toplanarak kararı protesto etti. HAK-İŞ Van Şube Başkanı Fatih Akdeniz, burada yaptığı basın açıklamasında, 31 Mart’ta seçimi kazanan DEM Partili Canan Uzunay ve Cevdet Altındağ’ın 185 emekçiyi haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkardığını söyledi. Belediye başkanlarının ilk icraatının, İpekyolu halkına gece-gündüz, kar-kış, bayram, tatil demeden fedakârca çalışan işçileri, hiçbir gerekçe göstermeden işten çıkarmak olmasının iyi niyetle açıklanabilecek bir durum olmadığını ifade eden Akdeniz, “İşçi arkadaşlarımızın iş akitlerinin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın hemen ertesinde sonlandırılması, İpekyolu Belediyesi yöneticilerinin emeğe ve emekçiye bakışını, samimiyetsizliğini ortaya koymuştur. Seçimden önce belediye işçilerinden oy isteyen İpekyolu Belediyesi Başkanı Cevdet Altındağ, şimdi aynı işçileri sırtından vurmaktadır. Belediye emekçilerini seçim öncesinde sıçrama tahtası olarak gören ve sonra da onlara ihanet eden zihniyet, yenilmeye mahkûmdur. İpekyolu Belediyesi Başkanı Cevdet Altındağ, sendikamız üyesi 185 işçi arkadaşımızın iş sözleşmelerini hukuka aykırı şekilde feshetmekle kalmamış, 380 arkadaşımızın iş sözleşmesinin de feshedileceğinin sinyalini vermiştir” dedi.